Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
20
Petak 16.09.2016.
14:00
Vesti A

Kako su ženili Nikolu Teslu (1): Laza Kostić kao provodadžija

Uz ime slavnog naučnika Nikole Tesle i danas se vezuju brojni stereotipi. Opisuje se kao zakleti neženja, samotnjak i osobenjak, rastrzan fobijama. Pričalo se da je svoj radni dan od 20 časova provodio u askezi, kloneći se svakog društva, a naročito ženskog, da je, sav posvećen nauci, sličan svecu; da je cepao ugovore vredne milione dolara, a umro bez imetka, bez porodice, bez ikog svog. Da li je bilo baš tako?

wikipedia.org
Samotnjak: Nikola Tesla

O Tesli su napisane brojne knjige, biografije i jedna autobiografija, kao i sijaset novinskih tekstova, i to uglavnom u slavu njegovog grandioznog naučnog dela. U senci je ostala privatna ličnost tog "gospodara svetlosti", kako su ga prozvali američki novinari.

A da se osvetli, pomogla je njegova, tek u novije doba obelodanjena, prepiska s prijateljima i rodbinom. Jedan od bliskih Teslinih prijatelja bio je veliki pesnik romantičar Laza Kostić. Njemu je naprasno, u manastiru Krušedolu, pala na um ideja, koju je odmah poslao naučniku u Americi: "Dragi Tesla, hoću da Vas oženim!".

Kostić je u pismu od 12. juna 1895. godine Teslu i "upoznao" sa devojkom koju mu je namenio:

"Dragi prijatelju, danas je, od prilike, treća obletnica kako smo se ono sastali u Pešti i onako lepo proveli ono nekoliko dana. Naumio sam da proslavim taj dan. Šta mislite kako? Ne biste nikad pogodili da Vam ne kažem: Hoću da Vas oženim! Znam šta ćete reći, znam šta ćete pomisliti, sve znam, pa ipak! Devojka koju sam vam namenio podobna je da savlada svaku ženomrzicu.

Ja mislim da bi i mrtvog oživela, ne samo mrtvog Don Huana, nego i mrtvog sveca. Zbilja: onomad sam je gledao u manastiru kako celiva neke mošti, suvu ruku nekog sveca, pa, u zanosu od onog tamjana i od one lepote, čisto sam se začudio, kako da se ona mrtva ruka ne podigne da je zagrli. 'Koji je to svetitelj', zapitao sam kaluđera do sebe. 'To nije svetitelj'. 'Nego?'.

'To je svetiteljka, prepodobna majka Angelina'.

-'A? Sad razumem'. Kaluđer me pogleda kao da me je razumeo, a znam da ni ne sluti moje misli.

Državna obaveza

Američka žuta štampa, ali i ozbiljni naučni časopisi takođe su pokretali čitave "projekte" ne bi li pomogli velikom naučniku u nalaženju izabranice. "Mnogi su se tada istinski zabrinuli, zbog čega se nije mogla videti neka dobra i lepa žena kako stoji pored Tesle", pisala je njegov biografkinja Margaret Čejni. "Od velikih ljudi očekivalo se da imaju potomstvo za dobrobit zemlje."

Do sada je odbila čitavu vojsku prosaca. Roditelji se zabrinuli: ima joj 24 godine - al ne biste joj dali više do 20. Otac je moj najbolji prijatelj, te sam dakako prijatelj i njoj. Dugo sam se trudio da doznam za uzrok te nemilosti, te jedva jedvice doznam: njen je ideal Nikola Tesla. Ja sam joj priznao da je to i moja davnašnja misao, ali mi je navek bilo na umu, kako ste vi do sada svu svoju ljubav posvetili velikoj ideji, pa nemate vremena ni misliti na žene, a kamoli na ženidbu. Ona se ipak uzda da bi Vas obrnula... Toliko o devojci. A sad - o imovini, o ženinstvu ili o prćiji njenoj. Ona može doneti od prilike jedan milion franaka. Ali joj otac tako stoji da bi mogao otvoriti zetu veresiju i do jednog miliona dolara, ako zatreba.

Promislite se dobro, sve mislite na jedno smislite, pa mi javite, na šta ste smislili. Ako pristajete, poslaću Vam odmah sliku moje namenjenice i doznaćete njeno ime. Bilo kako bilo, svakojako verujte da ostajem navek vaš prijatelj Laza Kostić".

Ovo pismo je veliki pesnik poslao iz manastira Krušedola, u koji se bio povukao, jer je i sam bio ne malo pritisnut da se oženi pošto je punih 12 godina bio verenik jedne devojke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2016. 18:50
„Dragi prijatelju, danas je od prilike treća obljetnica kako smo se ono sastali u Pešti i onako lijepo proveli ono nekoliko dana. Naumio sam da proslavim taj dan. Šta mislite kako? Ne biste nikad pogodili da vam ne kažem: hoću da vas oženim! Quelle idée! Reći ćete. Znam šta ćete reći, znam šta ćete pomisliti, sve znam, pa ipak! Promislite se dobro, sve mislite na jedno smislite, pa mi javite na šta ste smislili. Ako pristajete, poslaću vam odmah sliku moje namjenjenice i doznaćete njeno ime. Bilo kako bilo, svakojako vjerujte da ostajem navjek vaš prijatelj, Laza Kostić...“ - stoji u prvom Lazinom pismu na ovu temu upućenom Tesli.
Nedelja 18.09.2016. 18:51
....... Prećutaće veliki pesnik i književnik do kraja da je i sam zaljubljen u lepu Lenku, ali da se zbog razlike od 30 godina ne usuđuje da je zaprosi. Lenka Dunđerski, iz ugledne i bogate porodice zemljoposednika u Bačkoj, bila je i obrazovana, svirala je klavir i govorila nekoliko jezika. No malo je veliki naučnik mario za vlastitu sudbinu. Odgovorio je pesniku da sveća ne može da gori na oba kraja, a njegov plamen izgara za nauku - kaže Zora Šipoš, viši kustos Gradskog muzeja Sombor........
Nedelja 18.09.2016. 18:51
....... Iako pisma koje je Tesla prijatelju slao nisu sačuvana, postoji ono Kostićevo od 4. septembra 1895. godine, upućeno opet iz Krušedola, a na osnovu kojeg je jasan i Teslin odgovor. „Dragi prijatelju, ako hoćete da vam rečem po duši, ja se drugom odgovoru nisam ni nadao. A kad već govorim o duši i kad se dobro promislim, valja mi priznati: na vašem mestu, ne bih ni ja drugojačije... Najkrupniji razlog za vašu ženidbu bio bi da se ne satre seme koje rađa takove detiće... Zato nemojte misliti ni sa kakvim bolom na to da ste vi zadnji svoga roda... Jer, napokon, vaše pleme, pa da je i Nemanjino, ne bi se moglo lepše završiti nego takvim egzemplarom...“ - navodi Kostić u pismu koje je objavljeno 2010. u Godišnjaku Gradskog muzeja Sombor.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online