Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 24.10.2016.
14:14
Vestionline A

Kako su ženili Nikolu Teslu (5): Udvarala mu se Sara Bernar!

Otisnuvši se preko Atlantika 1892. godine, Nikola Tesla je stigao u London da održi predavanje 3. februara pred najuglednijim engleskim naučnicima. Teslom je posebno bio oduševljen ser Džejms Buer, koji ga je zamolio da održi još jedno predavanje u britanskoj prestonici.

wikipedia.org/Napoleon Sarony

I britanska štampa je sa najvećim oduševljenjem pisala o srpsko-američkom naučniku.

Zbog toga su ga još nestrpljivije iščekivali u Parizu. Teslin biograf Džon O'Nil je zapisao sledeće:

"Njegova izvanredna otkrića bila su glavni predmet tadašnjih razgovora, a on središte pažnje gde god bi došao. Ovo je veoma godilo Tesli. Pre nepunih deset godina, uprava Kontinentalnog Edisonovog društva u tom istom gradu ne samo što je odbacila njegov sistem naizmeničnih struja koji joj je ponudio, već mu je zakinula i pravedno zasluženu nagradu. Sada je opet došao u taj grad, pošto je stekao priznanje i bogatstvo u Sjedinjenim Državama i slavu u celom svetu. Došao je u Pariz kao heroj koji se vratio, i svet je ležao pred njegovim nogama."

Samo jedna osoba u Parizu toga doba mogla je po svojoj popularnosti da stane uz rame Nikoli Tesli. "Žena skladna i savitljiva, žena puna elektriciteta i nestvarna, ponovo je osvojila Pariz... Božanstvena Sara Bernar." Ovako su tada jednu od najslavnijih pozorišnih diva sveta opisivali opčinjeni novinari i kritičari. "Nebo je obdarilo gospođu Saru Bernar naročitim darovima; učinilo ju je neobičnom, iznenađujuće vitkom i gipkom, i po njenom mršavom licu rasprostrlo uznemirujuću ljupkost čergarke, Ciganke, Azijke, nešto zbog čega se pomišljalo na Salomu, na Salambo, na kraljicu od Sabe! A gospođa Sara Bernar ume divno da iskoristi taj izgled princeze iz bajke nestvarnog i dalekog bića... A vrh svega ona ima glas kojim ume da se koristi sa najsrećnijom smelošću - glas koji je milovanje i kojim vas se dotiče kao prstima...", pisao je o njoj takođe čuveni francuski dramski kritičar i pisac Žil Lemetr.

Našavši se u Parizu, Tesla je sa prijateljem sedeo u bašti restorana. Iznenada je naišla ljupka, divno obučena mlada žena sa moderno očešljanom crvenom kosom, u kojoj je Tesla odmah prepoznao slavnu francusku glumicu. Verovatno je i ona, radoznala da se upozna sa naučnikom o kome je brujao čitav Pariz, prolazila sasvim blizu njegovog stola, obazirući na to lice. Čim je odmakla korak-dva, diskretno je ispustila malu čipkanu maramicu. Dalje piše O'Nil: "Tesla je u tren oka skočio. Dohvatio je maramicu i, držeći šešir u drugoj ruci, poklonio se duboko pružajući maramicu lepoj tragetkinji, rekavši: 'Gospođice, vaša maramica!' Ne gledajući više ni za tren u njeno ljupko nasmejano lice vratio se na mesto i nastavio razgovor o svojim ogledima, o svetskom sistemu bežičnog prenosa snage."

Gest slavne francuske glumice bio je svesno, ali otmeno provokativan. Ona je, kao i čitav Pariz, dobro znala ko je Nikola Tesla. Htela je da ga susretne i da mu skrene pažnju na sebe, želela je poznanstvo u kojem su romantični francuski novinari već videli i nešto više. Na sebi svojstven način Bernarova je napravila prvi korak, skrenula je pažnju na sebe. Ali, ni Tesla ne bi verovatno bio Tesla da je odgovorio drugačije.

Teslino predavanje u Parizu pred, takođe najeminentnijim skupom stručnjaka, ostavilo je izuzetan utisak. Svedočanstvo o tome dao je francuski elektroinženjer Andre Blondel: "Visok, suv i otmen, nadahnuta izgleda, govoreći savršeno francuski bez akcenta, Tesla je izgledao kao pravi mađioničar, koji otkriva svojim duboko uzbuđenim slušaocima jedan svet novih pojava o kojima dotle ni slutili nisu."

Tesla je, međutim, iz Pariza gotovo pobegao. Nije to ovoga puta bilo da bi izbegao počasti koje su mu ukazivane čak i kada bi se povukao u neki pariski kafe. Do hotela u kojem je odseo stigla je jedna depeša iz Gospića. Javljeno je da mu je majka na samrti.

Pravi "otac" radija

Naučnom svetu u Parizu Tesla je, za vreme svoje turneje, saopštio svoje fundamentalne pronalaske u oblasti radio-tehnike, i to deceniju i po pre Markonija, sa kojim je zbog toga i oko toga docnije vodio spor dug pola veka oko toga ko je zapravo "otac" radija. Sud je rešio spor u Teslinu korist tek kada obojica naučnika nisu više bili među živima, ali zvanično naučno priznanje još nije stiglo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online