Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 17.02.2017.
13:50
M. Đorđević - Vesti A

Od austrijskog soldata do rektora Liceja

Žureći da stane u red slobodnih i naprednih evropskih zemalja, Srbija je udarila temelje visokog obrazovanja još usred meteža Prvog srpskog ustanka. U Beogradu je 1808. osnovana prva Velika škola, daleka preteča Beogradskog univrziteta, ali je trebalo je da prođe još trideset godina da bi za njene katedre došli ugledni profesori, a iz klupa izlazili pravi naučnici.

wikipedia.org
Velika škola krajem 19 veka

Kada je otvoren Licej 1838. u Kragujevcu, donet je i prvi nastavni program za niže školstvo, gimnaziju. Srpski đaci su konačno dobili priliku da izučavaju istoriju, pravo, filozofiju, evropsku statistiku, Bibliju, da uče crtanje i strane jezike, nemački i francuski.

Za sve ovo, a naročito za redovnu nastavu matematike, pobrinuo se prvi rektor Liceja i njegov prvi profesor, Atanasije Nikolić.

Studirajući filozofiju u Beču, on se zaljubio u algebru i geometriju. Ali, para za dalje učenje nije bilo. Svoju muku je slučajno otkrio ocu jednog mladića, kome je držao privatne časove, a ovaj ga je obavestio da će naučiti "mnogo matematike" ako upiše Vojnu akademiju u Beču, koju je pomagala država.

Te studije su Atanasija Nikolića odvele i do fakulteta inženjerstva u Pešti. Kada su ga 1838. pozvali iz Srbije da bude profesor matematike i crtanja u novosnovanom Liceju u Kragujevcu, najpre je stigao u Beograd. Ambiciozni profesor se odmah bacio na posao: prvi udžbenik algebre napisao je i objavio već 1839, a Osnove geometrije dve godine kasnije. Od tada se srpski obrazovni sistem neprestano razvijao.

U Kragujevcu je Nikolić organizovao prvu proslavu Svetoga Save u školi i otada to postaje praksa u svim srpskim školama. Sa piscem i ministrom prosvete Jovanom Sterijom Popovićem osmislio je osnivanje Društva srpske slovesnosti, buduće Akademije nauke, čiji je bio jedan od osnivača 1842. Kada je Licej premešten u Beograd preselio se i rektor Atanasije Nikolić.

Ko je bio Atanasije Nikolić?

Atanasije Nikolić je rođen u Bačkom Brestovcu 1803. godine. Bio je čovek od poverenja srpskog kneza Mihaila Obrenovića i čuvenog srpskog političara Ilije Garašanina. Iako po obrazovanju naučnik, radio je u raznim službama, pa i u policiji. Zaslužan je i za uređivanje Beograda. Pored udžbenika pisao je i drame, pouke iz poljoprivrede, književne prikaze, a sakupljao je i narodne pripovetke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online