Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 15.03.2017.
08:08
M. Đorđević - Vesti A

Mentor slavnim Srbima

Na Velikoj školi u Beogradu profesor i matematičar Dimitrije Nešić je proveo ceo radni vek, do penzionisanja 1894. godine. Uveo je modernu nastavu svog predmeta, sam pišući udžbenike, jer je smatrao da bez dobrih udžbenika nema ni dobrih studenata.

commons.wikimedia.org/ Srđan Vesić
Zgrada SANU

Studentima je tako znatno olakšao učenje, pošto im je štedeo vreme koje su dotle trošili na mučno hvatanje beleški i prepisivanje i prevođenje iz strane stručne literature.

Nešićevi udžbenici su bili prvi profesionalni udžbenici matematike za visoko obrazovanje, i koristili su se decenijama.

Najpre je 1875. objavljena "Trigonometrija", a nekoliko godina kasnije "Algebarska analiza" i "Nauka o kombinacijama".

Posle trideset godina u Velikoj školi, kojoj je jedno vreme bio i rektor, Dimitrije Nešić se povukao da bi katedru matematike ustupio jednom od svojih najboljih đaka, i tada već svetski priznatom naučniku Mihajlu Petroviću Alasu.

Pred kraj svoje karijere, Nešić je bio i ministar prosvete i crkvenih dela, a upisan je u istoriju Srpske kraljevske akademije kao njen predsednik, treći po redu.

Za svoj naučni, pedagoški i javni rad, ali i za ljubav prema narodu i otadžbini, dobio je Orden Svetog Save prvog i drugog reda, i Orden Belih orlova četvrtog reda.

Dimitrije Nešić je uticao da Srpska kraljevska akademija dobije novu, veću zgradu.

Organizovao je međunarodnu saradnju preko razmene časopisa iz oblasti prirodnih i matematičkih nauka.

Na osnovu njegovih preporuka, za redovne članove Akademije izabrani su i drugi naučnici koji su zadužili Srbiju, a među njima i oni koji su proslavili Srbiju u svetu, Jovan Žujović i Mihailo Petrović Alas.

Kao predsednik Akademije i matematičar, Nešić je bio član i potpredsednik Međunarodne komisije za dodeljivanje nagrade Lobačevskog u Petrovgradu.
 

Ostavio trag u svakom poslu

Kada je profesor Nešić umro 1904. godine, od njega se oprostio njegov naslednik, slavni matematičar Mihajlo Petrović Alas rečima: "U svim preobraženjima kroz koje je prolazila Velika škola, Dimitrije Nešić je aktivno sudelovao, ostavljajući na svakom poslu otiske svoga velikog pedagoškog iskustva i dajući svojim autoritetom pravac ovim preobražajima." Jedan od najboljih srpskih profesora matematike sahranjen je na Novom groblju sa svim počastima, koje su mu ukazali akademici, Beogradski univerzitet, đaci i mnogi drugi poštovaoci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online