Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 19.04.2017.
12:09
M. Đorđević - Vesti A

Muž porodilja

Postoji običaj koji baštine mnoga mesta u svetu, pa i na Balkanu, ali za koji proučavaoci još nisu pronašli objašnjenja. To je "kuvada".

youtube.com/Seeker
Prema starim verovanjima, muškarac treba da bude uz ženu kao da se i on porađa

Reč je preuzeta iz francuskog jezika i znači leganje, ili izleganje, a u slobodnom srpskom prevodu obeležava čovekovo ležanje na babinama, posle ženinog porođaja.

Prema tom običaju, otac neposredno pre rođenja deteta, ili malo potom legne u postelju, prelazi na naročitu ishranu, i uopšte, ponaša se kao da se on porodio, a ne njegova supruga.

Ponekad i on ječi i previja se kao da je u porođajnim mukama, a neki očevi oblače žensku odeću.

Dok je u postelji, on se neguje i hrani što bolje može, on neguje dete i prima čestitanja od rodbine i prijatelja, izbegava teške poslove ili da bilo šta radi sa oružjem i alatima, uzdržava se od lova, duvana i mnogih drugih tradicionalno "muških" zadovoljstava.

Kuvade je bilo među starim Slovenima, a kasnije najviše među Rusima.

U davna vremena u Belorusiji do kraja 19. veka bilo je uobičajeno da u vreme ženinog porođaja čovek smatra za dužnost da podražava njeno jecanje, a još kasnije su se pronalazila zabita sela u kojima je bilo očiglednih ostataka muških babina, da muškarac, obučen u žensku haljinu, ponekad čak u njenom kaputu i sa maramom na glavi jauče i viče sve vreme dok mu se žena porađa, a susedi mu žure u pohode.

Na Balkanu više nema očiglednih ostataka kuvade.

Ipak, u Dalmaciji je početkom 20. veka zabeleženo da "kad žena legne da rodi, i kad je osvoje najjači bolovi, muž legne uz nju, kako bi joj ublažio bolove, no i dokazao da je dete njegovo".

U Bosni bi ponegde muž takođe legao uz ženu, ali samo koji dan uoči porođaja, i odlazio je kada porođaj počne.

Stare žene su se ovome smejale, kazujući da se "u stariji vakat (vreme)" čovek sa svojom ženom zaista zajednički porađao ne bi li joj olakšao bolove, čak i sam pio trave za lakše rađanje, ali da "mlađa generacija više ne drži taj adet (običaj)".

Petar S. Ivančević, iguman bosanskog manastira Moštanice, prvih decenija 20. veka zabeležio je kako su se muž i žena iz okoline Banjaluke toliko voleli, da je on "odležavao babinje" sa svojom ženom, verujući da će joj svojom snagom pomoći, te da je u banjalučkom kotaru bilo dosta ovakvih slučajeva, ali da se sve krilo, kao zmija noge, zabeležio je bosanski iguman.
 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Bračni ispit
RIZNICA Ime po svecu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online