Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 19.09.2017.
12:30
Vesti A

Zaboravljena verovanja: Ime iz fesa

Dok u Hercegovini i Crnoj Gori u davna vremena nije bilo pravih nadimaka, jer su se oni nadevali ljudima uglavnom iz podsmeha, u Srbiji Vuka Karadžića "teško će se naći da koji član porodice da ne bi imao svojega nadimka".

pixabay.com
Dete sa nadimkom

Među balkanskim muslimanima sa davanjem imena išlo je drugačije. "U Bosni i Hercegovini, poneki otac ili mati dadu đetetu ime još dok je u materinoj utrobi. Mnogo je običnije da detinji roditelji sedme večeri spreme veliku večeru i na nju pozovu najbliže rođake. Posle večere nadiju đetetu ime. Ponajviše mu se da ime oca ili matere, ili koga u najbližoj svojti. Ako to ne učine, dadu mu ime prema onomu danu ili mjesecu kada se rodilo.

Veli se: "Iznilo je dite ime na sebi". Tako, ako se dete rodi u mesecu ramazanu, zove se, ako je muško Ramo, a ako je žensko, Ramiza. Ako se rodi meseca muharema, muško je Muharem ili Muho, a žensko Muharema. Ako se rodi meseca safera, onda je Safo, ili žensko Safija", zapisao je Vuk. Događalo se, međutim, da ukućani ne mogu da se slože oko toga kako će se dete zvati.

Onda je u pomoć priskakao hodža, koji bi makazama odrezao četrdeset komadića hartije, i na svakome napisao po jedno ime, pa ih sve stavio u fes, i dobro promešao. Zatim fes pruži detinjoj majci da iz njega izvadi komadić, pa se detetu davalo ime koje je napisano. Ovom rešenju morali su svi ukućani da se pokore.

Muslimani u Crnogorskom primorju imenovali su decu najkasnije do četvrtog dana po rođenju. Pošto hodža očita molitvu, on tri puta zovne dete na uvo imenom koje je neki ukućanin izabrao. Kod ovih muslimana imena se nikada nisu zamenjivala nadimcima.

Na dan nadevanja imena imućniji domovi pozivali su hodžu, dosta srodnika i suseda na zijafet, da zajednički jedu u zdravlje mališanovo. Majka deteta daruje hodžu čevrom, belom maramom kojoj su krajevi ukrašeni zlatom, a u većim varošima hodža bi dobijao čitav boščaluk, torbu razne vredne robe. Balkanski muslimani i dan-danas nose arapska i persijska imena koja su im došla sa islamom, a najčešća su Hasan, Mehmed, Osman, Fehim, Selim, Šerif, Ajša, Fatima, Šerifa.

Među balkanskim muslimanima očuvalo se poneko staro slovensko ime kao što je Zlatija i Biserka, a u Crnogorskom primorju očuvala su se i staroalbanska, ali i srpska, pa ima muslimanki koje se zovu i Prenta, Galja, Suina, Zoga, Onka, ali i Mara.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Lažna otmica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online