Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 09.11.2017.
10:36
M. Đorđević - Vesti A

Svakog gosta tri dana dosta

Uvrh Fojnice i njene glavne, Bosanske ulice nalazi se gostinska kuća, musafirhana, koja se smatra najstarijom sačuvanom građanskom kućom u Bosni i Hercegovini. Iako oronula, još privlači poglede svojom orijentalnom gradnjom, i svedoči o raskoši prema kojoj je nekada bila poznata fojnička čaršija.

wikipedia.org/Martin Brož
Varoš Fojnica u Bosni i Hercegovini

Sagrađena je još u 16. veku u Atik mahali, da bi izašla u susret sve brojnijim putnicima koji su raznim poslovima dolazili u grad. Veruje se da je baš ova musafirhana izvorište poznate izreke da je "svakog gosta do tri dana dosta".

Fojnicu su u to doba Turci tek zaposeli, ali su njenim poslovnim životom još neko vreme upravljali Dubrovčani, trgujući rudama, zlatom i gvožđem. O tome govori i podatak da stari Fojničani i danas taj, nekada veoma živ deo grada, zovu Trgovišće, a ulicu koja se odatle spušta Pavlovac, u spomen lozi Dubrovčana koji su obeležili vreme pre Osmanlija. Varošica je imala, samo u dubrovačkom vlasništvu, više od 30 dućana.

Kako su, dakle, mnogi namernici baš tuda prolazili, Turci su podigli i kuću za njih, i to u isto vreme kada i džamiju, kojom su obeležili svoju vlast. Musafirhana je ugošćavala i čoveka i njegovog konja, jer je uz nju bila i štala u kojoj su se konjušari pažljivo brinuli o tom živom i veoma dragocenom "vozilu". Svaki gost je imao pravo na tri dana potpuno besplatnog boravka, gde je mogao da koristi i kuhinju, koja se koristi i danas, ali je preuređena u stan.

Ali, trodnevni besplatni boravak svaki putnik je mogao da koristi samo jedanput. Nije zabeleženo da je iko povredio to pravilo, a ono je vredelo "i za siromaha, k'o i za bega i sultana", tako da se ni u vanrednim okolnostima nije zloupotrebilo gostoprimstvo fojničke musafirhane. Za žene su bile odvojene prostorije sa turskim kupatilom, i tu je svako morao da se ponaša kako dolikuje. Putnici kojima nije bilo do pristojnosti, premeštali bi se u hanove i mehane, a najčešće u han fojničkog franjevačkog samostana na brdu Križ, gde su fratri morali da dvore pridošle kabadahije, takođe bez naknade. Pravilo o tri gostinska dana tu nije važilo, pa franjevački letopisi pamte mnoge nezgode sa razularenim gostima.

Fojnička musafirhana je odnedavno u vlasništvu jednog privrednog društva, a još u SFRJ je pretvorena u muzej. Unutrašnjost još čuva rezbarije na tavanici, drevne knjige i predmete, a hroničari su zabeležili i mnoge njene neobične goste, od kojih su dvojica u 17. veku napisali i dva sačuvana primerka Kurana.

 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Urokljiva žaba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online