Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Gvero

Iz Kikinde nam piše Vladimir Gvero, čija je porodica kolonizovana u Vojvodinu posle Drugog svetskog rata. Dotle su živeli u selu Peulje kod Bosanskog Grahova. Slave Sv. Nikolu. Čitalac kaže da je čuo da Gvera ima i na Glamoču i u Mrkonjić-Gradu. Interesuje ga njihovo poreklo, ali i poreklo prezimena, jer mu je otac rekao da je ono italijansko.

S kraja 19. veka Gvere, pravoslavni Srbi, živeli su selima sledećih parohija: Mrkonjić-Grad i Šehovci, Glamoč i Glavice, Grahovo (Livno), Javorani (Banjaluka), Ključ i Petrovac. Interesantno je da svi slave isto krsno ime, Nikoljdan. Postoji i produženo prezime na "ić" - Gverić u mestu Baraćima (Gerzovo) sa slavom Sv. Vasilije.


U Crnoj Gori postoje prezimena Gvero, ali i Gverini i Gverić i to uglavnom u Boki. Autor monografije Pop-Savo Nakićenović kaže da su ih doveli Mlečani (sa još nekoliko porodica) iz oblasti današnje Italije u vreme uspostavljanja svoje vlasti i političkih institucija za kontakte sa Portom, od kraja 17. do kraja 18. veka. Kako je glavno mesto svih ovih predstavništava bilo u Prčnju, to su se i Gvere nastanile uglavnom ovde i u mestu Muo. U Prčnju je bila i crkva posvećena Sv. Nikoli.

Osnovno pitanje koje se ovde postavlja jeste da li su Gvere iz Boke došle do Grahova i potom, Bosanske Krajine, ili su oni nezavisano stigli na ove prostore, u vreme mletačke okupacije Dalmacije i ostrva i uspostavljanja vojne odbrambene granice zajedno sa Austrijom?

Sasvim je moguća i jedna i druga varijanta, s tim što su Gvere zasigurno stigle i u jedan i drugi kraj gde živi srpsko stanovništvo, preko vojne službe, jer u osnovi prezimena Gvero italijanska reč guerro što u prevodu na srpski znači - rat i gverero - ratnik, vojnik a postoji i kao prezime italijanskih porodica.

Da li su Gvere bili stanovnici nekog dela Italije, dakle, izvorni Italijani ili, pak, nekadašnje doseljeno srpsko stanovništvo u Apuliju, Abruce, Veneciju i Trst teško se može reći bez otvaranja arhiva u Rimu i Veneciji. A možda su se jednostavno posrbili, primili jezik i kulturu, stapajući se sa lokalnim stanovništvom, te primajući i slavu kao bitnu etničku srpsku odrednicu.


x Pregledom "Leksika prezimena SR Hrvatske", ova dilema se još više otvara pred nama, jer se tamo pored prezimena Gvero susreću i: Guerina u Lovranu, Guero u Klisi kod Vukovara; Guerra u Puli, Rijeci i Vodnjanu; Guerina na Cresu, Guerrini u Opatiji i Rijeci. Zatim, Gvero - samo u Vukovaru, a Gverović u Dubrovniku i okolnim mestima: Osojnik, Stupa, Trsteno, Zaton i Zavrelje; pa Gverić u Drnišu, Sinju, Virovitici i Gverieri u Ernestinovu i na Braču, kao i Gverin u Malom Ižu kod Zadra i u Zagrebu.

Sreda 08.09.2010. 01:32
Хвала свакоме на свакој допуни али и умесној примедби, етнолози Вера и Радомир Д. Ракић
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online