Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.12.2009.
12:01
E. V. A

Bubamara s mikrofonom

Lažnim umetničkim ili scenskim imenima, estradni poslenici služili su se da bi zvučnošću novih imena privukli veću pažnju. Dešavalo se i da nadimci koje su dobijali postanu njihov trajno umetničko dobro. Prava stihija prepravki krštenica nastaje tek u 20. veku razvojem medija, filmske i industrijske zabave.

Fahreta Jahić-Živojinović poznatija je kao Lepa Brena

Stvaranje idola, diva, kultova i zvezda, koji će se na tržištu dobro unovčiti, nije bilo moguće bez potpune promene koja je podrazumevala nabacivanje kratkog i zvučnog imena. Ovaj zakon industrije masovne zabave prelio se i u naše dvorište i tu dobio "aneks" domaćeg mentaliteta. Ovde je tradicijom nekima suđeno da su poznatiji po nadimku nego po pravom imenu.

Malo je u srpskoj estradi onih koji pevaju, sviraju ili igraju pod imenom upisanim u matične knjige: Lepa Brena (Fahreta Jahić), Ekstra Nena (Snežana Berić), Aca Lukas (Aleksandar Vuksanović), Dara Bubamara (Rada Adžić), Ana Bekuta (Nada Polić), Cakana (Dragica Radosavljević), Buba Miranović (Biljana Bosiljčić), Mari Mari (Marija Marić)...
 

Spisak nema kraja, a ni početka. Lepa Lukić je rođena je kao Leposava Mušović. Njena ljuta rivalka Silvana Armenulić zvala se Zilha Barjaktarević. Nadimci su bili i ostali zaštitini znak gotovo svih javnih ličnosti. Njihova druga imena su se u svakodnevici već toliko odomaćila da ih običan narod u razgovoru češće pominje po nadimku nego po prezimenu iz njihovih krštenica. Nekima takvo oslovljavanje prija, ali manjem broju poznatih smetaju nadimci ili ih nerviraju.

ANDRIJA OJDANIĆ ERA

Umalo Ginisov rekorder

Era kaže da je nadimak nasledio od oca koji se u selo Leskovac u okolini Beograda doselio iz sela Visoko, kod Arilja.
"Otac je nosio nadimak Era, a ja nadimak Erčić. Kasnije, kad sam odrastao, postao sam Era. Mnogi ne znaju da je moj nadimak mogao da uđe u Ginisovu knjigu kao nadimak ponovljen najviše puta u jednom danu. Sa kolegama sam gostovao u Bosanskom Novom, spavali smo u hotelu koji je imao gotovo spojene terase. Sa jednom koleginicom, čije ime ne bih da otkrijem, krenuo sam posle ponoći u špijunažu, da vidimo, jelečkinje barjačkinje, ko se s kim... Verali smo se po terasama, moja druga se u jednom trenutku otisnula u dubinu, zgrabio sam je za spavaćicu koju je imala na sebi. 'Ero, pomagaj, neću da izgubim glavu zbog tuđe j......!', zakukala i digla hotelske goste na noge. Dok smo se autobusom vraćali za Beograd, kolege i koleginice su svakih desetak minuta zavijali u horu: 'Eroooo.... pomagaaaaj!' To je bila šansa da moj nadimak uđe u Ginisovu knjigu i postanem planetarno slavan", priča Era.


MICA OSTOJIĆ TROFRTALjKA

Suknjica mi kratka

Jedan od najinteresantnijih nadimaka na estradi ima pevačica Mica Ostojić (69), iz sela Milićevci, kod Čačka. Ona je poznatija kao Mica Trofrtaljka, a njeno ime je sinonim za sve pevačice koje pevaju šaljive, mangupske narodne pesme.
"Ja sam zvezda, ne postoji pevačica kao što sam ja. Još radim, pevam na vašarima, slavama, svadbama, po kafanama širom Šumadije. Glumila sam u desetak domaćih filmova - 'Miris poljskog cveća', 'Rane', 'Mi nismo anđeli', ne mogu da se setim svih, a poslednji je 'Sveti Đorđe ubija aždahu', koji je režirao Srđan Karanović. Ljudi me poznaju po nadimku ili umetničkom imenu Trofrtaljka, a dobila sam ga po pesmi kojom sam se proslavila i stihovima "Ja sam slatka, suknjica mi kratka, svi mi kažu da sam Trofrtaljka", kaže Milica Ostojić.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 27. 12.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online