Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.03.2012.
17:48
Večernje novosti A

Merima Njegomir: Samo mi brak nije uspeo

Pevačica narodne muzike Merima Njegomir će 16. marta održati gala koncert u beogradskom Sava centru, povodom četiri decenije umetničkog rada. Estradna umetnica i dobitnica mnogih značajnih priznanja publici priprema veliki muzički spektakl.

Trenutno nije u vezi, ali je izuzetno zadovoljna i ispunjena: Merima Njegomir
 

Posetioci će uživati u Meriminim najpoznatijim hitovima, kao i pesmama s njenog novog albuma, ali će čuti i kako peva na ruskom, grčkom, kineskom i italijanskom jeziku. Slavlje će uveličati i specijalni gosti - umetnički ansambl Vojske Srbije “Stanislav Binički”, hor “Obilić” i maestro na fruli Bora Dugić.

- Najveći problem mi je selekcija pesama koje će biti na repertoaru te večeri, jer sam samo za PGP RTS snimila više od 300 numera - počinje priču za “Novosti” Merima Njegomir. - Ali, izbor su mi olakšali saradnici koji su mi predložili da pevam 40 pesama, s obzirom na to da slavim 40 godina karijere. Pevaću izvorne i komponovane narodne, a jedan blok će biti posvećen stranim pesmama, koje uvek sa zadovoljstvom uvrstim u repertoar. U publici će biti i moje drage kolege Cune i Tozovac. Nije lako danas napraviti solistički koncert, a, s druge strane, najlakše je i najlepše pevati na sopstvenom koncertu jer znate da su ljudi došli samo zbog vas.


U godini jubileja ste, posle duže diskografske pauze, objavili i novi album?

- Album se zove “Po rastanku”, po pesmi koju je Milutin Popović Zahar komponovao na tekst Desanke Maksimović. Uvek sam davala značaj tekstovima i da sam mogla snimila bih ceo album sa pesmama naših poznatih pesnika. Na disku je i pesma “Na Drini ćuprija”, koju je napisao i komponovao Zahar, a mnogi koji su je čuli već je porede sa čuvenom kompozicijom Dragiše Nedovića “U lijepom starom gradu Višegradu”.


Zahar vam je dosad bio taličan?

- On je provereni autor i jedan od retkih kompozitora koji komponuju pesmu na tekst. Njegov “Vidovdan” je, recimo, pesma nad pesmama, plakala sam kada sam je prvi put otpevala. Ovih dana putujem u Višegrad, gde ću snimiti spot za numeru “Na Drini ćuprija”. U karijeri sam snimila samo dva spota i ovo će biti moj prvi pravi video-klip. To je dokaz da ne morate da imate spot da bi pesma postala hit.
 

Noćna mora zbog kineskog jezika

Merima peva na 20 jezika, kaže da posebnu ljubav gaji prema ruskim pesama, a da joj je veliku glavobolju zadalo učenje kineskog:
- Kad god sam išla u neku zemlju, učila sam po jednu njihovu pesmu, ali sa kineskim jezikom je išlo najteže. Bilo je to 2000. godine, kada sam u Kinu, sa još nekoliko umetnika, išla sa delegacijom jedne firme. Učila sam pesmu dva meseca, a nekoliko dana pred put sam htela da odustanem, jer nikako nisam mogla da je zapamtim - seća se Merima.

Da li je danas teško doći do dobre pesme?

- Meni je bilo lako, jer sam ostala ista i znala sam kakve pesme želim. Mislila sam da više neću snimati album s novokomponovanim pesmama, ali kad sam, ipak, odlučila da to uradim, rekla sam Zaharu da hoću da ostanem to što jesam. Bilo bi smešno da sada nešto menjam u karijeri.


Kako sa ove distance gledate na četiri decenije rada?

- Uvek sam bila radoholik, a svaki rad podrazumeva uspeh. Mislim da sam sad aktuelnija nego što sam bila pre deset ili 20 godina. U karijeri sam ostvarila ono što sam najviše želela, a to je da trajem. Zbog pevanja nisam propustila ništa važno i lepo u životu, jedino mi brak nije uspeo. Moj suprug i ja smo se razveli 1995, ali sad vidim da je to bila dobra odluka. Posle toga sam jednostavno umetnički uzletela. Stekla sam slobodu, a umetniku je ona najvažnija. Deca su uvek bila uz mene, a važno mi je i što sam s bivšim suprugom u odličnim prijateljskim odnosima.


Smatrate li razvod neuspehom?

- Ne mislim tako. To je prosto život. I dobar razvod je uspeh. Uostalom, gde piše da ste uspešni samo ako imate jedan brak. Ni za čim ne žalim, bilo je stvari za koje mislim da su mogle drugačije da se reše, ali, nikad se ne okrećem za onim što je prošlo, gledam samo napred.


Da li ste trenutno u emotivnoj vezi?

- Nisam ni u kakvoj vezi, ali sam izuzetno zadovoljna i ispunjena. Toliko imam posla, da uopšte ne znam kako bih se snašla na tom polju i verovatno bih zbog obaveza morala nečeg da se odreknem. Ne mora da znači da mi se neće dogoditi ljubav, ali sam zadovoljna trenutnom situacijom. Nedavno sam postala baka i to je najlepše što mi se dogodilo. Imam unuka Filipa koji će uskoro napuniti tri meseca i koga viđam gotovo svakodnevno.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.03.2012. 19:27
Ona je fenomenalna pevacica sta tu ima da se prica...takve glasovne mogucnosti...milina je slusati...jedna fina skromna zena bez skandala koje citamo svaki dan od ovih koje najmanje pevaju..znam da ce koncert biti odlican...doci ce svako ko zna da ceni kulturu i umetnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online