Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.01.2013.
14:03
V. Tasić - Vesti A

Ispovest Dubravke Nešović (1): Niko ne pita da li sam živa

Nekada priznata i poznata pevačica Dubravka Nešović (80) već 13 godina smeštena je u domu za stare na Karaburmi. Prebira po uspomenama, zbija šale i ne dozvoljava sebi da zapadne u melahonliju, iako je život nije mazio.

Svi su me zaboravili: Dubravka Nešović u domu za stare
 

Nekada brojne kolege potpuno su je zaboravile i okrenule joj leđa. Ne krije da je povređena i na trenutke ljuta, ali ljutnju brzo smeni radost zbog novog dana, snežnih pahulja, telefonskog poziva sina jedinca iz Amerike... Već tri godina, niko da je obiđe, pozove telefonom, da upita kako je.


- Teško mi je da se pomirim sa tim da su me svi zaboravili. Kako se neki ljudi ne zapitaju šta je sa mnom, da li sam živa? Da sam umrla, valjda bi mi na sahranu došli! Ali, na estradi je tako. Ako te nema na televiziji i u novinama, kao da si mrtav, kao da nisi ni živeo. Ponekad se osećam kao da sam umrla... A, onda me štrecne bol i podseti da sam još tu - kaže Dubravka, ali ne sa suzama u očima, već sa osmehom na usnama.


Ova vrsna pevačica moćnog alta, inače profesor muzike i magistar pevanja, ostala je upamćena po nezaboravnim interpretacijama romansi i starogradskih pesama. Niko kao ona nije mogao da otpeva i dirne u srce pesmama "Kad bi ove ruže male", "Bolujem ja", "Hladan vetar poljem piri... Godinama se bez nje nisu mogla zamisliti tracionalna Skadarlijska leta, dugo je vodila školu pevanja u kući Đure Jakšića. U vreme najvećih uspeha, nije ni sanjala gde će je život odvesti. U dnevnoj sobi doma za stara lica priča o nesreći koja je zadesila pre tri godine. Iako je život nije mazio, priznaje da joj nikada nije bilo toliko teško kao poslednjih godina.

Ostale uspomene: Dubravka iz vremena najveće popularnosti
 


- Okliznula sam se, pala i polomila rame. Bio je to početak mog dvogodišnjeg pakla. Godinu dana sam bila u gipsanom koritu teškom devet kilograma. Bilo mi je teško da dišem, a o pevanju sam mogla samo da sanjam. Ja, koja pola veka nisam nijednom promukla! Posle operacije, užasnih bolova, ležanja i svakakvih problema, činilo se da se mojim mukama primiče kraj. Ugrađena mi je nekakva metalna šipka, lekari su me zadirkivali da moram da se čuvam groma. I taman kad sam pomislila da se moj život vraća u normalu, ponovo sam pala - priča Dubravka. I opet lekari, bolnice, operacije, lekovi, gips...


- Rame mi je bilo načisto izbijeno, lekar mi je rekao da je pet krakova polomljenih kostiju presekao testerom. Doktori su mene pitali pred operacije da li bih im pevala, a ja sam odgovrila:"Samo ako je za džabe!" Tri i po hiljade humanitarnih koncerata sam otpevala, pa mogu i doktorima u bolnici da pevam, dok mi nameštaju kosti!


- Kada su me doneli u dom, posle treće operacije, imala sam 24 kilograma manje. Nosili su me i plakali. A, ja sam se pitala zašto se ne slomih u nekom sudaru, da se moje muke prekrate brzo. Žalila sam sebe, bila sam potpuno klonula, slomljena...
 

Treba da se stide

Dubravka Nešović, jedini magistar pevanja i u bivšoj Jugoslaviji (magistrirala je u Brižu) sa statusom istaknutog umetnika, nekoliko puta je konkurisala za nacionalnu penziju, ali je nije dobila.
- Treba da se stide! Pre koju godinu, javila mi se jedna poznata pevačica da mi ispriča kako je dobila i nacionalnu penziju i posao, i to preko reda. Umela je dobro da se uda, da zauzme dobre pozicije. Ja to nikad nisam znala - iskrena je Dubravka.

 

Udale se i zaboravile

- Dok sam u okviru doma imala garsonjeru, koja je bila pravi mali raj u cveću, neke kolege su me obilazile. Dolazili su Nada Knežević, Boba Stefanović, Novica Zdravković. Do pre tri godine, ovde, u domu, držala sam časove pevanja. Dolazio je i Marko Bulat, kojem sam godinama davala časove pevanja. Sećam se, jednom mi je doneo džak voća! Obilazile su me i neke mlade pevačice, kojima sam davala časove. Onda su našle bogate muževe, udale se i mene zaboravile. Ne zameram im. Sad su me baš svi zaboravili - priča Dubravka.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.01.2013. 16:19
Prvenstveno je morala da se okrene sinu, koga hvala Bogu ima, i porodici, prijateljima...Zašto joj je potrebna hvala? Gde da je metne? Ali, bližnji, njihova topla reč, vredi više nego sva priznanja... Da li bi joj još 50 hiljada ogrejalo srce? Ako je učinjena nepravda, nije jedina.
Ponedeljak 28.01.2013. 15:03
Draga Dubravka iskreno mi je zao kad citam sve ovo jer znam da si bila od onih retkih sto su se skolovali sto su glasom pokazivali svoju vrednost...znam da ti je tesko ali ako je za utehu i ove druge dobre pevace koji vrede isto tako polako zaboravljaju a izgleda da je vazan samo onaj koji laprda gluposti za novine i slika se obnazen...isto tako i u braku pravi skandale o humanosti ni traga znaci sve najgore na svetu...oni novinari koji pisu o takvim spodobama nisu ni bolji od njih a oni koji se sete i ponekad nam objave clanak o nekom tako kvalitetnom kao sto si ti zasluzuju pohvalu...zelim ti da jos dugo zivis i da se ne sekiras zbog bezvrednih... doci ce ti pravi prijatelji sigurno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online