Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.08.2013.
12:46
Z. MARJANOVIĆ A

Zasviralo sa Ovčara i Kablara

Uz zvuke festivalske himne "Sa Ovčara i Kablara", koju je za ovu priliku odsvirao trubački orkestar Gorana Rankovića i podizanjem saborske zastave, u Guči je počeo 53. Sabor trubača na kome se ove godine očekuje preko pola miliona posetilaca iz svih krajeva Srbije i sveta.

Otvaranje sabora uz trubu i stihove Dobrice Erića
 

Uz zaljubljenike u zvuk trube i veliki broj novinara Sabor trubača je otvorio pesnik Dobrica Erić rečima: "Iz truba u Guči izleću, zapravo, beli golubovi mira i trube iz Guče nisu ratne trube, već trube koje pozivaju sve narode sveta na mir i radost."


Ovogodišnji Sabor trubača, prema rečima Adama Tadića, direktora Centra kulture u Guči, biće jedan od najbolje organizovanih i najposećenijih do sada.


Najmlađi posetilac

Mali Jan - najmlađi posetilac dragačevskog sabora trubača

U Guči, svetskom svetilištu trube, niko nikoga ne pita za godine, ali će ostati zabeleženo da je najmlađi posetilac Sabora trubača ove godine Jan Bole iz Maribora. Zapravo, Jan je rezultat prelepe ljubavne priče između Ane Đokić iz Guče i Domena Bolea iz Slovenije.


"Domen i ja smo se upoznali pre 10 godina na Saboru trubača u Guči. Moj sadašnji suprug prosto je zaljubljen u Guču, trube, ali, kako se ispostvilo, i u mene. Nakon 10 godina ljubav smo krunisali brakom, koji nam još više ulepšan rođenjem Jana kojem je tek dva i po meseca, ali mislim da je već vreme da čuje zvuk truba u Guči i da oseti saborsku atmosferu. Već sada sam sigurna da će i Jan iz sve snage voleti Guču i trube", istriče Ana Bole, ponosna majka najmlađeg posetioca 53. Sabora trubača.


Zbog Sabora bežao iz vojske


Koliko su Dragačevci vezani za Sabor trubača u Guči svedoči i sećanje Gvozdena Ružića (62) iz Guče.


"Vojsku sam služio 1972. godine u Kranju i znao sam da zbog vojske moram da propustim bar jedan Sabor trubača. Međutim, kako je za mene to bilo nezamisivo, na dan početka Sabora pobegnem iz kasarne, a zatim avionom do Beograda, pa autobusom do Guče gde sam proveo samo dva-tri sata, ali dovoljno da zadovljim dušu. U kasarnu sam se vratio na vreme da niko ne primeti da sam pobegao, a da su me uhvatili, ako ništa drugo, ribao bih podove u kasarni bar mesec-dva, ali bio sam spreman i na to", priseća se Gvozden Ružić.

"Učinili smo sve da na najbolji mogući način i domaćinski, onako kako dolikuje Dragačevu i Dragačevcima, ugostimo goste sa svih meridijana koji će doći u Guču da čuju i vide najbolje trubače sveta i da se odmore", kaže Tadić.

"Zapravo, odmora u Guči nema dok traje Sabor jer će se kao na traci smenjivati muzički događaji među kojima je svakako najveće nadmetanje 16 duvačkih orketara iz Srbije i izbor naboljeg trubača, međunarodno takmičenje duvačkih orkestara iz nekoliko zemalja u kojima se sve više svira srpska muzika. Naravno, ovogodišnji Sabor trubača će na svoj način obeležiti Aca Lukas, ali i pojedinačni koncerti Gorana Bregovića, orkestra Dejana Lazarevića, Bobana i Marka Markovića, Dejana Petrovića i drugih orkestara", objašnjava za "Vesti" Adam Tadić uz napomenu da je se broj učesnika u kulturnim događanjima ove godine popeo na više od 1.200.

Nemica zavolela Guču pored Milutina iz Trnave
 

Ka Guči će se ovih dana kretati prave reke posetilaca iz zemlje i sveta, a među prvima su u Guču stigli Milutin (50) i Irena Davinić iz Minhena.


"Irena je Nemica, a ja sam iz sela Trnava kod Čačka, ali već 25 godina radim u Minhenu. Irena i ja možemo mnogo toga u životu da propustimo, ali ne i Sabor trubača u Guči. U Guču dolazim od šeste godine, znači od prvog takmičenja trubača, a sa Irenom redovno dolazim već 15 godina, od kada smo se venčali. Ja sam zaljubljenik u zvuk trube i Guču, ali me je Irena u tome nadmašila jer je ona ta koja je u naš bračni život uvela pravilo da je Guča neizostavni deo našeg života i da je prisustvo u Guči svake godine neizostavno", ističe Milutin dok Irena na tečnom srpskom jeziku dodaje da su Milutin i Guča nešto najlepše što joj se dogodilo u životu.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.08.2013. 15:39
Najobičniji vašar pijanstva i kiča! Drogirana mladež, smrdljive i debele žene pod šatorima prodaju masnu kupusčinu, muzika koja nema veze s trubom, jednostavno rečeno ciganski vašar! Bljljaaaak i fuj!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online