Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.07.2015.
08:31
D. Dušanić - Vesti A

Trube spremne da zagrme

Za koji dan zaoriće se trube Dragačevom kada započne najčuvenija manifestacija izvornog stvaralaštva u Srbiji i na Balkanu. Poslednje pripreme privode se kraju i sve će biti spremno za 55. Sabor trubača u Guči, koji se održava od 3. do 9. avgusta, a očekuje se da će ove godine prestonicu trube posetiti oko pola miliona ljudi. Još jednom će mala varošica opštine Lučani u zapadnoj Srbiji, na obroncima planina Jelice i Golupca, postati centar svet i mesto nezaboravnog provoda.

Podsećanje na tradiciju: S prošlogidšnjeg sabora

Domaćini će ugostiti kapelnike i muzičare najboljih trubačkih orkestara, kao i sve one koji prate ovaj jedinstven festival muzike. Rezervacije za smeštaj pristigle su za raznih meridijana, pa se očekuju gosti iz Italije, Francuske, Nemačke, Norveške, pa i sa drugih kontinenata. U samoj Guči na raspolaganju je oko 3.000 kreveta, a kapaciteti su već rasprodati i u okolnim mestima.

Domaćin Slobodan Jolović

Domaćin ovogodišnjeg Sabora je Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog okruga, koji je bio predsednik opštine Lučani i Saborskog odbora od 2004. do 2012. godine. Centar za kulturu i sport opštine Lučani organizuje i brojne druge sadržaje, koji prezentuju srpsku narodnu radinost i tradiciju, pa će posetioci imati prilike da vide i izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, kao etnografske i istorijske, te nastupe brojnih kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa.

Cene noćenja u privatnim domaćinstvima se kreću od 20 do 35 evra, dok je u hotelima naravno skuplje. Za one kojima više prija odmor u šatoru, na raspolaganju je kamp na samo 400 metara od glavne bine, okružen zelenilom, sa potrebnim sadržajima, a za noć treba izdvojiti 15 evra.

Za posetioce Sabora pripremiće se i bogata trpeza. Pored tradicionalnog dragačevskog svadbarskog kupusa, u ponudi će biti i proja, gibanica, kajmak, sir, pečenja sa ražnja i ispod sača, kao i rakija šljivovica i razna piva. Tokom održavanja manifestacije, gostima se nude i jednodnevni izleti do Mokre Gore i Mećavnika, poseta etno parka Terzića avlije i Potpećke pećine ili u obilazak Ovčarsko-kablarske klisure i tamošnjih manastira. Cene izleta u zavisnosti od agencije i onoga što ona nudi su od 30 do 65 evra.

Ipak, na Sabor se dolazi zbog trubača, pa će ove godine u finalnom takmičenju učestvovati 16 orkestara, koji su pobedili na predtakmičenjima. Pored njih nastupiće i afirmisani majstor trube, koji su ranijih godina pobeđivali na Saboru i okitili se raznim priznanjima - Boban i Marko Marković, Ekrem Mamutović, zatim Dejan Petrović sa svojim Big bendom, kao i Dejan Lazarević. Njima će se pridružiti i istaknuti estradni umetnici Sanja Ilić sa Balkanikom i Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane. Inače, kako je naglasio zamenik predsednika opštine Lučani Milivoje Dovolić, ove godine truba će se u punom svetlu biti vratiti Guči, pa neće biti koncerata turbo folka i estradnih zvezda.

Dom za smeštaj trubača

Zahvaljujući razumevanju i podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u centru Guče, pored hotela As, do kraja godine biće započeti radovi na izgradnji Doma trubača za smeštaj trubačkih orkestara. Vrednost ovog poduhvata, za koji je urađena projektna dokumentacija, je oko 400.000 evra, od čega je Ministarstvo obezbedilo polovinu potrebnih sredstava.

- Guča je srpski i svetski brend trube i rešeni smo da se za vreme Sabora samo taj instrument čuje. Ovde nema mesta estradnim zvezdama narodne i zabavne muzike jer narod dolazi zbog trubača - kazao je Dolović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online