Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.05.2010.
14:37
Press rs A

Šta će mi život bez tebe, dragi?

Silvana Armenulić, jedna od najpopularnijih jugoslovenskih pevačica svih vremena, pre 34 godine poginula je u saobraćajnoj nesreći. Njen bivši suprug, nekadašnji teniser Radmilo Armenulić, za Press je kroz sećanja pokušao da nakratko oživi lik nadaleko čuvene pevačice. On tvrdi da bi Silvana, da je živa, sigurno bila popularna kao Lepa Lukić, za koju su sedamdesetih tvrdili da je njena najveća rivalka za osvajanje trona najpopularnije pevačice.

"Uvek kada pričam o Silvani pomislim na njenu neverovatnu energiju i harizmu kojom je zračila. Da je danas živa, zadržala bi popularnost i imala karijeru kakvu ima Lepa Lukić. Bila je izuzetno atraktivna i lepa, narod ju je prosto obožavao, a ona je istinski uživala u muzici", počinje priču o svojoj pokojnoj supruzi nekadašnji teniski selektor Radmilo Armenulić.
 

Seka Aleksić: Takav talenat se retko rađa

 

Folk diva Seka Aleksić, koja danas često na nastupima peva Silvanine pesme, kaže da je pogibijom Armenulićeve Srbija ostala bez velike zvezde.

 

"Najveće Silvanine hitove uvrstila sam u svoj repertoar, iako je poznato da na nastupima retko pevam tuđe pesme. Da je reč o velikoj zvezdi govori i činjenica da se njene pesme i danas veoma često slušaju i pevaju. Talenat i harizma koje je imala Silvana retko se rađaju. Velika je šteta što je Srbija izgubila takvu pevačku zvezdu", kaže Seka.

Radmilo se sa setom seća dana kada je čuo vest o tragediji, u kojoj su Silvana i njena sestra Mirjana stradala.

"Verujte da mi je teško da pričam o tome. Ne volim da se sećam tog dana. To je bila strašna tragedija, svi smo bili u neverici. Naša ćerka Gordana ni danas ne može da se pomiri s tim da je izgubila majku na takav način. Nikad nije želela da govori za novine jer je sve to isuviše bolno za nju. Gordana je danas udata, radi kao profesor matematike u jednoj beogradskoj školi i ima dva predivna sina. Nasledila je lep glas na majku i ume često da zapeva", rekao je Armenulić.

Oskrnavljen grob

Radmilo kaže da on i njegova supruga, poznata pevačica i glumica Branka Peić, često posećuju Silvanin grob i slušaju njene pesme.

"Kad god smo u prilici odemo do njene i Mirjanine večne kuće na Novom groblju. Nažalost, neko je ukrao dva goluba isklesana od belog mermera, koja su bila postavljena na spomeniku! Branka i ja imamo sve njene ploče, čak i privatne snimke pesama koje nikad nisu objavljivane, i često ih slušamo. Drago mi je kada na radiju čujem da se njene pesme puštaju, to je dokaz da nikada nije pala u zaborav, što je i bila njena najveća želja. Iako nisam mnogo upućen u muzičke trendove, mislim da Silvana nema pravu naslednicu. Eto, Brena je lepo otpevala njenu pesmu "Šta će mi život"... Danas nema te prave narodne muzike koju je nekada pevala Silvana", rekao je Armenulić.

 

Lepa Lukić: Trebalo je da budemo u istom autu!

 

Kraljica narodne muzike Lepa Lukić za beogradski list "Press" se prisetila prijateljice Silvane.

 

"Na dan nesreće trebalo je da zajedno putujemo na zajednički koncert, a ja sam se se po prvi put u karijeri uspavala. Za njenu smrt saznala sam od novinara koji su me probudili u dva sata noću da me pitaju za komentar povodom tragedije. Mislila sam de je laž i da hoće da me opljačkaju, ali kada mi je novinar pokazao novinarsku legitimaciju - moj svet se srušio. Počela sam da se tresem i gledala u sto, na kome su bili plakati na kojima smo ona i ja. Odmah sam popila sedativ i dugo nisam mogla da se pomirim sa istinom. Samo sam ponavljala: "Jesu li skroz mrtvi? Jesu li u bolnici?", ali me je odgovor da su ih bukvalno sakupljali po ulici potpuno dokrajčio. Otad nikada više u životu nisam sela za volan. Silvana je bila vrsna umetnica, dok je ona pevala u Skadarliji, ja ni na mapi nisam znala gde je Beograd", kaže Lepa.

Silvana Armenulić rođena je kao Zilha Barjaktarević 1939. godine u Doboju. Bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Barjaktarevića. Umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film "Gorki pirinač" posebno volela. Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva u kafanama.

Pesma "Šta će mi život" Tome Zdravkovića, koju je otpevala u TV seriji "Ljubav na seoski način", postala je megahit, a istoimena ploča prodata je u, za to vreme, neverovatnih 300.000 primeraka! Godine 1961. udala se za Radmila Armenulića, s kojim je 1964. dobila ćerku Gordanu. Poginula je 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd - Niš, kod mesta Kolari. Tada su poginuli i njena sestra Mirjana (Merima) Barjaktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd, koji je i vozio kola.

Tragičan kraj

Fenomen Silvane Armenulić nije u njenoj tragičnoj pogibiji, već u otvaranju jedne sasvim nove stranice u tadašnjoj jugoslovenskoj narodnoj muzici. Svojom pojavom, načinom odevanja i pesmama napravila je veliku promenu u muzici. Međutim, takav imidž ju je u jednom trenutku koštao karijere. Naime, pričalo se da je Armenulićeva 1972. zabranjena na TV-u zbog bikinija u kojem se pojavila u novogodišnjem šou-programu. Čak i kada je poginula, objavljena je samo smrt violiniste Radeta Jašarevića.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online