Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.06.2016.
08:45
A. Krasojević - Vesti A

Uz tamburu naučio srpski

Ovogodišnji, deveti po redu svetski tamburaški festival Tamburica fest 2016. obeležile su Zorule, orkestar iz Novog Sada koji je proglašen za najbolju tamburašku bandu. U takmičarskom delu ovogodišnjeg festivala nastupilo deset orkestara iz osam zemalja.

V. Sekulić
Divno se proveo: Austrijanac Maks Prener

Prema odluci stručnog žirija (koji su činili profesor Franjo Batorek iz Hrvatske, Spomenko Guzijan iz Republike Srpske i Danilo Ninković iz Srbije) za najboljeg basprimaša proglašen je Kovač Jozef iz Mađarske, član orkestra Mohač, a Mario Sesvečan iz hrvatskog orkestra Uspomena je najbolji begešar. Za najbolju novu pesmu proglašena je pesma "Lud za tobom" srpskog sastava Tajna, dok je najbolji vokalni solista Stjepan Fortuna iz austrijskog sastava Gradišćanci.

Uručene su i druge nagrade - specijalno priznanje publike za vokalno izvođenje, negovanje tamburaške muzike, a za najboljeg primaša izabran je Zoran Bugarski Brica iz orkestra Zorule.

V. Sekulić
Specijalna nagrada: Orkestar Gradišćanci i iz Austrije

Među nagrađenima su i tamburaši Gradišćanci iz Austrije iz gradića Uzlop, koji su dobili specijalnu nagradu za vokalno izvođenje. Vođa Gradišćanaca Stjepan Fortuna kaže da potiče iz muzičke porodice, da je i ranije svirao tamburicu, a da i danas u ovom sastavu sviraju njegovi prijatelji, njihova deca kao i njegova. On smatra da je velika stvar da njihova deca nastavljaju tamburašku tradiciju, te da ih je tambura sve spojila.

Vrhunski kvalitet

- I ove godine na Tamburica festu učesnici su pokazali vrhunski kvalitet, što nam je novi podstrek za naredni 10. po redu i jubilarni festival - istakao je direktor festivala dr Jovan Pejčić.
Nakon proglašenja najboljeg orkestra, Tamburica fest završen je veličanstvenim vatrometom koji se razlio na nebu iznad Petrovaradinske tvrđave. Ali, publika nije želela da ide kući, pa su nastavljali da ih zabavljaju Halid Bešlić i Zoran Kalezić do ranog jutra. Pored njih tokom festivala nastupio je i legendarni Zvonko Bogdan, koji je lepotu tamburaške pesme proneo svetom.

Fortuna ističe da u svom tamburaškom sastavu imaju i jednog Austrijanca, koji je kako kaže zaljubljenik u tamburu, da je čak odlično savladao srpski jezik, i da se posebno radovao dolasku u Novi Sad, jer je to odavno želeo.

V. Sekulić
Zapaženi nastup: Bi Marak - Republika Srpska

Stjepan napominje da tambura, kada to danas posebno zaslužuje, nije dovoljno zastupljena u medijima.

- Jedno vreme su mnogi počeli da sviraju tamburu, a nisu bili tamburaši, jer tamburaš ne može biti svako. Tamburaš moraš biti u duši, sa tamburom moraš živeti, i s njome se može svirati svaka vrsta muzike - objasnio je Stjepan Fortuna.

- Dugo godina sam priželjkivao da dođem u Srbiju i posetim Novi Sad. Sada mi se ispunila želja i veoma sam srećan zbog toga - kaže za "Vesti" Austrijanac Maks Prener koji svira u orkestru Gradišćanci i dodaje:

- Novi Sad je divan grad, ljudi su ljubazni, atmosfera na festu je odlična, a ja sviram prim i neobično volim ovaj instrument - naglašava Maks.

Vedran Mihać iz Austrije je došao da vidi ovu zanimljivu manifestaciju.

- Svake godine tempiram svoj godišnji odmor i dolazim da propratim Tamburica fest. Inače sam rodom iz Subotice, a u Austriji živim već 20 godina. Ova manifestacija je za svaku pohvalu, svake godine je sve bolja i bolja. Jako volim tamburašku muziku, pa je ovo za mene melem za dušu - kaže Vedran.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online