Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.08.2016.
08:00
Z. Ninković A

Baja Mali Knindža platio ceh zbog Tompsona

Gradske vlasti Šlirena kraj Ciriha zabranile su koncert Marka Perkovića Tompsona, pozivajući se na činjenicu da u sportskoj dvorani Unterror, u kojoj je 3. septembra trebalo koncert da se održi, javna bezbednost neće moći biti garantovana. Verovatno da bi se smirile strasti, policija Arburga "preko noći" donosi odluku o zabrani koncerta Baje Malog Knindže, koji je zakazan za 11. septembar.

Facebook/Baja Mali Knindza
Koncert otkazala policija: Baja Mali Knindža

Kao što je gradsko veće Šlirena objavilo u prošli petak, odluka je pala zbog velike medijske bure i zbog mnogih ljutitih reakcija. Ovo nezavisno udruženje je o ovoj zabrani obavestilo odgovorne koji su iznajmili dvoranu organizatorima.

Pored koncerta Tompsona, takođe je istovremeno otkazana i cela manifestacija pod imenom "Hrvatska noć", pod kojom su i drugi hrvatski muzičari trebali da nastupe.

"Jedva da je bilo koji drugi muzičar u Hrvatskoj kontroverzniji nego ovaj bivši vojnik i pevač mržnje. On u nekim svojim pesmama veliča fašistički ustaški režim koji je u Drugom svetskom ratu ubijao Srbe", pisalo je u švajcarskim medijima posle najave koncerta u Šlirenu.

Tompson je već imao zabranu ulaska u Švajcarsku. U 2009. godini, Savezna kancelarija policije izrekla je trogodišnju zabranu ulaska za Perkovića u zemlju. U međuvremenu, Tompson se ponovo pojavio u Švajcarskoj. U decembru 2015. godine on nastupa u Friburgu, gde organizatori kontrolišu izbor njegovih pesama.

Mladi socijalisti (JUSO) Ciriha, međutim, zadovoljni su odlukom:
"Hrvatski pevač je pretnja za javnu sigurnost", pisalo je u protestnom pismu Mladih socijalista (JUSO) kantona Cirih, na čiju inicijativu je i pokrenuta kampanja za zabranu koncerta.

Oni su pozdravili odluku gradskih vlasti.

"Gradsko veće smatra da bi ovaj događaj bio rizičan po javnu bezbednost", piše u odluci izvršne vlasti. "Tu se ne može isključiti mogućnost da pojedinci ili grupe pokušavaju da izazovu nerede."

U odgovoru na medijska pitanja o zabrani, predstavnik Odbora za bezbednost grada Šlirena Pjer Dalher (iz SVP partije) istakao je da je stigao veliki broj poruka i upozorenja zainteresovanih građana.

- Iako je odluka doneta iz bezbednosnih razloga, veoma je važno naglasiti da integracija Gradskom veću leži na srcu. I srpske i hrvatske porodice žive sa nama u Šlirenu zajedno u miru, i to tako treba da ostane - kaže Dalher.

U nekoliko pesama Tompsona ističu se nacionalističke manifestacije i pretnje srpskom narodu smrću.

Verovatno da bi donekle umirili strasti hrvatskih fanova ovog pevača iz Švajcarske, odmah je otkazan i koncert srpskog pevača Mirka Pajčina (Baja Mali Knindža) koji je zakazan za 11. septembar u Paradizli hali (Paradiesli) u Arburgu. Koncert je otkazan po preporuci policije. Razlog: "Njegove pesme predstavljaju bezbednosni rizik".

Organizatori ovog koncerta se sa ovim ne slažu. Predsednik KUD-a Kikac Bazel, organizatora ovog koncerta, Ilija Jović izjavio je:

- Nemam reči! Ovo nije prvi nastup ovog pevača u Švajcarskoj i nikada nije bilo nikakvih problema! Pevač je regularno dobio vizu za boravak u Švajcarskoj i za taj koncert. Ako nešto nije bilo u redu, ulazak u zemlju mu ne bi bio odobren. Mi razmatramo mogućnost žalbe na ovu odluku i pronalaženje alternativnog rešenja - kaže za "Vesti" Jović.

Različiti aršini?

Ni ovog puta srpski nacionalisti nisu izjednačili rezultat. Naime, kad je u decembru prošle godine u Friburgu nesmetano održan koncert Tompsona, istovremeno je u Dibendorfu, od strane lokalne policije, sugerisano da bi samo promocija knjige dr Vojislava Šešelja (bez njegovog direktnog prisustva) predstavljala veliki bezbednosni rizik. Organizator te promocije pod pritiskom otkazuje promociju knjige, dok Tompson i organizatori njegovog koncerta zadovoljno trljaju ruke radi "dobro obavljenog posla"? Ova pravila očigledno ne vrede u suprotnom slučaju.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online