Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.01.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Mili piše za turske zvezde

Kompozitor i muzičar Aleksandar Milić Mili sa svojim Miligramom je pokorio region, a sada je rešio da se posveti internacionalnoj karijeri. On je potpisao ugovor sa turskom izdavačkom kućom "Dogan Music" koja radi i sa Tarkanom, Mustafom Cecelijem, Mustafom Sandalom i drugim zvezdama koje čine sam vrh muzičke scene u Turskoj.

V. Sekulić
Širi posao: Aleksandar Milić Mili

Mili u Instanbulu već snima svoju prvi pesmu, a izvođač je Mustafa Ceceli, trenutno najveća turska muzička zvezda. O njegovoj popularnosti najbolje svedoči podatak da njegove pesme na njegovom Ju tjub kanal imaju više od 1,5 milijardi pregleda! Dolazak srpskog kompozitora i producenta u Instanbul izazvao je veliku pažnju turskih medija, a za saradnju s Milijem zainteresovani su i drugi pevači.

Prvi, ozbiljniji pomak kada je u pitanju saradnja naših kompozotora i muzičarima sa inostranim pevačima napravio je pre više od dve decenije Goran Bregović. Lista zvezda sa kojima je sarađivao je impozantna - Igi Pop, Ofra Haza, Cezarija Evona, Džipsi kings, Skot Volker, Sezan Aksu, a pričalo se da je šest njegovih pesama kupila i Dženifer Lopez.

- Zvao me je Igi Pop da sviram s njim na koncertu. Numera "In the Death Car" koju je on otpevao, a ja komponovao, bila je njegova prva pesma na Bilbordovoj listi. "In the Death Car" bila je zlatna ploča u 15 zemalja. I tako me je pozvao da sviramo zajedno na njegovom koncertu u Parizu - rekao je u jednom intervjuu Goran Bregović, koji je između ostalog radio i muziku za film "Kraljica Margo".

Grčka muzička zvezda Antonis Remos samo je jedan od brojnih pevača sa kojima je sarađivao Željko Joksimović. Naime, Grku se svidela numera "Olovni vojnik", pa je posetio Beograd kako bi tražio dozvolu od Joksimovića da je otpeva na grčkom jeziku.

- Naše poznanstvo traje već 12 godina. Željko je sjajan čovek, veliki umetnik i muzičar. Poseduje neverovatan sluh i veoma je talentovan. Željku i meni nije bitan jezik na kojem izvodimo pesme jer za muziku je potrebno srce - rekao je tada Remos.

"Stranac u noći" od Ive Robića

Malo je poznato da je čuveni evergrin hit "Stranac u noći" koji je otpevao Frenk Sinatra, napisao Ivo Robić. On je '50-ih godina napravio uspeh s numerom "Mr. Morgen"
u Nemačkoj i upoznao je kompozitora Kampferta koji je sarađivao sa Frenkom Sinatrom, što mu je bila ulaznica za saradnju sa čuvenim Sinatrom.

Pesma "Volela me jedna Vranjanka", koju je komponovao Dragan Toković, kao instrumental može čuti u kultnom filmu "Pretparačke priče" reditelja Kventina Tarantina. Kompozitor Silvester Levaj, mađarskog porekla, rođen je u Subotici. Sa Mihaelom Kunzeom je napravio hit numere "Fldž, Robin, Fldž" i "Get up and Boogie" za bend Silver Convention koji je '80-ih godina važio za jedan od najpopularnijih disko sastava.

Levej je kasnije radio nekoliko numera za Eltona Džona, kao i muziku za američke hit filmove Majkla Daglasa, Čarlija Šina i Džordža Lukasa. Dragan Toković je komponovao neke od naših najlepših narodnih pesama uključujući "Volela me jedna Vranjanka". Početkom '60-ih godina nastupao je u Egiptu, a samo dve godine kasnije objavljena je skoro ista kompozicija pod nazivom "Misorlou" Dika Dejla. Kako je Tokovićeva pesma dospela do Dika Dejlija nije poznato.

Saradnja sa Grcima

Aco Pejović sarađivao je sa Grcima, ali za razliku od većine kolega, pesmu nije ukrao, već pošteno platio. I Milica Pavlović na novom albumu "Boginja" ima pesmu čuvenog grčkog kompozotora Fivosa.
- Pesmu pod nazivom "Mogla sam" sa mog novog albuma je radio Fivos. Mnoge njegove pesme su prepevale našu estradu, ali ovu numeru je radio specijalno za mene. Ja još uvek ne mogu da verujem da je zbog naše saradnje došao u Beograd - rekla je Milica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online