Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.05.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Od Noe i Rije, do Neve

Poslednjih godina naše poznate ličnosti kao da se utrkuju ko će da da što neobičnije ime svojim naslednicima, zbog čega neretko nailaze na kritike javnosti.

A. Čukić - N. Đurović
Antonina staro ime iz 16. veka: Jovana Nikolić

Slavni roditelji često inspiraciju pronalaze u antičkoj ili staroslovenskoj mitologiji, pa su Noa, Nika, Rija samo neka od neobičnih imena koja se mogu čuti. Dizajnerka i sestra Nataše Bekvalac, Krisitina, koja sa suprugom Ivom Martinovićem ima i ćerku Petru, nedavno je na svet donela dečaka, kome je dala ime Noa.

- Noa je biblijsko ime, ali to nije bilo presudno. Kao devojčica gledala sam jedan ljubavni film koji je na mene ostavio poseban utisak, a damama je sigurno poznato ostvarenje "Beležnica", u kom se glavni lik zove upravo Noa - rekla je Kristina Bekvalac.

Jovana Nikolić, supruga sina Miroslava Miškovića, Marka, otkrila je nedavno zašto se njihova ćerka zove Antonina.

- Obično se kod nas deca krste po rođenju, dok su još uvek bebe, ali mi to nismo uradili. Deca tada vrište, deru se, treba da im se seče kosa i onda se deca stresiraju. Marko je birao ime Antonina i čuvao je to ime u slučaju da mu neko ne ukrade. Meni je bilo bitno da to ime ima neko značenje. Na primer, Antonina je staro ime, negde iz 16. veka, i jedna operska pevačica se tako zvala. A u Brazilu postoji i grad Antonina. Kada bude porasla, onda ćemo joj to reći - rekla je ona u jednoj televizijskoj emisiji.

Staro srpsko

Krajem prošle godine Daria Stanojević krajem prošle godine na svet je donela dečaka, kome je dala ime Branko. Pevačica ističe da ne voli pomodarstvo pa su se njen suprug Spasoje i ona odlučili za pravo srpsko ime.
- Želeli smo detetu da damo pravo srpsko ime. Ne volimo pomodarstvo. Nemam ništa protiv da se strana imena daju deci i ima veoma lepih imena, ali mislimo da ništa nije lepše od pravih srpskih imena za devojčice i dečake - kaže Daria.
Za staro tradicionalno ime opredelila se i Jelena Kostov, koja je sina nazvala Milija. Pevačica je još pre porođaja otkrila da će dečaku dati staro srpsko ime. Bliznakinje popularnog glumačkog para Slobode Mićalović i Vojina Ćetkovića zovu se Vera i Mila.

Voditeljka RTS-a Marija Veljković porodila se u martu ove godine treći put, a ćerki je dala ime Neva, zbog čega se našla na udaru kritika.

- Gledali smo da se slaže sa Đurađ i Rosa. Ime Neva ima slično značenje imenu Rosa. Znači ona je ona koja ne vene, simbol mladosti, a to je rodstvo. Čim je neobično ljudi reaguju, jer nisu navikli na to ime - rekla je tada Marija Veljković.

Voditeljka Ena Popov ponosna je majka dve ćerke. Pre dve godine na svet je donela malu Riju, a zbog imena i ona je morala da se pravda.

- Rija, latinsko značenje - ona koja je jaka - kratko je napisala Ena na društvenim mrežama.
Drugu ćerku, koju je na svet donela pre dva i po meseca nazvala je Mila.

Nikolija Jovanović i Relja Popović svojoj mezimici su dali ime Rea, što znači teći, protok.

Jakov iz Starog zaveta

Seka Aleksić sinu Jakovu dala je staro hrišćansko ime koje izabrala iz Starog zaveta.
- Naš sin zvaće se Jakov, po Svetom apostolu - rekla je pre porođaja pevačica.
Krajem prošle godine veliku pažnju izazvala je i fotografija na kojoj Seka uspavljuje sina Jakova, ispod kog je pisalo "Laku noć, moj Serafime", zbog čega su mnogi pomislili da je Serafim kršteno ime Sekinog sina.
- Serafim je ime jednog od anđela - rekla je Seka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online