Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.09.2010.
15:12
V. Tasić - Vesti A

Pavković: Nisam ja proterao Šabana

Posle 28 godina na mestu umetničkog rukovodioca Narodnog orkestra RTS-a, Ljubiša Pavković (63) više nije na čelu ansambla od nacionalnog značaja. Ovaj vrsni muzičar i virtuoz na harmonici pre nekoliko meseci otišao je u penziju.

Razočaran stanjem u branši: Ljubiša Pavković
 


"Ne znam šta bih sada radio - da sa harmonikom u naručju na čelu orkestra sa tradicijom dugom osam decenija, gledam lutriju i 'klikere'? Da slušam 'gazdaricu' kako priča 15 minuta, a onda da pratim dva 'levaka'? Hvala lepo, ali ne. Poslednjih godina mnogo puta me je bilo sramota iza koga stojim i sviram. Čekao sam da ispunim zakonske uslove za odlazak u penziju, da ne moram više da pratim kojekakve tipove i polugole žene koje sebe zovu pevačicama", rekao je Pavković.
 

Nisam prognao Šabana

 

Iako se priča da je Pavković svojevremeno "prognao" Šabana Šaulića iz Radio Beograda, on kaže da nije tako.


- Pamtim da je Šaban prvih godina svoje karijere snimio jednu pesmu za Radio- Beograd. Nikada meni nije smetao Šaban. On je izuzetno muzikalan i kada on nešto otpeva u svom duhu, to je zaista pravo. Iako su vrsni pevači i Šaban Šaulić i Miroslav Ilić su zaobilazili Radio-Beograd. Neobavezno pevanje je mnogo lakše...", kaže on.

Kako procenjujete stanje u današnjoj srpskoj narodnoj muzici?


"Više ne znam šta je ovo. Bilo bi manje strašno kada bih sve ovo što se dešava mogao da nazovem cirkusom, ali ovo je mnogo opasnije od toga. Ne bih da zvučim suviše crno, ali sve je izgubilo smisao. Od 1970. godine, kada sam primljen u Narodni orkestar, promenilo se bezbroj muzičkih urednika. Samo povremeno se znalo ko šta peva ili svira. U tim periodima pravih ljudi na pravim mestima, bilo je divno. Tada je bio pojam snimati za Radio Beograd, pevači su na to čekali po dve-tri godine. Ništa od ovoga što se danas dešava ne odgovora mom nervnom sklopu...", dodao je on.


Da li vam "para" uši muzika koja se može čuti na "Pinku"?


"Ne smeta meni 'Pink', koliko mi smeta što moja kuća RTS (smatram je svojom, jer sam u njoj proveo 40 godina, doživeo afirmaciju i dočekao penziju) ne čini ono što treba. Pre nekoliko godina, pokrenuta je emisija 'Jeka', koja je bila divna prilika da se prepoznaju i afirmišu mladi talenti. Govorio sam da nam treba pevački podmladak, da će i talentovani, mladi pevači početi da arlauču ako nešto ne preduzmemo. Ali, niko me nije slušao i kao da sve vreme neko namerno uništava našu narodnu muziku koja je deo naše tradicije".


Kakav je bio vaš uticaj na stvaranje emisije "Jedna pesma, jedna želja"?


"Svirao sam u oko 200 emisija. U prvo vreme, dosta sam uticao na podizanje kvaliteta. Ali, ta emisija je prestala da bude ono što treba. U poslednje vreme postalo mi je muka od nazovi pevača koje je neko dovodio sa splavova, kojekakvih žena koji su tu defilovali. Plahovite sam krvi i oštrog jezika, pa sam završio u kancelariji Aleksandra Tijanića. Na upravnom odboru sam pričao da su neke stvari nedopustive. Imao sam utisak da me je Tijanić čuo, razumeo i ispoštovao, pa su u emisijama povremeno počeli da se pojavljuju i mladi pevači... Znate šta, sve je otišlo predaleko u svemu, pa i u muzici koja je postala totalni karambol".
 

Svemoćna gospođa


Hoćete li uskoro završiti trostruki kompakt-disk koji ste najavljivali?


- Imam materijala za pet CD-a. Bio bi to praznik za uši sa instrumentalnom muzikom od 1981. do 2009. godine. Mnogo toga treba sačuvati od zaborava i ostaviti trag u vremenu. To je muziciranje narodne muzike na klasičan način. Ali, za to mi treba dozvola svemoćne gospođe u RTS-u, a ja od nje sigurno nikada ništa neću tražiti.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 02.03.2011. 23:27
Pozdrav za najboljeg muzicara koji je ostavio dubok trag mom poimanju narodne muzike i muziciranja. Jednom sam imao cast da budem u emisiji RTS kao clan starogradskog orkestra, a Vi ste sa Narodnim orkestrom bili iza nas. Na zalost, zbog mog ogromnog postovanja prema Vama, nisam smeo da Vam se obratim. Sviram vec 30-ak godina i uvek mi je bio cilj da se koliko-toliko priblizim Vasem muziciranju, na Vasim kolima sam ucio da sviram i da volim narodnu muziku. Mislim da ovo nije kraj jedne epohe narodne muzike i nadam se da cete nastaviti sa obrazovanjem novih generacija dece koja razumeju muziku (a ima ih mnogo, samo ih muz. urednici ne vide). Izvinite na slatkorecivosti. Hvala na svemu!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online