Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.05.2011.
16:09
Vestionline A

Fon Trir: Pomalo se saosećam sa Hitlerom

Danski režiser Lars fon Trir šokirao je Kanski filmski festival izražavanjem razumevanja za Hitlera i izjavom "da je nacista", na konferenciji za novinare uoči premijere njegovog najnovijeg filma ''Melanholija“.

Fon Trirovi komentari zapretili su da potpuno zasene i film koji je priča o dve sestre suočene sa propašću sveta koja stiže u vidu planete Melanholije koja preti da se sudari sa Zemljom.

Film, koji je u trci za Zlatnu palmu, oslanja se prilično na nemački romantizam i u filmu je korišćena uvertira Vagnerove opere ''Tristan i Izolda“.

Fon Trir je izjavio da "razume Hitlera", iako nacistički diktator "nije baš bio hrabar tip".

"Razumem Hitlera. Mislim da je uradio loše stvari, to apsolutno, ali mogu da ga zamislim kako na kraju sedi u svom bunkeru", kazao je na konferenciji za novinare u Kanu Fon Trir.

"Samo kažem da razumem čoveka. On nije baš hrabar tip, ali razumem mnogo toga o njemu, a malo i saosećam sa njim. Ali, naravno, nisam za Drugi svetski rat, niti sam protiv Jevreja", nastavio je danski režiser, veran svom ugledu čoveka koji daje provokativne izjave.

Lars von Trir je o Hitleru govorio pomalo isprovocirano, odgovarajući na pitanje o svom nemačkom poreklu, koje je otkrio posle majčine smrti 1989. godine.

Fon Trir, koji je bolovao od depresije, tvrdi da nema nikakvih problema sa jevrejskom zajednicom ali da mu se ne dopada Izrael. On je za jevrejsku državu rekao da ponekad može da bude ''davež''.

Šarlot Ganzbur, Lars fon Trir i Kirsten Danst u Kanu

Režiser je potom nastavio izjavom da mu se dopada glavni arhitekta Trećeg rajha Albert Šper. ''Dopada mi se. Imao je talenta. Ok, ja sam nacista“, rekao je Fon Trir u šali, praćen zabezeknutim pogledima dve glavne glumice - Šarlot Ganzbur i Kirsten Danst, koja je samo promrmljala je sebi u bradu "O, Bože".

U intervjuu nakon konferencije za štampu, Kirsten Danst je kazala da je Fon Triru neprijatno zbog reči koje je izrekao. "Voli da priča bez razmišljanja. Mislim da je danas sebi iskopao duboku rupu", ocenila je glumica.

Larsa fon Trira od starta njegove režiserske karijere mnogi smatraju za najprovokativnijeg filmskog autora današnjice. Otkada je filmom "Dogvil" započeo svoju trilogiju kojom kritikuje SAD, njenu istoriju i način života, često je na meti kritika američkih kolega kojima, u svom stilu, ni malo ne ostaje dužan.

Improvizacija i šala

 

Fon Trir je izjavio da se šalio kada je kazao da saoseća sa Hitlerom i da nije mislio da će njegove reči biti shvaćene ozbiljno.

 

U intervjuu Asošijeted presu posle konferencije za štampu na kojoj je dao sporne izjave, Fon Trir je kazao da je reči koje su uzrokovale buru izrekao pošto "nema mnogo toga da kaže" i da je to bila "improvizacija".

 

"Nemam mnogo toga da kažem, pa sam morao malo da improvizujem i dopustim da osećanja koja imam na neki način postanu reči. Ta cela nacistička stvar, ne znam odakle je došla, ali puno vremena se provodi u Nemačkoj, ponekad želite da se osetite malo slobodnim i samo govorite o tom ......, razumete?", rekao je.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Gvozdeni čovek sa Tibeta
Sreda 18.05.2011. 20:46
nisi jedini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online