Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 25.10.2011.
10:07
Večernje novosti A

Majkl Daglas u filmu o 12 banjalučkih beba

Film na engleskom jeziku o tragičnoj sudbini banjalučkih beba počeće da se snima u februaru. Scenarista i reditelj Miodrag Džakula najavljuje Majkla Daglasa u glavnoj ulozi.

Od početka nisu imali šansu

Pisac, scenarista, režiser, glumac i slikar iz Los Anđelesa Miodrag Džakula u februaru iduće godine u Republici Srpskoj počinje da snima film "Težina srca", o tragičnoj smrti 12 banjalučkih beba 1992. godine.


"Glavna uloga u filmu biće gotovo sigurno poverena holivudskom superstaru Majklu Daglasu. To mi je potvrdio Rafael Primorac, holivudski producent ovog filma, a glumačku postavu trebalo bi da čine i Robert Duval, Goran Višnjić i Paz Vega", rekao je Džakula za "Novosti".

"Najbitniji lik u filmu je Amerikanac, diplomata, koji je deo imperijalističke mašinerije i onaj koji je gurao priču da se Srbi izoluju. Upravo njega trebalo bi da glumi Majkl Daglas. Da bi se to napravilo na pozitivan način, vrlo je bitno da se ispriča priča koja nosi univerzalnu poruku u filmu, a to je praštanje", otkrio je detalje Džakula.

Film će u potpunosti biti snimljen na engleskom jeziku, kako bi se zapadnom gledaocu prenela univerzalna priča o smrti 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika čije je dopremanje iz Beograda sprečio NATO.

Trinaesta beba umrla sa 13 godina

 

Slađana Kobas nekoliko meseci pred smrt na grobu 12 banjalučkih beba

Slađana Kobas je jedina preživela beba iz inkubatora do kojih nikada nije stigao kiseonik. Trinaestogodišnja devojčica, nad čijim životom je strepela cela Srpska, "trinaesta zvezdica" tiho se ugasila februara 2006. Slađana je umrla od raka kostiju.

Potreban kiseonik tada je bilo nemoguće dostaviti kopnenim putem do Banjaluke zbog blokade pravaca prema Srbiji, pa je jedina alternativa bila vazdušni put, međutim, SB UN zabranio je letove nad teritorijom Bosnom i Hercegovinom, pa je tako onemogućeno letenje avionu koji je trebalo da iz Beograda dostavi kiseonik. Na apele da se ukine zabrana međunarodna zajednica je ostala nema, a 12 beba je umrlo.

Džakula kaže da je ideju za snimanje filma dobio od prijatelja Borivoja Jevđenića, inače jednog od producenata u RS. On navodi da ovaj film, koji će se prezentovati kao film baziran na istinitoj priči, neće direktno govoriti o tom tragičnom događaju, ali će na suptilan način pokušati da zaintrigira običnog gledaoca da sam istraži šta se desilo te 1992. sa 12 tek rođenih malih ljudi.


Željka Tubić, majka čije novorođenče nije dočekalo kiseonik, na informaciju da će se o njihovoj deci snimati i igrani film, kaže, da je teši što se ne zaboravlja taj tragični događaj.


"Možda je scenarista mogao da čuje i priču nas roditelja o našoj bespomoćnosti", kaže Željka.


Njen sin Bojan, baš kao i druge bebe, sledeće godine napunio bi 20 godina. Željka kaže da ga i dalje sanja kako se bori za život. "To je bio stravičan zločin i to se mora priznati. Neće nam biti lako gledati ovaj film, ali mi ćemo izdržati. Ovaj film je važan za druge ljude. Za vođe, za sve, i trebalo bi da ima samo jednu poruku - da se takvo nešto nikada i nigde ne ponovi. To su bila nedužna deca. Samo deca", upola glasa priča Željka, koja kaže da ona i majke ostalih beba očekuju da budu pozvane na premijeru filma, gde god ona bila.


Republika Srpska je nosilac snimanja filma, iako će biti angažovano i više stranih koprodukcija, a podršku snimanju filma dao je i predsednik RS Milorad Dodik.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.10.2011. 13:17
tuga :(((
Sreda 26.10.2011. 02:28
Ух кад се само сетим , како је то било мучно , тужно и жалосно . Какви су то само нељуди и гадови били ти који нису дозволили да се допреми кисеоник за бебе . Шта се и могло друго очекивати од хитлерових наследника . Филм сигурно нећу одгледати , довољно је само да видим глумачки састав . Мајкл је за разлику од великог му оца Кирка Дагласа обичан циник и слаб карактер а зар треба трошити речи на искомплексираног србофоба Вишњића .....
Sreda 26.10.2011. 07:28
I sada mi krenu suze kada se setim ... :(( Zasto su bebe bile krive...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online