Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 23.06.2012.
13:02
J. L. Petković - Vesti A

Todorović: Ubiše nas predrasude

Prvi srpski igrani film na Kosmetu "Nesporazum", snima se bez budžeta, najviše dobrom voljom svih učesnika.

- Scenario se bazira na lažnjak priči o prevari portparolke Kfora ludo zaljubljene u srpskog glumca, a koji je opet ludo zaljubljen u Albanku iz južne Mitrovice, a koja je opet ćerka preprodavca drva - objašnjava Nenad Todorović, režiser tog filma i direktor Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.


Svestan je da će imati zamerke da je film "rasistički prema Albancima, antisrpski i krajnje ksenofoban" ali pojašnjava da je reč o "pseudo melodrami koja sklizne u ratnu komediju".


Kome je namenjen vaš film?
- Manjinama, LGBT, ljubiteljima životinja. U filmu smo zaklali kokošku, napisaćemo da je zaklana samo jedna životinja, i potom data kao humanitarna pomoć romskoj porodici. I to je to dobar gest manjinske subcivilizacijske grupacije zvane Srbi sa Kosova.
 

Od zavere preko zablude do rata


"Nesporazum" je priča o ljubavnom trouglu. Kada otkrije za vezu Srbina i Albanke, ljubomorna Francuskinja, portparolka Kfora objavljuje da Srbi u bolnici u severnom delu drže jednu Albanku, i da je permanentno seksualno zlostavljaju. Na tu vest odmah počinje rat. "Nesporazum" je ciničan naslov filma, jer se ne radi o nesporazumu nego o zaveri koja je nastala iz potpuno budalastih poriva. Čim je zavera na višem nivou, na nižem bude zabluda i to sve rezultira ratom.

Osim "Nesporazuma", snima se još jedan film o odnosima Srba i Albanaca. Da li je to tema u koju finansijeri hoće da ulože?
- Imamo ozbiljan nalet nulte tolerancije prema nonsensu u civilizaciji da jedan ambasador finansira film, kao što je filmu "Zidovi" izvršni producent ambasador SAD Kristofer Del. Mi nismo tražili novac jer smo znali da nam niko neće ni dati, jer smo vrlo oštri u političkom smislu. I mislim da ne bismo našli lako sagovornika u Beogradu, ako optužujemo nekog iz Francuske da je kriv za rat. Makar to bilo i iz ljubavnih razloga. Zapravo će pre Francuzi dati pare za takav film, nego ove gazde iz Beograda.

Verujete li da će "Nesporazum" biti gledan?
- Verujem da će imati dva miliona i 10.000 gledalaca. To znači da će ga svi na Kosovu gledati, i još 10.000 ljudi u Beogradu. To su moja očekivanja. Zato što Beograd ne živi u problemima Kosova, nije mu važno šta se događa u Kosovskoj Mitrovici. Mnogo je važnije nekom Albancu iz Prizrena šta se događa u Leposaviću.


Nedavno je u Narodnom pozorištu u Beogradu prikazana predstava "Ne očajavajte nikad", kakve su bile reakcije publike?
- Polovina beogradske publike dolazi na naše predstave sa predrasudama. Pomišlja da će ponovo da gleda koncert Ivane Žigon. I dok dožive taj civilizacijski šok, da znamo srpski, gramatiku, da nam je sintaksa na mestu, već je gotova predstava. I onda se smeju samo ovi raseljeni.


Sa istom predstavom ste obišli srpske sredine na Kosmetu. Kakvi su utisci?
- Bilo je krcato! Bili su praktično svi Srbi, stanovnici većih gradova na Kosovu - u Đakovici četiri babe, u Uroševcu cela baba, u Prizrenu 15-ak, u Peći je bila popunjenost 80 odsto, bilo ih je 14. I sada se birački spiskovi prave po nama, jer su videli koliko Srba ima na TV-u, pa nemaju razloga da dolaze dole. Učinili smo im tu uslugu, jer smo pobrojali kompletno srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Okopavamo njivu


Prištinsko pozorište radi u tekškim uslovima, dugo ste se borili da dobijete zgradu?
- Nama je Ministarstvo kulture dalo jednu njivu i mi nju okopavamo. I šta zaradimo na pijaci, to nam je. Ozbiljno, njivu su nam dali na godinu dana, a onda smo morali da je vratimo nazad jer nam Ministarstvo kulture nije dalo dovoljno novca. S druge strane, opštinari u Mitrovici sedam meseci nisu našli za shodno da nam daju drugi plac... Tako da se naša institucija oseća potpuno slobodno, i krajnje nezaštićeno.

POVEZANE VESTI

Subota 23.06.2012. 18:04
Gospodin Todorović je i lep i pametan! Svaka mu čast!
Petak 29.06.2012. 13:24
Ovaj se izmotava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online