Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.03.2010.
12:00
S. Marković - Vesti A

Čujte Srbi Arčibalda Rajsa!

U Zaječaru je pre nekoliko dana premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film "Zavetna želja - Čujte Srbi" o Švajcarcu Arčibaldu Rajsu koji je toliko zavoleo Srbe da im je bukvalno poklonio i svoje srce. Scenarista i reditelj filma je Zaječarac Živojin Zdravković, po profesiji televizijski snimatelj i autor je brojnih reportaža i dokumentarnih filmova.

Živojin Zdravković

Od pre nekoliko dana i jedna ulica u ovom gradu novi ime čuvenog Švajcarca, čime se Zaječar među prvim gradovima u Srbiji odužio čoveku koji je toliko učinio za srpski narod. Zdravković je na filmu radio pune dve godine, a sekvence su snimane u Beogradu, Nišu, Šapcu, Mačvanskom Prnjavoru, Ceru, Novom Sadu...


- Film je nastavak putopisne reportaže "Zlatno srce Kajmakčalana" koja je na 24. festivalu Udruženih radio i TV stanica Srbije dobila prvu nagradu - kaže Zdravković.

- Na Kajmakčalan sam otputovao sa planinarima i jednostavno sam bio fasciniran tom pričom o dr Arčibaldu Rajsu koji je Srbima poklonio srce. O Rajsu koji je pomogao da u svet stigne istina o Srbima se malo i pisalo i govorilo i zato sam odlučio da napravim film.


Zdravković kaže da mu je posebno drago što je ambasador Švajcarske u Beogradu njegova ekselencija gospodin Ervin Hofer, koji je prisustvovao premijeri filma, obećao da će se založiti da se u svim švajcarskim školama ovaj film koristi za nastavu iz istorije.
- Gospodinu Hoferu se jako dopao film i najveća satisfakcija je što je baš Rajsov zemljak, Švajcarac rekao da film zaslužuje Oskara - kaže Zdravković.


Nije lako praviti film o strancu i prikazati baš onakvim kakav je stvarno bio. A Rajs je bio Švajcarac, koji je došao u Beograd 1914. godine na poziv srpske vlade da istraži zločine Austro-Ugarske, Nemaca i Bugara, nad srpskim civilnim stanovništvom i tu ostao do kraja života, čak i posle sukoba sa vladom Nikole Pašića.

Toliko je zavoleo običnog srpskog čoveka, srpskog vojnika da je tražio da bude sahranjen na Topčiderskom groblju po pravoslavnim običajima iako je bio protestant, a njegova zavetna želja je bila da kad umre, njegovo srce izvade, stave u običan bokal i iznesu na vrh Kajmakčalana - da usahne pored srpskih junaka i drugova koje je gledao kako umiru u borbi i sa kojima je prešao Albaniju i Solunski front.


Promociji filma prisustvovala je i gospođa Jola Favra, naslednica dr Arčiblada, koja je u Gornjem Milanovcu, u svojoj kući napravila mali muzej Rajsove zaostavštine. Gospođa Favra je u Zaječar donela Rajsov štap i njegove lične predmete kako bi uveličala svečanu promociju filma. Promociji su prisustvovali i gosti iz Beograda, Aleksinca, Kruševca i 25 potomaka solunskih ratnika.

Bugari srce bacili u prašinu


Zdravković kaže da se malo zna da danas na Kajmakčalanu nema ni traga od zlatnog srca dr Rajsa.


- Nažalost malo se zna da danas na Kajmakčalanu ne postoji ni jedan trag o dr Rajsu - kaže Zdravković. - Kada su Bugari okupirali Makedoniju 1941. godine i osvojili kapelicu na Kajmakčalanu, polomili su urnu i teglu u kojoj je bilo srce dr Rajsa i bacili ga u prašinu.

 

Pošto je postojala legenda da tu počiva zlatno srce, oni su poverovali da je srce stvarno od zlata i da je vredno ukrasti ga. Nisu shvatali da je to bilo zlatno srce za Srbe. Kasnije je urna sastavljena i danas stoji samo kao simbol, a srce se pomešalo sa kajmakčalanskom prašinom. Na kapelici se nalazi i zvono koje je darivao srpski naučnik Mihajlo Pupin.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online