Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.07.2014.
03:33
Đ. Janković - Vesti A

Prota s puškom vodio dnevnik

Ekipa igrano-dokumentarnog filma "Bog junačku dušu da im prosti", posvećenog srpskim borcima iz Loznice koji su učestvovali u boju na Ceru 1914. godine, nastavila je snimanje scena na otvorenom, u porti lozničke stare crkve.

Scena iz filma "Bog junačku dušu da im prosti"


Prema rečima reditelja Zorana Grujića, očekuje se da se film prikaže početkom septembra.


Prema njegovim rečima, prva klapa filma pala je u septembru prošle godine na Saboru u Tršiću, ali je umesto u aprilu snimanje u eksterijeru nastavljeno tek ove sedmice.


- Posao praktično nismo ni prekidali pošto smo u međuvreme radili studijsko snimanje jer je u pitanju takva vrsta filma gde će biti dosta kazivanja naratora, pokrivenih arhivskim snimcima i fotografijama. Posle scena kod crkve, naredne sedmice radimo u Tršiću i na obali Drine u Gornjoj Koviljači.

Prema planu je da u narednih 10 dana završimo snimanje, a onda slede montaža i premijera početkom septembra. Tako ćemo posle više odlaganja i poteškoća ipak snimiti filmsku priču zasnovanu na zapisima sačuvanim u ratnom dnevniku "Ratne crtice od 1912 - 1918. godine" lozničkog sveštenika Jovana M. Boškovića, koji je sa Vojskom Srbije prošao Albaniju i Solunski front - kaže reditelj i autor scenarija. Film se snima prema tekstu profesora Radovana Simića - kaže Grujić.

Reditelj: Zoran Grujić

Prema njegovim rečima, film se snima u godini obeležavanja veka slavnih bitaka iz Prvog svetskog rata, kao što je Cerska bitka, kako bi se pokolenja upoznala s podvizima ljudi koji su svoje živote dali za slobodu Srbije.


Prota Jovan M. Bošković vodio je ratni dnevnik koji je objavljen u Šapcu 1932, a film priča o onome što se desilo lozničkom odredu i proti kao učesniku te bitke na Jadru od 12. i 13. avgusta 1914. godine. Loznički odred primio je prvi udar kada je austrougarska vojska prešla Drinu kod Ade Kurjačice, nedaleko od Loznice.

Film je istinita priča o junacima koji su pomalo zaboravljeni i prilika je da se današnje generacije podsete njihovog dela.


Glavna uloga prote Jovana poverena je Marku Janjiću, a u glumačkoj ekipi su: Aleksandar Gligorić, Željko Maksimović, Milan Antonić, Branko Perišić, Miroslav Savić, Đorđe Marković, takođe profesionalni glumci rodom iz Loznice. Muziku komponuje još jedan Lozničanin, Svetislav Božić. 

Podrška

- Film se radi uz podršku Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, mnogo pokrovitelja i donatora, i grada. Uprkos finansijskim problemima, ekipa je rešila da završi film i u tome će uspeti - kaže Grujić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online