Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.07.2015.
08:30
S. Đ. - Vesti A

Državni funkcioneri gluvi na uspeh srpskih filmova: Od Tasovca ni čestitka

O velikom uspehu srpskih filmova na 62. festivalu u Puli gde su pokupili 11 nagrada i dalje se priča. Priznanja koje u Beograd donose Vuk Ršumović, Darko Bajić, Stevan Filipović i Stefan Ivančić još su značajnija kad se zna da država već godinama u srpske filmove ulaže vrlo malo novca, kao da ju je baš briga što je kinematografija, iako na ivici propasti, i dalje respektabilna, a srpski filmovi osvajaju priznanja na svakom festivalu na kome se pojave.

Tanjug
Opet ćuti: Ivan Tasovac, ministar kulture

Sve ove nagrade nisu dovoljne da bi se oglasio neko od državnih organa i bar čestitao srpskim rediteljima na uspehu. Ćuti i ministar kulture Ivan Tasovac koga očigledno osim Beogradske filharmonije ništa drugo ne zanima, posebno ne srpska kinematografija. Do ministra je nemoguće doći čak i novinarima jer sa sedmom silom Tasovac ne priča od prvog dana kada je zaseo u fotelju.

Iako imaju razloga za slavlje, upravo reditelji koji su nagrađeni u Puli ponovo su podsetili državne institucije i ministra Tasovca da je krajnje vreme da se nešto preduzme i spreči propast srpske kinematografije, iako dobro znaju da će odgovor ponovo biti - nema para.

Podrška na internetu

Uspeh srpskih reditelja u Puli nije prošao nezapaženo kod običnih ljudi. Internet forumi prepuni su čestitki, a posebno hvale Vuka Ršumovića koji je u Puli za svoj film "Ničije dete" osvojio tri nagrade. Možda je to pored međunarodnih nagrada i najbolje priznanje za Ršumovića i njegov film jer ne samo da ga hvali kritika, već je ovo ostvarenje našlo put i do srca publike.

A. Čukić
Voli ga publika: Darko Bajić

- Uspehom srpskih filmova na međunarodnim festivalima uprkos krizi i sam sam se bavio pre više godina kao predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije. Tokom tri godine, oko 25 srpskih filmova išli su na više od 270 festivala i osvojili oko 240 nagrada. To govori o apsolutnom kontinuitetu i autorima koji doprinose boljoj slici Srbije u svetu. Nadam se da ćemo nastaviti da nastupamo u svetu i da dalje dobijamo priznanja jer sam siguran da srpska kinematografija to zaslužuje - rekao je svojevremeno Darko Bajić, koji je u Puli osvojio nagradu publike za ostvarenje "Bićemo prvaci sveta".

A. Čukić
Fale nam institucije: Darko Lungulov

- Kad postoji takva stvarnost koja je čudna i loša, to je onda inspirativno za priče. Srpski film ima dobre i nove mlade autore koji su zapaženi na važnim festivalima. Produkcija raste, iako smatram da nismo na mestu na kome bi trebalo da budemo. Ako se nekako izvučemo iz ove jako loše, neorganizovane situacije po pitanju filma u Srbiji, a tu situaciju okrenemo u nešto pozitivno, mislim da je budućnost svetla. Ima mnogo talentovanih u Srbiji, fali nam zdrava struktura i dobra organizacija, fale nam institucije koje trenutno nemamo - kaže Darko Lungulov, jedan od najnagrađivanijih srpskih reditelja poslednjih nekoliko godina.

A. Čukić
Fali podrška države: Mladen Đorđević

- Srpski film je, po mom mišljenju, najjači u regionu, iako se za filmove na državnim konkursima izdvaja najmanje novca u regionu. Cilj domaćih filmova jeste da budu međunarodno prepoznatljivi, ne samo u festivalskom smislu, već da zaista zažive i u međunarodnoj distribuciji i za to je potrebno vreme, podrška države i zdrava strategija - smatra Mladen Đorđević, reditelj i selektor Festa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online