Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.08.2015.
22:44
S. M. Tomić - Vesti A

Sjaj i beda Bolivuda: Filmovi pod šatorom

U Beogradu je pre mesec dana snimljen prvi bolivudski film, a gradski čelnici zadovoljno su trljali ruke nadajući se da će koliko sutra Srbija prevazići Češku, koja od snimanja indijskih filmova zaradi 270 miliona dolara godišnje.

wikimedia.org/Skip
Ples je obavezan deo svakog masala filma

Film "Nedodirljivi" snimalo je 60 članova filmske ekipe, a formirano je posebno gradsko telo da se nađe filmadžijama na usluzi. Zasad su to pusti snovi za Srbiju željnu posla, a i u regionu željno očekuju bolivudske produkcije, pa je u martu ove godine Dubrovnik poslužio kao scenografija za film "Fan" sa najvećom bolivudskom zvezdom Šahruk Kanom u glavnoj ulozi.

Bolivudski filmovi se sve češće snimaju van Indije, jer u zemlji na snimanjima nastaje histerija. Želeći da vidi omiljene glumce narod zakrči ulice grada. Bolivud dobro zarađuje jer godišnje proda više od četiri milijarde bioskopskih ulaznica, a ukupan prihod od svih formata (bioskop, DVD, televizija) kreće se više od 1,3 milijarde dolara godišnje.

Bolivud je u filmskoj trci odavno pretekao Holivud, snimajući oko 1.000 filmova godišnje, koji uglavnom imaju istu formulu: muzičke spotove sa plesačima, srećan kraj, tragičnu smrt, ljubavnu priču i radnju sa gomilom neočekivanih obrta. Ovakve filmove Indijci nazivaju masala, što znači - od svega ponešto, i ljubav, i akcija, i ples...

Svakoga dana 13 miliona Indijaca kupi bioskopsku kartu, a širom Indije postoji oko 13.000 stalnih bioskopa i bezbroj putujućih šatora koji gostuju u selima bez struje. Često završe na nekoj ledini, pod šatorom između štapova bambusa, uz brujanje generatora, a stotine siromašnih Indijaca hrle da za 10 centi odgledaju raskošni spektakl boja, muzike i ljubavne priče začinjene suzama. Ove putujuće bioskope često zovu autobusima koji prevoze snove.

Mafija i kultura

Prihodi Bolivuda rastu po stopi od 10 odsto godišnje i predviđa se da će 2016. dostići 4,5 milijardi dolara. Indija je zahvaljujući Bolivudu samo jedna od nekoliko zemalja na svetu koja još uvek ima sopstvenu fabriku kulture. A gde je mnogo novca, tu se brzo upletu u pare mafijaških kartela. Osim reketiranja bogatih zvezda i kontrole piratskog tržišta mumbajska mafija je jedan od glavnih investitora u bolivudskoj industriji. Mafija ne samo da lako obezbedi potreban novac, nego još lakše ubedi zvezde da treba da glume baš u njihovom filmu.

Melodrama nije greh, tvrde indijski režiseri, posebno u zemlji gde nesreća i siromaštvo izbijaju na videlo na svakom koraku, te je film jedino moguće bekstvo od realnosti. Bolivud nudi slatke snove, tradicionalne vrednosti, seks i erotika su zabranjeni zakonom, njihova naivnost opčinila je mnoge azijske i afričke zemlje. Svojevremeno, Indijci su od Sovjetskog Saveza za bolivudske filmove dobijali tenkove.

Glumac u zatvoru

Bolivudske filmske zvezde poput Šahruka Kana zarađuju milione snimajući po desetak filmova istovremeno.

Poseban biznis jeste nastupanje na svadbama, gde otpevaju nekoliko pesama i slikaju se sa mladencima. Indijski mediji tvrde da Šahruk svake godine samo za pojavljivanje na venčanjima uzme preko milion dolara. Iako produkcije deluju raskošno, većina masala filmova košta manje od pet miliona dolara.

Najveći deo troškova otpada na honorare najvećih zvezda koji će pojesti skoro polovinu budžeta. Honorar dobrog kompozitora, i tekstopisca odnese najmanje 10 odsto budžeta. Kompozitor A. R. Rahman je jedan od najbogatijih ljudi u Indiji.

Trojica indijskih glumaca, Salman Kan, Amitab Bačan i Akšaj Kumar, našli su se među prvih 10 najplaćenijih glumaca na svetu na ovogodišnjoj "Forbsovoj" listi. Njih trojica zaradili su ukupno prošle godine oko 100 miliona dolara. Amitab Bačan se proslavio još ranih sedamdesetih ulogama u bolivudskim filmovima kao prvi indijski buntovnik, a od tada se pojavio u više od 180 filmova. Okušao se i kao pevač, voditelj, pa čak i političar.

Salmana Kana zovu još i bolivudski tigar, a njegova karijera je puna skandala. Njegova bivša devojka, glumica Ajšvarja Raj, tražila je nakon raskida zabranu prilaza zbog zlostavljanja, bio je u zatvoru zbog lova ugroženih životinjskih vrsta, a njegova bahatost kulminirala je kada je pijan kolima pregazio petoricu beskućnika. Ove godine je osuđen na pet godina zatvora.

Akšaj Kumar je na scenu stupio devedesetih, a od tada je igrao u više od 100 filmova. Najpoznatiji je po akcionim ulogama, ali okušao se i u dramama, romantičnim filmovima i komedijama, pa i kao voditelj rijalitija. Paralelno, radio je i kao kaskader, te stekao reputaciju indijskog Džekija Čena.

Seks za dolar

Najveća zvezda Bolivuda je glumica Ajšvarja Raj, koja je prvi film snimila 1997. godine. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i nezvanični ambasador indijske kinematografije u svetu. Bila je mis sveta 1994. godine, našla se na naslovnim stranama magazina "Kosmopoliten", "Vog", "Helo", "Pipl". Čak joj je i Hju Hefner nudio naslovnicu "Plejboja", ali ga je glatko odbila.

Glavna uloga u filmu "Devadas" iz 2002. godine, koji osvaja Kanski festival, donosi joj svetsku popularnost i otvara vrata Holivuda, a dve godine kasnije dobila je figuru u muzeju voštanih figura "Madam Tiso" u Londonu. Po njenom liku napravljena je i limitirana edicija Barbi lutaka, koja je u Britaniji prodata za tri sata, a dve godine kasnije dostigla je visoku cenu u kolekcionarskim krugovima.

Prva je indijska glumica koja se upisala u Nacionalnu američku biblioteku, a svakog dana dobija dve ponude za snimanje filma. Udata je za bolivudsku zvezdu Abišeka Bačana, sina slavnog glumca Amitaba. I njegova majka Džaja bila je velika indijska glumačka zvezda, a kasnije i poslanik.

Kreme za izbeljivanje

Beljenje tena je najpopularniji kozmetički tretman u Indiji. Svako u Indiji želi da bude beo, a televizijski programi štancuju emisije gde plavi, visoki i zgodni imaju status filmskih zvezda. Stoga ne čudi što se u bračnim oglasima na listi fizičkih atributa beloputost nalazi na visokom mestu. Rezultat toga je enormna potražnja za kremama koje koštaju od 50 centi do 150 dolara, a obećavaju svetao ten za četiri nedelje.

Većina bolivudskih zvezda živi u jednom od najelitnijih naselja na svetu, Altamaunt roud, gde se prosečna cena kvadrata kreće oko 25.000 dolara, pa je najveći indijski san postati glumac. Naročito ako se ima u vidu armija od 700 miliona siromašnih koji žive u nepreglednim slamovima, u kućama sklepanim od kartona i plastičnih kesa.

Mumbaj je postao magnet Indijcima koji traže bolji život, od 100 do 300 kompletnih porodica dolazi svakog dana uglavnom iz države Maharaštra, gde uglavnom završe u bedi, prostituciji ili organizovanom kriminalu. Slam Fokland roud je sinonim za prostituciju, zovu ga kavezom ženske robe, gde se seksualne usluge nude i za jedan dolar.

U Indiji ima više od 800 miliona pretplatnika mobilne telefonije i 600 miliona onih koji nemaju toalet u kući.

Produkcija serija smatra se najperspektivnijim biznisom u Indiji. Serija "Mala nevesta" odavno je prešišala 2.000 epizoda, a još joj se ne nazire kraj. Sudbina najpopularnije Indijke Anandi emitovala se u 18 zemalja širom sveta, između ostalog u Indiji, Pakistanu, Kazahstanu, Singapuru, Šri Lanki.

Prosečni honorari u sapunicama nisu visoki, kreću se od 330 do 660 dolara, ali imajući u vidu da se snimaju godinama i da njihova popularnost raste u svetu, postaje vrlo primamljiv posao. Najskuplja glumica sapunica je Rašmi Desaj iz serije "Odbačena" sa dnevnom zaradom od 1.000 dolara.

Prva indijska sapunica zvala se "Hum Log" i snimljena je 1984. godine. Danas su glumci sapunica popularni kao i filmske zvezde, a najčešće teme su sukob između snahe i svekrve. Najduža indijska serija emitovala se osam godina, a imala je 1.830 epizoda. Najgledaniju epizodu te serije pratilo je više od 110 miliona gledalaca, što je otprilike populacija Meksika.

Poljubac na sudu

Jedan bolivudski poljubac našao se na sudu 2007. godine, jer je advokat iz centralne Indije podneo tužbu zbog skarednosti. Poljubac između glumaca Ajšvarje Raj i Hritika Rošana u filmu "Dom 2" po indijskoj tradiciji je nedopustiv jer nisu u braku.

- Predao sam sudu snimak kontroverzne scene, napise iz novina i fotografije. Savest me je naterala da se pozabavim tim slučajem. Film nije za prikazivanje indijskim porodicama pošto je oličenje vulgarnosti - rekao je advokat AFP-u.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online