Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.06.2016.
00:10
O. Ikodinović - Vesti A

Šta nas spaja s Rusima? I Kusta, i kultura, i Putin...

Čuveni srpski reditelj Emir Kusturica (61), dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu i brojnih međunarodnih priznanja, dobio je gran pri i svoju zvezdu u Aleji zvezda u ruskom gradu Uljanovsku.

Srna
Uručenje plakete: Emir Kusturica i Sergej Morozov

Gledaoci i gosti 8. Filmskog festivala i televizijskog programa Od sveg srca danima su nagađali čije ime će zasijati u aleji zvezda u centru grada. Spominjana su brojna poznata imena iz sovjetske i ruske kinematografije, ali je gran pri otišao u ruke srpskog režisera.

Kusturici su uručene tradicionalne nagrade - statua od simbircita (neobičnog kamena nalik na ćilibar) i kraljevski plašt, a svečano otkrivanje zvezde bilo je juče poslednjeg dana festivala.

Zvezda sa imenom slavnog režisera je već postavljena u centru grada, nedaleko od spomenika posvećenog legendarnoj sovjetskoj i ruskoj TV voditeljki Valentini Leontjevoj, po čijem imenu i po čijoj emisiji je festival i dobio ime. Kusturica je u Uljanovsk doputovao sa svojim bendom The No Smoking Orchestra.

Ovog puta on na festivalu nije predstavio svoj film, ali je sa svojom grupom održao prvi koncert u ovom gradu na Volgi. Na koncertu mu je uručena i specijalna nagrada "Čast i dostojanstvo". Ovo vredno priznanje čuvenom režiseru i muzičaru uručio je gubernator Uljanovske oblasti Sergej Morozov.

- Mislim da svi gledaoci ovog divnog koncerta dele najlepša osećanja prema našem bratskom jugoslovenskom, srpskom narodu, koji predstavlja Emir Kusturica. Mi smo jedan narod - naglasio je Morozov.

Emir Kusturica je izuzetno poštovan i voljen u Rusiji gde ima brojne fanove bez obzira na to da li dolazi kao reditelj svetskog renomea ili kao muzičar sa svojim bendom. On sam više puta je isticao da se oseća "kao da u njegovim venama teče ruska krv", pa ne čudi što planira da snimi film na ruskom jeziku.

Kusta je jedna od najčvršćih spona između Rusije i Srbije, pa ruske umetnike rado i često poziva u goste kako u svoj Drvengrad na Mokroj Gori, tako i u Andrićgrad na brojne filmske i muzičke festivale koje organizije. Rado se odaziva na sve pozive ruskih novinara, pa je nedavno u intervju za Ruski ekspres istakao da Rusija ima prebogatu literarnu tradiciju i kulturu, te da ruski reditelji ne bi trebalo da potpadaju pod uticaj Holivuda.

- Mislim da, kao što ruske rakete nisu kao američke, tako ni filmovi ne mogu biti isti. Nema zemlje u svetu koja ima više pisaca, poeta, slikara od Rusije da bi ona svoje filmove bazira na holivudskom receptu. Mislim da je to vrlo opasno - rekao je Kusturica za Ruski ekspres. On je dodao da bi voleo da snimi film o Dostojevskom i da namerava svakako da snimi nešto na ruskom jeziku. U glavi ima milion ideja na ovu temu, pa ne zna za koju da se opredeli.

Poštuje Putina

Kusturica nikada nije krio da je veliki poštovalac ruskog predsednika Vladimira Putina, zbog čega smatra da je Rusija u dobrim rukama. On ističe da je za Putina veliki izazov kako da na evroazijskom kontinentu razvija evropsku Rusiju, a da pri tom zna da mu trenutna, a možda i buduća američka administracija, ne želi dobro.
- Pošto verujem da je on pametan, mislim da će naći rešenje - rekao je Kusta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online