Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.10.2016.
05:09
S. Đurić - Vesti A

"Baba" odlazi, rekordi ostaju

Peti, i ujedno poslednji ciklus od 12 epizoda najgledanije srpske TV serije svih vremena "Selo gori, a baba se češlja", autora Radoša Bajića, počinje sa emitovanjem u subotu, 15. oktobra, na Prvom programu RTS-a. Pomešanih osećanja brojni glumci i tvorci ove serije oprostili su se i od Dragana Nikolića i Milorada Mandića Mande, koji su bili važan deo ekipe, ali su, nažalost, u međuvremenu preminuli.

V. Sekulić
Više od 600 glumaca: Deo glumačke i autorske ekipe serije

- Srećan sam i tužan. Srećan, jer sam kao mladi glumac radio sa velikanima, a tužan što Gaga i Manda nisu danas sa nama. Ipak, pamtim samo lepe stvari - rekao je Nenad Okanović, koji se proslavio ulogom sina Dragana.

- Kada smo počeli, bili smo u grču, nesigurni u likove koje treba da igramo. Mislim da smo tek u drugom serijalu uhvatili taj srpski mentalitet u šake. A sada, teško mi je bez Mande - rekla je kroz suze Olga Odanović, koja u seriji glumi Zlatanu, dok je Manda igrao njenog muža Milašina.

Radoš Bajić, autor serije, scenarista, reditelj i glavni glumac, kaže da je za deset godina kroz seriju prošlo više od 600 glumaca i da se teška srca oprašta od svojih junaka.

- Završavam priču o Radašinu, Milašinu, Dragojlu, Zlatani i Radojci, o sinu Draganu i Radoslavu, Žoti i mnogim drugim malim, a zapravo velikim ljudima. Znam da sve dok Srbijom teku tri Morave, ova priča se zapravo nikada neće završiti, ona je večna, kao život. Kao dete gledao sam starije kako igraju tablić i trude se da dođu do 101 i proglase pobedu. Tako smo i mi, RTS, dragi Gaga i dragi Manda, s istim brojem epizoda pobedili i postali fora - rekao je Bajić i istakao da je kroz seriju ispričao priču o selu koje voli, ali koje nepovratno nestaje.

- To su slike skromnosti i sigurnosti, porodice i familije, kuće i kućišta, tuge i sete, brige i ljubavi, radosti krsne slave i krštenja unučadi, ali i humor kao način opstanka. To je priča o stalnoj i neprekidnoj borbu za koru hleba iščupanu iz zemlje, propadanje i rastakanje srpskog sela, gubitak čiste i idilične prošlosti zarad sumnjive i problematične budućnosti koja nam uzima dušu. Sve to sam smestio u 101 priču moje, naše i vaše TV serije "Selo gori, a baba se češlja".

Pola Srbije uz "Selo"

Serija "Selo gori, a baba se češlja" postala je ne samo televizijski, već i sociološki fenomen. Prva klapa serije na promenadi u Vrnjačkoj Banji pala je 6. oktobra 2006. godine, a serija se završava tačno deset godina kasnije. Time je postala najdugovečnija i sa 101 epizodom najduža ikad snimljena serija u istoriji srpske televizije.

To je elegična priča o savremenom srpskom selu u 21. veku, komedija sa jakim elementima melodrame, čiji su junaci mali, obični, a u duši veliki ljudi. Prema podacima dobijenim elektronskim merenjem gledanosti u Srbiji, čuvena "Baba" je potukla sve rekorde gledanosti do tada zabeležene na našem medijskom tržištu.

I suze i smeh

- "Selo gori, a baba se češlja" uvek je uspevala da nas nasmeje, ali i da pozabavi i mnogim društveno odgovornim temama. Bajić sa svojom ekipom uspeo je da ovekoveči srpsko selo u njegovoj lepoti, snazi i čestitosti... Sa svojom ekipom on je dokazao i pokazao da je ovaj žanr, koji se bavi seoskim temama, u 21. veku potreban za Srbiju, ali i za region. Naglasio bih da ova serija takođe gaji našu kulturnu baštinu i okreće se snazi sela - rekao je odgovorni urednik dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a Marko Novaković.

Na listi deset najgledanijih TV sadržaja, serija je našla svoje mesto već sa prve četiri epizode, a nakon toga je novim epizodama narednih ciklusa samo učvrstila svoju poziciju. Gotovo svaku od, do sada emitovanih 89 epizoda serije, u premijernom i prvom repriznom emitovanju, videlo je oko 4,5 miliona ljudi, tj. polovina ukupne populacije u Srbiji. I ne samo to.

Junaci serije Radašin, Milašin, Zlatana, Radojka, Dragojlo, sin Dragan, osvojili su i gledaoce širom dijaspore na gotovo svim kontinentima gde žive Srbe koji su mogli da putem satelita gledaju ovu seriju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online