Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.12.2016.
08:15
B. Božin - Vesti A

Svako da gleda savest i dušu

Rediteljski prvenac Mirjane Karanović (59) "Dobra žena" ovog vikenda prikazan je u Berlinu. Psihološka drama o Mileni, domaćici i majci troje dece koja u isto vreme saznaje da ima karcinom dojke i da joj je muž ratni zločinac nikoga nije ostavila ravnodušnim.

B. Božin
Zadovoljna: Mirjana Karanović, predstavnici srpske ambasade i organizator projekcije Budimir Marković (drugi sleva)

- Film je bio na brojnim festivalima, dobili smo puno nagrada, prikazan je ne samo u Srbiji već i u Bosni, Hrvatskoj, i jako je lepo primljen. U inostranstvu publika gleda kako je film napravljen dramaturški, dok je domaća publika više emotivna. Bilo je onih koji nisu bili raspoloženi da razgovaraju o filmu i ja to razumem - kaže Mirjana i otkriva kako je uopšte došla na ideju da napiše scenario i snimi ovaj film.

- Videla sam na televiziji autentičan snimak o ubistvima pripadnika "škorpiona". Prvo što sam pomislila bilo je - kako se oseća majka nekog od tih mladića? Posle sam krenula da razmišljam - znam kako bi se osećala majka, ali kako bi se osećala supruga te osobe koja je počinila zločin? Ti voliš nekoga, deliš život s njim... I tako sam zamislila jednu običnu ženu, domaćicu koja se nalazi u strašnoj dilemi - šta da uradi nakon što je saznala da joj je muž ratni zločinac. Kod nas se o mnogim stvarima ćuti, a suočiti se sa tako nečim je suviše teško. Lakše je i jednostavnije prevideti neke stvari - priča Mirjana i ističe da je i napravila ovaj film kako bi pokazala da to nije nešto što možeš da odlučiš u tren oka.

Emotivne reakcije

- U Beogradu se "Dobra žena" dosta gledala, ali u unutrašnjosti Srbije i ne baš. Tamo bolje prolaze holivudski blokbasteri i domaći komercijalni filmovi o košarkašima i fudbalerima gde nema teških tema. Veće reakcije očekujem kad film bude prikazan na televiziji i tako mnogo pristupačniji širem gledalištu. Kod onih koji su film gledali bilo je veoma emotivnih reakcija - kaže Mirjana.

- Ako živite u jednom društvu, morate da budete odgovorni - prvo da gledate koga ste vi povredili, a oni koji su vas povredili - to je na njima. Bar ja tako razmišljam. Mislim da svako treba da gleda sebe, svoju savest i dušu, jer jedino tako može da bude ono što bi želeo da bude - poštovan i voljen. Srbija je mnogo stradala od sopstvenih vođa, koji su učinili sve što su mogli da daju za pravo međunarodnoj zajednici da stane protiv nas. Moj stav je u tome apsolutno jasan. Za mene je moja zemlja ova žena koju sam odigrala. Moja zemlja je jedna dobra zemlja, zemlja dobrih i poštenih ljudi koji su u velikom problemu i dilemi da li da budu lojalni onima kojima ne bi trebalo da budu - zaključuje Mirjana Karanović.

Nema lakih tema

Iako ima bogato glumačko iskustvo, tek sada Mirjana Karanović se usudila da sedne i u rediteljsku stolicu. I nije bilo lako biti i reditelj, i glavna glumica ispred kamere.

- Dosta sam se plašila toga, ali sam imala zaista dobre saradnike koji su mi pružili podršku. Nekako sam s godinama stekla i samopouzdanje da mi više nije problem da se distanciram od onoga što radim. Ranije sam uvek imala problem da gledam sebe na platnu, i nisam pratila šta se dešava. Sada sam uspela da ispred kamere budem samo glumica. I onda kada sam bila zadovoljna onim što smo napravili, išla bih iza i tražila da mi puste da vidim kako izgleda. To je dosta dobro funkcionisalo, pa smo film završili čak dan ranije - kaže Mirjana i ističe da je priprema najvažnija, posle je sve lako. Ona već priprema novi "ženski film koji opet nema laku temu jer se dešava u zemlji u kojoj nije lako živeti". Reč je o majci čiji sin izvršava samoubistvo, posle čega ona pokušava da nastavi živeti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online