Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.06.2017.
08:00
D. Petrović - Vesti A

Snima se film o Svetom Savi

Snimanje serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" po scenariju Gordana Mihića izazvalo je veliko interesovanje javnosti.

N. Đurović
U ulozi Stefana Nemanje: Žarko Laušević

A kako i ne bi kada se bavi subinom prve srpske kraljevske dinastije koja je dala jedanaest vladara i Srbijom vladala više od dva veka. Međutim, ovo nije jedini projekat koji se bavi Nemanjićima. Pomalo u senci radi se i film "Princ Rastko srpski" po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Miroslava Lekića.

U pitanju je priča o mladom Rastku Nemanjiću, njegovom odrastanju sve do odlaska na Svetu Goru gde se zamonašio i postao Sava, koji je kasnije kanonizovan u sveca. Naslovna uloga dodeljena je mladom glumcu Filipu Hajdukoviću, studentu treće godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovog oca i začetnika dinastije Stefana Nemanju glumi Žarko Laušević, dok je uloga Savine majke Ane Nemanjić dodeljena Nataši Ninković. U ulozi Stefana Prvovenčanog našao se Miloš Timotijević, dok je rola Vukana pripala Igoru Đorđeviću.

Zanimljivo je da se u filmu pojavljuje i Sloboda Mićalović koja u seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine" igra Anu Dandalo, suprugu Stefana Prvovenčanog, dok u ovom filmu glumi Katalinu, suprugu kralja Dragutina.

Prosvetitelj

Sava je bio veliki srpski provetitelj, obnavljao je manastire i crkve koje su u to vreme bile mesto gde je počelo prvo opismenjavanje naroda, pa se slavi kao školska slava. Na povratku sa hodočašća u Svetu zemlju smrt ga je zatekla u tadašnjoj bugarskoj prestonici Velikom Trnovu 14. januara 1236. a njegove mošti je u manastir Mileševu preneo njegov nećak, kralj Stefan Vladislav I. Kanonizovan je u sveca i slavi se 27. januara.

- Priča o životu Svetog Save dok je bio mladić pojašnjava period kada je doneo odluke, za koje će se kasnije ispostaviti, da su krucijalne ne samo za njegov život, već za potonju istoriju Srbije. Vitezović se tri decenije bavio ovom tematikom i baš se potrudio da priča ima potporu u istorijskim činjenicama - rekao je reditelj Miroslav Lekić.

Iza kompletnog projekta stoje producent Zoran Janković i Košutnjak film. Pojedine, zimske scene već su urađene, a nastavak snimanja očekuje se na leto. Radiće se u okolini Beograda, ali i u Hercegovini, Crnoj Gori, u okolini Sjenice, u Bugarskoj... Premijera filma "Princ Rastko srpski" planirana je za kraj godine.

Blagoslov za roditelje i Srbiju

Rastko Nemanjić rođen je 1174. godine u Rasu, u blizini Novog Pazara kao najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje. Roditelji su ga dobili u poznim godinama, pa se smatralo da je takvo dete blagoslov za roditelje.

Na njegovo odrastanje najviše je uticala majka Ana koja ga je usmerila ka učenju i hrišćanskim, pravoslavnim vrednostima. Pripreman je da vlada Zahumljem, ali on je kao sedamnaestogodišnji mladić pobegao na Svetu Goru, zamonašio se i postao Sava.

Uz podršku vaseljenskog patrijarha proglasio je samostalnost raške crkve od Ohridske arhiepiskopije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Napisao je ili priredio nekoliko dela namenjenih organizaciji crkve: "Zakonopravilo", "Hilandarski tipik", "Studenički tipik" i "Žitije Svetog Simeona" koje govori o njegovom ocu Stefanu Nemanji, koji se takođe zamonašio, pa su otac i zajedno podigli Hilandar.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online