Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.09.2017.
22:10
D. Petrović - Vesti A

Glumci umiru jedan za drugim

Samo dva dana nakon smrti Ljubiše Samardžića glumački svet potresla je nova tužna vest. U Beogradu je u 45. godini preminula Irena Mičijević, koju domaća publika pamti po ulozi advokatice Klare u seriji "Žene sa Dedinja". Glumica koja je poslednjih decenija živela i radila u Londonu, vratila se u rodni grad da provede poslednje dane. Preminula je, kako pišu beogradski mediji, nakon borbe sa teškom bolešću.

- Irena je bila veoma posebna glumica. Izdvajala se od drugih svojim šarmom. Prerano je otišla... podmukla bolest ume da bude surova - kazao je Svetislav - Bule Goncić, koji je s njom glumio u rimejku serije "Na slovo, na slovo".

- Surovo je da jedna tako mlada i dobra glumica ode. Uvek je bila nasmejana i ljubazna. Zajedno smo igrali u filmu "Mali svet". Neka ti na onom svetu bude bolje - rekao je glumac i režiser Lazar Ristovski.

- Zanemela sam, nisam sposobna ništa da vam kažem - kratko je rekla glumica Lena Bogdanović, koja je zajedno sa Irenom igrala u seriji "Žene sa Dedinja". Vest o njenoj preranoj smrti najviše je potresla našu slavnu glumicu Branku Katić. Njih dve su bile kume.

U rimejku "Na slovo, na slovo"

Irena je igrala i u rimejku čuvene serije RTS-a "Na slovo, na slovo". Svaki put kada je dolazila u Beograd obavezno je išla na železničku stanicu, jer je u tom kraju odrasla. Za taj deo grada vezivale su je uspomene iz detinjstva, igranje na prugama i radionicama koje su mirisale na mast s kojom se podmazuju mašine. Na Belefu 2005. radila je jednu maratonsku predstavu u bioskopu Partizan, koju je posvetila kraju u kome je odrasla.

Irena je rođena 17. novembra. 1972. godine u Beogradu. Fakultet dramskih umetnosti upisala je sa samo 16 godina i to iz prvog puta. Prvu ulogu odigrala je 1991. u TV drami "Velika-mala matura". U pozorištu je najviše pamte po ulozi Ofelije u komadu "Hamlet" Gorčina Stojanovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

- Svaka uloga je pomeranje sebe. Ako bismo govorili u nekoj metafori, onda bi to bilo kao da ste na suncu, ali ne pravite senku, nego puštate da to sunce prođe kroz vas, da vas prosvetli. Kod uloge Klare mi je najzanimljivija bila njena borba za opstanak, jer je to jače od bilo koje druge situacije. Ona je doživela velike promene, ali ja sam želela da one deluju kao tanane i spore. Želela sam da je učinim živom i pronađem prostor slobode koji će nekome biti terapeutski, a nekog nasmejati - pričala je svojevremeno Irena o svojoj najpoznatijoj ulozi.

Uloga u britanskoj seriji

Iako je bila na pragu blistave glumačke karijere, Irena je sa samo 21 godinom otišla u inostranstvo. Kratko vreme boravila je u Španiji, a potom se preselila u London gde je živela sa suprugom Sinišom, koji je arhitekta i ćerkom Kirom. Imala je nekoliko uloga u engleskim filmovima, ali najznačajnija bila je njena rola u britanskoj seriji "Koronejšen strit".
- Reč je o najstarijoj engleskoj seriji koja traje četrdesetak godina. Igrala sam radnicu u fabrici, Poljakinju Kasju, a glumila sam u 13 epizoda te serije. Interesantno je da se do tada u "Koronejšen stritu" nikada nisu pojavljivali stranci, a ovo je bio izuzetak jer su pisci scenarija želeli da se osvrnu na realne pojave u tamošnjem društvu. Glumila sam u filmovima "Dizajer" i "Bajron", a snimila sam i nekoliko kratkih filmova. Mogu da kažem da je vrlo teško glumcu koji nije u svojoj matičnoj zemlji da napravi neku karijeru. Kako zbog prirode jezika, tako i zbog toga što svaka zemlja štiti svoju kinematografiju i svoje glumce - ispričala je jednom prilikom Irena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online