Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.01.2018.
08:10
O. Đoković - Vesti A

Guča kreće na put oko sveta

Guča, kako je živahna i moćna, i kad spava ne miruje. Stignu njeni trubači do festivala, koncerta, svadbi, čak i sahrana (u Parizu se pamti odlazak na večni počinak vlasnika brodova na Seni "Bato Muš"). Nekome se Guča uvukla pod kožu, draga mu je pomisao na ludnice, na nezaboravne najspecijalitete, i eto sada, filmskog reditelja i producenta Predraga Pjera Nikolića koji je pre nekoliko dana obelodanio u Parizu i Konflanu da je počelo snimanje njegovog trećeg po redu ambicioznog filmskog projekta o Guči.

Vesti
Snimanje je počelo: Reditelj Predrag Pjer Nikolić sa klapom

Pored brojnih francuskih tehničara, zbog zahtevnosti scene, za direktora fotografije izabran je srpski profesor i stručnjak Nebojša Bašić, koji je istu funkciju obavljao i tokom snimanja aktuelne serije "Nemanjići". Kako ističe Pjer, premijera filma, koji je sada u fazi nastajanja, a kako je objavio predsednik CLAM (Privredne komore Latinske Amerike), održaće se u Kolumbiji, iduće godine za vreme održavanja Foruma CMA (Svetskog komiteta za obrazovanje pod okriljem Unesko).

Biće ovo njegov treći film o Guči koji je snimio za 22 godine.

- Došao sam do retke prilike koju nisam hteo da propustim, a to je realizacija filma pod radnim naslovom "Treće putovanje u Republiku trube" s kojim bih zaokružio jedinstvenu filmsku trilogiju gde je svaka od te tri priče rađena u intervelu dužem od 10 godina - kaže Nikolić i ističe:

Podrška iz Latinske Amerike

- Iza ovog projekta stala je Privredna komora Latinske Amerike, a pismo podrške je lično potpisao njen predsednik Francisko Keiruga. Zainteresovanost je iskazao i jedan od najpoznatijih i najcenjenijih evropskih TV kanala, francusko-nemački Arte, te postoji mogućnost da se uključi u ovaj projekat - otkriva režiser.

- Ovo je još jedna mogućnost filmske afirmacije Srbije u svetu, tu je i sprega sa francuskom kulturom, uspostavljena je povezanost sa prostranstvom španskog govornog područja, kao i eventualnih kontakta i perspektiva za razmenu i saradnju, a biće i pobratimljenje mesta i gradova. Najiskrenije se nadam da će se ova moja priča svideti i biti inspiracija i drugim interesantnim projektima. Istovremeno hvala svima koji su prepoznali da moja prethodna ostvarenja na afirmativan način popularišu Srbiju u Francuskoj i u svetu - zaključuje reditelj.

Z. K. Munja
Igraće u filmu: Dejan Petrović

Saga o tradiciji trube

Očaran doživljajem Guče, Pjer se seća daleke 1996. godine kada je, uz učešće Milovana - Mića Petrovića, legendarnog trubača iz Dubokog pokraj Užica, realizovao film o jednom od najpoznatijih festivalskih srpskih brendova - Dragačevskom saboru trubača.

- Nakon tog prvog, moj drugi "Guča film" snimio sam 2006. godine, a premijera je održana u Versaju. Naslov filma je "Miris pleha", a radnja prati jedan francuski orkestar oformljen na čuvenom Versajskom fakultetu arhitekture, koji kreće put Guče i to ne samo da reprezentuje Francusku, već da se susretne i zasvira sa Dejanom, sinom čuvenog Milovana - Miće Petrovića - priseća se Pjer i ističe:

- Dejan Petrović je pristao da učestvuje i u mom najnovijem filmu koji je i nastavak sage o tradiciji trube u njegovoj familiji.

Sa oca na sina

U Guču ove godine namerava da dođe i Alvaro Gomez Orozko, francuski doktor muzikologije i etnologije, meksičko-kolumbijskog porekla, a specijalizovan za muzičku folklornu tradiciju naroda Anda i Amazonije, što mu je donelo brojna iskustva, znanja i priznanja.
- Tokom jednog od susreta, a na osnovu mog prvog filma koji je video, rekao je da ga priča o "Dragačevskom saboru" i trubi podseća na orkestre koji sviraju u Bohaki, zemlji kondora i vulkana, 250 km severnozapadno od Bogote. Tamo, gde je nekad davno i sam predavao antropologiju i muzikologiju, tradicija se, isto kao i u nekim delovima Srbije, prenosi sa oca na sina - prepričava Pjer.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online