Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.02.2018.
08:13
A. Vučićević - Vesti A

Kroz buru na ekran

Seriju koja je izazvala brojne polemike i podigla veliku prašinu u javnosti "Nemanjići - rađanje kraljevine" gledaoci će imati priliku da prate od 17. februara u 20 sati na Radio-televiziji Srbije.

M. Karović
Počinje emitovanje serije "Nemanjići - rađanje kraljevine"

Nakon emitovanja pilot-epizode "Nemanjića" tokom novogodišnje noći, medije i društvene mreže preplavili su brojni negativni komentari. Scenarista Gordan Mihić rekao je da bilo teško i da slični projekti u svetu koštaju 20 puta više.

- Imali smo daleko manje sredstava, ali veliki entuzijazam. Dali smo sve od sebe - rekao je Mihić na konferenciji za novinare koja je počele sećanjem na nedavno preminulog glumca Nebojšu Glogovca, kome je uloga Vukana bila poslednja televizijska rola.

Kako ističu u RTS, ovo je jedan od njihovih najvećih projekata koji se prvi put bavi srednjim vekom u igranom programu. Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić istakao je da je od početka snimanja ekipa morala da prevaziđe brojne prepreke, ali veruje da su u tome uspeli.

Projekat od tri miliona

Serija "Nemanjići - rađanje kraljevine" snimana je 100 dana. U nju je uloženo tri miliona evra, od čega su 1,82 miliona obezbedili finansijeri i sponzori, a ostatak je obezbedio RTS. Snimano je na 230 lokacija, u seriji se pojavljuju 222 glumca, 2.700 kaskadera i statista. Postoji 873 kadra specijalnih efekata. Serija ima 13 epizoda. Neke od uloga tumače Aljoša Vučković, Mladen Nelević, Vojin Ćetković, Dragan Mićanović, Jelena Gavrilović, Goran Sultanović i mnogi drugi.

Glumac Dragan Mićanović, koji u ovoj seriji tumači lik Svetog Save, ponosan je što mu je dodeljena baš ta uloga.

- Nadam se da će ovu vrlo filmičnu epohu dobro prihvatiti publika. Mi smo se upustili u ovu avanturu i uživao sam radeći na projektu - istakao je Mićanović.

I Vojin Ćetković, koji je oživeo lik Stefana Nemanje, željno iščekuje početak emitovanja.

- Bili smo jako hrabri i usudili smo se. Uradili smo seriju o najznačajnijem periodu naše istorije. Na konferenciji uoči početka snimanja polemisali smo da li ćemo uspeti. I tada sam rekao da će serija podići veliku buru, i to je dobro - rekao je Ćetković.

Njegova koleginica Nada Šargin tumači lik Raške.

- Prva reč koja mi je došla na um je ljubav. Volim što mi je data priliku da igram lik Raške. Ona je napisana kao neko ko voli, ko je posvećen i požrtvovan čoveku svog života i porodici kojoj je pripala. Pitaju me da li je ona postojala. Za mene jeste - rekla je ova glumica.

Reditelj Marko Marinković je uz mnogo poverenje u scenaristu Gordana Mihića uživao u radu na ovoj seriji.

- Bilo je i lako i teško. Kada sam se suočio s tekstom, pitao sam se da li u Srbiji moguće snimiti ovako nešto. Uspeli smo - kazao je Marinković.

U holu RTS postavljena je izložba kostima i rekvizita koji su korišćeni tokom snimanja.

Neka publika donese sud

Nakon pilot-epizode kritikovala se loša gluma, loš scenario, loš kostim, kao i to što se, prema brojnim komentarima, ovako loš projekat finansira od novca građana Srbije.

Ipak, RTS je naglasio da je serija plaćena isključivo od novca sponzora i komercijalnih prihoda ove medijske kuće, te da u to nije utrošen novac građana koji stiže kroz pretplatu za javni servis.
Dragan Mićanović smatra da su ovakve polemike izuzetno dobre jer je važno da se o projektu govori. Sa njim se slaže i njegov kolega Vojin Ćetković.

- Bilo je mnogo kritika na račun prve epizode, to je dobro i poželjno. Priča o Nemanjićima pripada svima nama, i drago mi je da se mnogo ljudi uključilo u polemiku oko toga šta treba uraditi povodom naše istorije - rekao je Ćetković.

Scenaristi su zamerali da sve istorijske činjenice nisu tačne.

- Dok sam to pisao, imao pomoć istoričara. Ali, želim da kažem ovo nije istorijska čitanka, već dramska literatura. Zamolio bih publiku da sud donese nakon odgledane cele serije, a ne pilot-epizode - zaključio je Mihić.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online