Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.07.2010.
18:20
Vestionline A

"Miris kiše na Balkanu" na RTS-u

"Ovo delo treba da bude opomena i putokaz svima nama da bi trebalo da nalazimo više pameti i misli, više emocija da bismo živeli sa drugima", izjavio je glumac Ljubiša Samardžić, reditelj serije "Miris kiše na Balkanu", po istoimenom romanu Gordane Kuić, koja će se od decembra prikazivati na Radioteleviziji Srbije.

"Moja životna filozofija je da treba živeti sa drugima, nipošto biti isključiv, neprijatan, arogantan niti zlonameran prema drugim nacijama i drugim verama. Moj kredo je negde sada pretočen u ovo delo", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare povodom početka snimanja serije.

Ekipa serije "Miris kiše na Balkanu"


 

Prema njegovim rečima, serija je saga o velikoj jevrejskoj porodici sa šestoro dece, priča prati životopis članova porodice Salom, Jevreja-sefarda nastanjenih u Sarajevu još od kraja 17. veka.


Došli smo do jednog neobičnog umetničkog dela, ekranizacije jednog romana, izjavio je Samardžić, dodajući da je reč o seriji koja se razlikuje od televizjiske svakodnevnice.
Naredna četiri meseca serija će se snimati u Sarajevu, Dubrovniku, Beogradu, Zagrebu, Pančevu i u selima pored Beograda.

Glavne uloge Samardžić je poverio Ljiljani Blagojević i Predragu Ejdusu, koji će igrati majku i oca porodice, a njihovu decu igraju debitantkinje Aleksandra Bibić, prima balerina Narodnog pozorišta i Tamara Dragičević, zatim Kalina Kovačević, Marija Vicković i Mirka Vasiljević.

Pisac romana "Miris kiše na Balkanu", Gordana Kuić izjavila je da joj je izuzetno drago što će se njena knjiga preneti i na TV ekrane, posle skoro 20 godina.


Otkad je knjiga izašla 1986. godine svi su govorili da je knjiga filmična, a sada se to i ostvaruje i ja sam mnogo srećna, rekla je Kuić.


Partner Samardžićevoj produkcijskoj kući "Sinema dizajn" na snimanju serije je RTS, koja će početi da je prikazuje od sredine decembra, a prema rečima direktora Televizije Beograd Nikole Mirkova serija će biti na "visokom komunikativnom, prijemčivom nivou".
 

"Zadovoljstvo je igrati u seriji sa ovakvom tematikom i sa ovako talentovanim i mladim glumcima", izjavila je glumica Ljiljana Blagojević, koja tumači glavnu žensku ulogu.

Ona je ocenila da će serija ostaviti dubok trag na našim prostorima, jer nije priča samo o jednoj porodici, već o istoriji, jednom vremenu koje se prelama preko te porodice, ocenivši je kao seriju za sva vremena.


Glumac Predrag Ejdus je rekao da ga posebno uzbuđuje što igra u delu, koje je blisko njegovoj privatnoj istoriji.


"Tema romana je prožimanje kultura, rasa, balkanski melt-poting, a ja sam potomak takve jedne mešavine, sudara dve nacije, kulture, dve religije, i zbog toga osećam posebnu odgovornost", rekao je Ejdus.


Radnja TV serije "Miris kiše na Balkanu" obuhvata period od 1914. do 1945. godine, od početka Prvog pa sve do samog završetka Drugog svetskog rata.


Stalne selidbe i progoni Jevreja-sefarda kroz vekove, prelamaju se kroz živote i odlaske glavnih junaka iz njihovog rodnog Sarajeva u razne gradove tadašnje zajedničke države, kao i u mnoge druge gradove Evrope i sveta.


Ostale uloge poverene su Jelisaveti Seki Sablić, Tanasiju Uzunoviću, Renati Ulmanski i Draganu Petroviću, kao i glumcima mlađe generacije Danijelu Siču, Nadi Macanković, Srđanu Karanović, Ivani Đokić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online