Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2018.
08:28
D. Petrović - Vesti A

Antička priča srpskom herojstvu

Posle Stare planine, Soko Grada, valjevskog Tešnjara i Ripnja, snimanje filma i serije "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" u režiji Petra Ristovskog nastavlja se u kasarni u Topčideru. Za novi projekat Lazara Ristovskog, koji glumi glavnu ulogu, vlada veliko interesovanje medija, prati se svaki korak, a očekivanja su velika.

Promo
Čarape za sina: Laza Ristovski kao kralj Petar i Danica Ristovski kao Makrena

- Ovo je projekat koji mi kao porodica doživljavamo sudbinski. Svi imamo obavezu da budemo iskreni prema likovima, temi, da poštujemo istorijske činjenice. Ovo je deo srpske istorije koji je čist kao suza, sazdan samo od herojstva i patnje. Zato ova priča i podseća na velike antičke priče i junake - kazao je Laza Ristovski, koji odlično sarađuje sa sinom Petrom koji je reditelj, ali i sa suprugom Danicom koja igra Makrenu Spasojević.

Promo
Dečak glumac: Ivan Vujić kao mali Momčilo Gajić

- Glumačka ekipa je sjajna, angažovali smo mnogo mladih i talentovanih glumaca. Posebno bih izdvojio Milana Kolaka koji je veliki glumački talenat, kao nekada Slavko Štimac, a u filmu igra Marinka Spasojevića. Divne uloge imaju i Svetozar Cvetković kao Živojin Mišić, Tanasije Uzunović koji glumi vojvodu Putnika, Marko Baćović kao Nikola Pašić - otkriva Ristovski.

Priča o čuvenim vunenim čarapama, u kojima je kralj Petar umro, inspirisala je Ristovskog da, posle sedmogodišnje pripreme projekta, prikaže kralja kao čoveka koji pati za svojom zemljom i koji se preispituje o neophodnosti žrtava tokom Velikog rata.

Nakon teških, zimskih uslova na Staroj planini, usledio je rad u Ripnju gde su dočarane scene kada kralj Petar Prvi dolazi u pešadijski puk, kako bi vojsci podigao moral. Za snimanje je angažovano 200 statista mahom vojnika, toliko pušaka, mitraljeza i specijalno napravljenih replika tenkova. Polje gde su snimane scene bitaka danima je pripremano.

Paljena je trava i rastinje, kako bi se dočaralo zgarište, bageri su kopali rovove i rupe u koje su postavljena takozvana pirotehnička zvona kako bi scene Kolubarske i Cerske bitke bile što realnije dočarane na bioskopskom platnu i televizijskom ekranu.

Promo
Milan Kolak

Ratnik i državnik

Lazar Ristovski ne krije da je uloga Petra Prvog Karađorđevića jedna od najvažnijih i sigurno najtežih uloga u karijeri. Dugo se pripremao za ovaj lik, pa je sa životom srpskog kralja, koji je u istoriji ostao upamćen kao kralj Petar Oslobodilac, saznao i naučio mnogo.

- Kralj Petar u našoj verziji neće biti samo istorijska ikona, već ćemo ga predstaviti kao živog čoveka koji je ujedno i kralj. On je pre svega ratnik, državnik, intelektualac. Malo se zna je on sa francuskog na srpski preveo knjigu "O slobodi" filozofa Džona Stjuarta Mila i ta knjiga je bila njegovo životno načelo - kaže Ristovski i ističe da je svestan ogromne odgovornosti koju ima, ali i želje svih u ekipi da ovaj projekat uspe.

Promo
Laza i Petar Ristovski

Tri i po meseca snimanja

Prva klapa filma i serije "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" pala je 17. marta na padinama Stare planine, gde su zabeležene prve scene koje treba da prikažu albansku golgotu, stradanje srpske vojske i civila u zimu krajem 1915. i početkom 1916. godine. Planirano je da snimanje bude završeno do jula, a premijera je zakazana za 11. novembar u Centru Sava na dan potpisivanja Mirovnog sporazuma u Prvom svetskom ratu. Emitovanje 10 epizoda istoimene serije započeće početkom naredne godine.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online