Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.05.2018.
13:10
Vestionline A

Prave filmske poslastice na 11. Španskom metru

Svečanom projekcijom filmova "Đavolja kičma" Giljerma del Tora i "Svet moje tajne" Pedra Almodovara, u kojim je zapažene uloge ostvarila čuvena španska glumica Marisa Paredes, u sredu uveče je u Muzeju jugoslovenske kinoteke otvoren 11. po redu Španski metar.

Promo
Otvaranje 11. Španskog metra u Beogradu

Omiljenu špansku filmsku poslasticu, koja Beograđanima svakog proleća donosi najbolja ostvarenja na španskom jeziku, ove godine je otvorio ciklus "Počasna Goja nagrada: Marisa Paredes" u čast jedne od najpoznatijih španskih glumica. 

Direktor Instituta Servantes u Beogradu Enrike Kamaćo Garsija proveo je publiku kroz nekoliko decenija dugu karijeru Marise Paredes, podsećajući kako na njeno debitantsko ostvarenje "091 Policija zove" sa 14 godina tako i na brojne kultne filmove koje je snimila sa Pedrom Almodovarom i drugim španskim rediteljima, ali i na saradnju sa brojnim filmskim umetnicima iz Italije, Francuske, Argentine... Jedan od njenih najpoznatijih filmova je i "Život je lep" Roberta Beninjija.

EPA/Chema Moya
Marisa Paredes

Marisa Paredes je dobila ovogodišnju počasnu nagrada Goja za svoj doprinos španskoj kinematografiji.

Posetioce je pozdravio i konzul Ambasade Španije u Beogradu Emilio Ramos, koji je priznao da se uvek iznova iznenadi kada vidi koliko veliko interesovanje vlada za španskom kulturom, što ga čini posebno ponosnim. U ime Jugoslovenske kinoteke, domaćina ciklusa filmova posvećenih Marisi Paredes, upravnik ove ustanove Marjan Vujović podsetio je publiku na devedesete godine godine prošlog veka kada se domaća publika zaljubila u Marisu Paredes kroz brojne španske filmove koji su, uprkos lošoj situaciji u zemlji, stizali na reperotare domaćih bioskopa.

Na programu Kinoteke 17. maja naći će filmovi "Divlja deca" i "Hladno sunce zimi", dok je 18. maj rezervisan za ostvarenja "Sve o mojoj majci" i "Pukovniku nema ko da piše". Španski metar se potom prvi put seli u Dom omladine Beograda, gde će tokom 23. i 24. maja, predstaviti posebno osmišljen ciklus filmova "Ženski ugao".

Ovaj ciklus sastavni je deo  redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije. Beogradska publika tako će biti u prilici da pogleda filmove "Mlada", "Šta sve moraš da uradiš da bi bio nromalan", "Marija Moliner. Širenje reči" i "Migel i Vilijam", kao i selekciju kratkometražnih ostvarenja "Riot Girls: Španjolke na kratkom metru".

Glavni festivalski program "Savremeni film", koji donosi deset premijernih ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike biće otvoren 25. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda projekcijom filma "Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca" slavne španske rediteljke Ines Paris.

Nakon filma, Ines Paris će pozdraviti sve posetioce i razgovarati sa njima kako o ovom ostvarenju, tako i o njenoj bogatoj karijeri ali i položaju žena u španskoj, ali i evropskoj filmskoj industriji.

Do kraja ovog ciklusa publici će biti predstavljena ostvarenja "Showroom" i "Prevrtljivi sjaj" (26. maj); "Obespravljeni" i "Nevidljiva ruka" (27. maj); "Stari prijatelji" i "10.000 km" (28. maj); "Iluzije d.o.o" i "Spajanja" (29. maj); "Ludi od ljubavi" (30. maj).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online