Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.12.2009.
08:00
Vestionline A

Carska palata Sirmiuma otvorena za posetioce

Vizitorski centar carske palate Sirmium, koji se nalazi na budućoj turističkoj ruti rimske kulture u Srbiji, svečano su u ponedeljak otvorili ministri kulture i ekonomije Nebojša Bradić i Mlađan Dinkić, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, a predloženo je i da se taj kulturno-istorijski spomenik kod Sremske Mitrovice uvrsti na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Veliki projekat u koji je do sada vlada uložila 140 miliona dinara, a čiji se potpuni završetak očekuje 2013. godine, ima za cilj da zaštiti arheološko nalazište i pokrije kompletnu oblast palate, kao i da posetiocima omogući jedinstvenu priliku da posete palatu i izbliza vide ostatke građevina i mozaika.

Ovo su samo delovi onoga što je bilo u Sirmiumu

“Od pitanja: ‘Kako i kojim sredstvima očuvati kulturno nasleđe?’, koje se u prošlosti često svodilo na puko tehničko pitanje, došli smo do pitanja: ‘Zašto i za koga treba kulturno nasleđe čuvati?’, pitanja suštine ovih aktivnosti, koje, pre svega, sadrži naš odnos prema kulturnoj budućnosti države i naroda”, rekao je ministar kulture Nebojša Bradić.


Kako je izgledao Sirmium

Carska palata Sirimum bila je pravougaona, a u središtu se nalazilo prostrano centralno dvorište sa atrijumom i fontanom.
U Sirmijumu su otkriveni masivni antički zidovi, delovi uređaja za centralno grejanje, mozaički podovi površine oko 350 metara kvadratnih, fragmenti fresaka, pločice od raznobojnog mermera, ostaci kanalizacione i vodovodne mreže, kao i drugi predmeti.


Taj antički grad je bio prostran, okružen bedemima i rovovima, unutar kojih se nalazila carska palata, javno kupatilo, hipodrom, nekropola, horeum, trgovački i zanatski centar, čiji su ostaci vidljivi i danas.

Bradić je istakao da se kulturno nasleđe danas tretira, s jedne strane, kao resurs razvoja ljudi i njihovih zajednica, kao svojevrsno oruđe i sredstvo za razvoj kulturne raznolikosti, za podsticanje interkulturnog dijaloga i podizanje kvaliteta života i socijalne kohezije, a sa druge strane, kao model onog segmenta ekonomskog razvoja koji se bazira na principima održivosti i mudroj upotrebi istog tog nasleđa.


Carsku palatu rimskih imperatora u Sirmiumu su posećivali oni koji su vladali krajem 3. i početkom 4. veka nove ere. Kompleks palate je samo delimično iskopan, a za sada se zna za velike javne prijemne hale i privatne stambene prostore.


U Sirmijumu je rođeno šest rimskih imperatora: Decije Trajan, Aurelijan, Prob, Maksimijan Herkulije, Konstancije Drugi i Gracijan.


Istorija beleži da su u palati boravili i čuveni imperatori: Dioklecijan, Galerije, Licinije, Konstantin Veliki i njegovi sinovi Konstans, Konstantin Drugi i Konstancij Drugi, zatim Julij Apostat, Valentinijan, Valens, Gracijan i Teodosije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online