Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.09.2011.
21:52

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Momini krugovi nad Beogradom

Od smrti književnika, slikara i novinara Momčila Mome Kapora prošlo je godinu i po dana. Više od pola veka Beograd i Ada Ciganlija bili su mu nepresušna inspiracija. Na omiljenom beogradskom kupalištu, gde je postavljena njegova skulptura Dafne, devojka koja se pretvara u drvo, okupili su se 9. septembra njegovi prijatelji i poštovaoci da bi prisustvovali svečanom otvaranju festivala Momin krug.

Mnogi kažu da je i Momo bio tu, da su čuli njegov zarazan smeh koji je donosila savska voda, njegove priče u šumu drveća... A onda se začula muzika kvarteta Nevski.


Momina supruga Ljiljana Kapor, kao da je pogledom tražila da joj neko kaže da je život reka, da se Momom preselio u podvodni svet.


- Svaki vikend sam provodila s Momom na Adi. Šetali smo, pravili krugove. S Adom me je zavodio i varao, kao riba. Ako postoji život posle života, on je sada neki vodozemac – kaže Ljiljana.


Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik Pečata, stigao je u pratnji supruge Ane.

Prikazani i dokumentarac ''Njujork''

 

U toku Mominog festivala prikazan je njegov dokumentarni film ''Njujork'', grad po meri čoveka. Izvedena je predstava ''Halo, Beograde'', a na kraju je Miša Plavi Trio zabavljao sve Momine poštovaoce svojom muzikom. Festivalu su prisustvovali i Matija Bećković, Tanja Peternek, Nikola Bulatović, Mirjana Bobić Mojsilović i mnogi drugi Beograđani.

S Momom je drugovao 40 godina.


- Viđali smo se u beogradskim kafanama i restoranima. U Budvi smo se intenzivno družili. Mnogo mi nedostaje – kaže Vučelić.


Glumica Rada Đuričin pamti Momu večito osmehnutog.


- Bio je vazda spreman na rad, a umeo je u isto vreme da se veseli.


Mladi beogradski glumci na čelu sa Ivanom Žigon čitali su odlomke iz Kaporovog romana ''Ada''. Posle toga je Srđan Šaper svečano otvorio festival.


- Beograd je postao grad koji je Momo opisao. Beogradu je dao srce, a to srce i sada kuca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online