Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.09.2012.
18:29
Vestionline A

Predstava "Kraj vikenda" na Mominom krugu

Predstava "Kraj vikenda" Narodnog pozorišta iz Užica, po tekstu Mome Kapora i u režiji Lilijane Ivanović trenutno je jedna od najizvođenijih predstava u srpskom teatru. U okviru programa festivala "Momin krug" kod skulpture "Dafne", spomen-obeležja Mome Kapora, na Adi Ciganliji, u petak, 7. septembra s početkom u 19 časova bića odigrana 120. put.

U čast Momi Kaporu i ove godine su organizovani "Momini krugovi"

Premijeru je doživela sada već davne 1998. godine. Posle gostovanja širom sveta, od Amerike do Kine, pa do svih većih gradova širom bivše Jugoslavije, ova duodrama će biti izvedena i pred beogradskom publikom u okviru programa festivala "Momin krug" koji je posvećen poznatom piscu i slikaru.

Ne propustite predstavu "Kraj vikenda"

Kod skulpture "Dafne", spomen-obeležja Mome Kapora, na Adi Ciganliji, u petak, 7. septembra s početkom u 19 časova biće odigrana 120. put. Tako se upravo tu, na Adi Ciganliji, koja je predstavljala polaznu tačku u Kaporovom stvaralaštu zatvara krug. Iz užičkog pozorišta ističu da im je izuzena čast što učestvuju na festivalu koji organizuje Zadužbina "Momo Kapor".

I Arsen Dedić na "Mominom krugu"

 

Festival "Momin krug" održava se 7. i 8. septembra, na Adi Ciganliji i u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Na programu su likovna kolonija za decu u sardanji sa studijom "Mali Monmartr", izložba posveta i crteža Mome Kapora, projekcije Kaporovih filmova. Festival će otvoriti film "Momo uncut", nastao u produkciji Zadužbine, autora Đorđa Markovića posle koga je koncert Arsena i Matije Dedića.


"To je naš dug Momi za sve lepote koje nam je dao ovim tekstom i svim svojim tekstovima. Na ovaj način mi želimo da mu uzvratimo",  poručuje Ljiljana Matić iz užičkog pozorišta.


U ovoj duodrami iz Kaporovog sveta dolaze likovi koje svi poznajemo – bračni par, On i Ona, koje su proslavili Rada Đuričin i Miša Janketić u istoimenoj hit prestavi JDP-a osamdesetih godina.

Kaporov tekst se bavi demistifikacijom tradicionalnnih bračnih uloga. Pošto se izgubila početna bliskost i ljubav, oni pronalaze načine da se međusobno muče. Na kraju, ponovo nalaze privlačnost, koja ih spaja. I kao što to u njegovim tekstovima često biva, sudbine ovih ljudi i mali porodični životi postaju svim tako bliski, s mnogo duha i šarma, kako to samo Kapor ume, publici se pruža uvid u svakodnevni život jednog

para, kao da virimo kroz njihov porozor, što upravo i pruža pozorišna forma.

Glumačko umeće Slobodana Ljubičića i Divne Marić, glavnih glumaca užičke predstave, na najbolji način prenose vedrinu Kaporovog sveta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online