Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.02.2013.
20:37
Beta A

Dečak iz Smedereva najbolji kompozitor na takmičenju u SAD

Učenik osmog razreda osnovne škole Veljko Nenadić u svojoj sobi u Smederevu jednom rukom igra kompjuterske igrice, a drugom na klaviru svira akorde svoje buduće kompozicije.

Veljko Nenadić - jedini koji na takmičenjima izvodi svoje kompozicije
 

Veljkova kompozicija "Balkanska svita" osvojila je nedavno prvo mesto u svetskoj konkurenciji juniora na muzičkom festivalu "Zlatni ključ" u SAD, a nagrada će mu biti uručena posle koncerta koji je zakazan za jul na festivalu u Beču.

"Uživam dok sviram tvoju kompoziciju i dok na video snimku gledam kako ti sviraš. Oduševljen sam veštinom, lakoćom i izvanrednom tehnikom kojom vladaš dok izvodiš 'Balkansku svitu'", poručio je Veljku predsednik žirija Antej Komanetski.

Veljko Nenadić je interesovanje za muziku pokazao sa devet godina, kada je bio u trećem razredu osnovne škole, a sada pohađa treći razred Muzičke škole "Kosta Manojlović" u Smederevu.

Svoju prvu kompoziciju, "Božićni valcer", napisao je u desetoj godini, dve godine kasnije istom kompozicijom osvojio je prvu nagradu na festivalu u Zemunu, a naredne godine na istom takmičenju prvu nagradu dobio je za svoju "Sonatu".

Veljko je po očevoj želji upisao muzičku školu i, kaže, nije ni znao da ima talenta za muziku, ali je shvatio da tu ima nečega kada su ubrzo počele da stižu nagrade.

Više od interpretacije voli kreativni, stvaralački deo, komponovanje. Na takmičenju mladih pijanista u Ubu Veljko je jedini svirao sopstvenu kompoziciju, a nagrada je bila da naredna dva dana nastupa u Kulturnom centru Beograda.

Veljko Nenadić je prošle godine poslao na konkurs u SAD "Balkansku svitu" koju čine tri stava u kojima se prepliću muzičke slike Srbije, Vizantije, Balkana.

Do sada je učestvovao na festivalima u Srbiji na kojima je osvajao nagrade i divljenje publike, a profesori muzike redovno su mu tražili partiture. Mladi kompozitor ima desetine kompozicija, a dve nove, "Vizantijsku igru" i "Apokalipsu", pored "Balkanske svite", izvešće pred bečkom publikom na uručenju nagrade.

Pored nagrade "Zlatni ključ", Veljko je dobio veliki broj čestitki od profesora muzike koji su ga slušali na takmičenjima u Srbiji. Naredne školske godine upisaće se u srednju muzičku školu, a studiraće kompoziciju na Muzičkoj akademiji.

Utorak 19.02.2013. 20:40
Bravo sinko , svaka cast!
Četvrtak 21.02.2013. 12:51
Svetsko, a naše, bravo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online