Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.10.2009.
08:42
Seecult A

Dodeljene nagrade 54. Sajma knjiga

Beogradske izdavačke kuće “Arhipelag” i “Kreativni centar” proglašene su najboljim izdavačima 2009. godine, na osnovu ocene žirija 54. međunarodnog Sajma knjiga u Beogradu, dok je nagrada za najbolji izdavački poduhvat dodeljena za monografiju “Manastir Krušedol” Miroslava Timotijevića.

Najboljom knjigom za decu proglašena je “Špijunologija”, u izdanju kuće “Mono i manjana”, uz ediciju “Prozna putovanja” kuće “Odiseja”, a specijalno priznanje dodeljeno je izdavačkoj kući “Arka” iz Smedereva za antologiju poezije pesnika nacionalnih manjina i etničkih zajednica “Trajnik”, koju je priredio Risto Vasilevski.

Žirijem je predsedavao istoričar Radivoj Radić, a činili su ga kulturolog Ratko Božović, likovni umetnik i pisac Mileta Prodanović, književna kritičarka Jasmina Vrbavac i književnik i prevodilac Arpad Vicko.

Prema rečima Radića, 54. Sajam knjiga pokazao je da strahovanja za sudbinu knjige u vremenu brzog razvoja tehnologija nemaju mnogo osnova, a slično je prokomentarisao i predsednik Saveta sajma Željko Ožegović, koji je i član Gradskog veća.

Osvrćući se na razvoj digitalnih tehnologija, Ožegović je rekao da je i ovogodišnji Sajam knjiga, kao i raniji, pokazao žilavost i dokazao da nijedan ekran ne može da zameni knjigu.

“Beograd poštuje knjigu i u njegovim bibliotekama nalazi se preko dva miliona izdanja, a toliko se godišnje i izda, što je jedna knjiga po stanovniku”, istakla je Radmila Hrustanović, pomoćnica Gradonačelnika Beograda, napominjući da Grad Beograd svake godine otkupljuje kapitalna izdanja, te da je u bibliotekama je promovisano 4.000 različitih knjiga, događaja i projekata.

I ove godine dodeljena je nagrada "Dositej Obradović" za stranog izdavača koji kontinuirano doprinosi objavljivanju i promociji srpske književnosti, a dobitnik je mađarski izdavač Gábor Csordás, odnosno kuća Jelenkor iz Pečuja.

Nagradu je Csordásu svečano uručio 27. oktobra ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Beogradski Sajam knjiga, na kojem učestvuje više od 800 izlagača iz dvadesetak zemalja, otvoren je do 1. novembra, a organizatori očekuju i ove godine ukupno oko 150.000 posetilaca.

Kao i svake godine, najveća gužva očekuje se tokom vikenda.

Prošle godine za najboljeg izdavača proglašena je beogradska “Geopoetika” - i prema oceni zvaničnog žirija, i posebne komisije akreditovanih novinara, dok je nagrada za izdavački poduhvat dodeljena za komplet izdanja čuvenog jugoslovenskog avangardnog časopisa “Zenit 1921-1926”, u izdanju Narodne biblioteke Srbije, Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba, kao i za Odabrana dela Ljubomira Simovića, u izdanju Beogradske knjige.

Ponedeljak 02.11.2009. 21:46
Svaka cast dobitnicima, narocito Kreativnom centru, ali trebalo je da dobije Agora, i to samo zbog Pistalovih knjiga koje se bile mnogo jeftine u poredjenju sa time koliko su kvalitetne :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online