Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.09.2014.
03:33
Beta A

Opet blista kraljev hram

Freske, među kojima su umetnički izuzetne "Sretenje Gospodnje" i "Angeo velikog sovjeta", u priprati manastira Uspenje Presvete Bogorodice u Gračanici na Kosovu i Metohiji koji je na listi Uneska, ponovo svetle punim sjajem oslobođene naslaga čađi, kamenca, vlage i drugog vremenskog taloga.

Na listi uneska: Freska "Angeo velikog sovjeta"
 


Profesor Miroslav Stanojlović, slikar-konzervator, kazao je da su radovi osmočlanog tima na zaštiti celokupnog živopisa na 120 kvadrata u priprati u završnoj fazi. Stanojlović je kao posebno važne izdvojio freske "Sretenje Gospodnje" i "Angeo velikog sovjeta".


- Po mom sudu freska "Sretenje Gospodnje" je najstarije slikarstvo, starije od ostalog kasnije izobraženog u priprati ovog hrama. Ta freska je najbliža onom starijem živopisu u unutrašnjem delu hrama Uspenja Presvete Bogorodice - pojasnio je Stanojlović.

Freska svetli punim sjajem

Prema njegovim rečima, "Angeo velikog sovjeta" predstavlja redak slikani prikaz Gospoda Isusa Hrista oslikanog kao anđela sa krilima.


Hrist-Angeo, kako je dodao, drži svitak s porukama i blagosilja svakog koji ulazi u pripratu. Prema njegovim rečima, to je simbol mudrosti utkane u dobrotu u dobru želju, dobro htenje, dobru nameru.


-A to opet implicira one univerzalne karakteristike po kojima je imanastir Gračanica svrstan na listu Uneskove kulturne baštine značajne za celokupan ljudski rod, a ne samo za srpski narod-ocenio je Stanojlović.


Stanojlović je ukazao i na ikonografski sadržaj mitropolita Dionisija, odnosno na izuzetnu fresku koja prikazuje njegovu sahranu.


Stanojlović je kazao da su stručnjaci na freskama zatekli i potom otklanjali sve strukturne slabosti koje može da ima fresko slikarstvo.


- Nataloženi slojevi na freskama otapani su u 30 epizoda jer su bili okamenjena struktura - rekao je on i dodao da su problem za konzervatore predstavljali i grafiti po živopisu, urezivani pre pola veka.

Slikar konzervator: Miroslav Stanojlović
 


Profesor je pomenuo i osveženi natpis u priprati koji je, kako je rekao, praktikovan u fresko slikarstvu kao "okamenjeno svedočanstvo" pisanog sadržaja koje govori o tome kada je priprata hrama izgrađena, kao i to da su i sve druge relevantne činjenice u tom natpisu iznesene.


Crkvu posvećenu Uspenju Presvete Bogorodice u manastiru Gračanica na Kosovu i Metohiji podigao je 1321. godine srpski kralj Milutin, a priprata ovog hrama, prema istorijskim podacima, restaurisana i oslikana je 1570. godine u vreme patrijarha Makarija Sokolovića. 

Paljenje sveća izvan crkve

Izmeštanjem mesta za paljenje sveća izvan hrama sprečeno je da čađ, vlaga i drugi talozi dalje uništavaju freske, rekao je on i dodao da je živopis sada konzerviran da može da traje još mnogo godina.
Stanojlović je ukazao i na štetnost magistralnog puta koji ide uz sam manastir jer gasovi iz vozila i vibracije koje prave kamioni loše utiču na živopis.

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 05:40
Христос посреди нас! Христос је у вама, драга браћо и сестре који чувате и бринете о нашим светињама! Бог вам био у помоћи у сваком вашем кораку очувања нашег блага, наше снаге, извора с којег се душе наше напајају широм света! Бог вас све благословио
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online