Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.03.2015.
10:10
E. V. A

Odlazak večitog dečaka

Vest o smrti Vlade Divljana, koji je u četvrtak po podne preminuo u bečkoj bolnici, rastužila je mnoge njegove obožavaoce i kolege s prostora bivše Jugoslavije koji su ga voleli i poštovali. Pevač, kompozitor, jedan od osnivača Idola i večiti dečak srpskog rokenrola preminuo je u 57. godini života posle duge i teške borbe sa kancerom.

Tanjug
Veliki umetnik: Vlada Divljan

Mnoge njegove kolege verovale su da će i ovu bitku dobiti, ali samo njegovi najbliži prijatelji znali su koliko je teško njegovo stanje, jer on o tome nije želeo da priča. Kada se krajem januara pojavila lažna vest da je preminuo, Vlado se oglasio iz bečke bolnice i demantovao da je "životno ugrožen", čak je najavio i novi singl, jer sve što je imao da kaže u životu govorio je kroz muziku.

- Stvarno me je pogodila Vladina smrt. Bio je moj dobar drug i divan čovek, zaista veliki umetnik. Znao sam da je bolestan, ali sam se nadao da će se izvući. Na žalost, to se nije dogodilo, i neka mu je večna slava - napisao je Momčilo Bajagić Bajaga na Fejsbuku.

- Vlada je bio najtalentovaniji muzičar naše generacije i svakako će nedostajati, kako na srpskoj tako i na regionalnoj sceni. Ovo je strašan gubitak, ali ipak najveći za njegovu porodicu, njegova dva sina i suprugu - rekao je Srđan Gojković Gile je reagujući na vest o smrti Divljana.

Komemoracija i sahrana

Pozivamo sve prijatelje i poštovaoce Vlade Divljana (1958-2015) na komemoraciju koja će biti održana u utorak 10. marta u 12:00 u dvorani "Amerikana" Doma omladine Beograda.

Kremacija će biti održana istog dana, u utorak 10. marta, od 15:00 na Novom groblju u Beogradu.

Vidno potresen, basista Idola Zdenko Kolar samo je rekao: "Lično sam toliko pogođen da nemam snage reč da kažem zbog Vlade."

- Vladicu sa znao 35 godina, bio je šarmantan, pametan tip. Sve nas je manje, nažalost - rekao je Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa.

- Pamtiću ga po plemenitosti, dobroti, toplom srcu i divnim pesmama. Za 35 godina koliko sam ga poznavao nisam mu pronašao nijednu manu - rekao je Jura Stublić iz Filma.

Vlado Divljan rođen je 10. maja 1958. godine u Beogradu i mnoge njegove kolege tvrde da je bio jedan od najtalentovanijih muzičara koje je Srbija ikad imala. Karijeru je započeo krajem '70-ih godina u grupama Merlin i Zvuk ulice, a od 1980. do 1984. godine bio je frontmen Idola.

Minut ćutanja na Festu

U četvrtak uveče pred početak projekcije filma "Teorija svega" u Centru Sava, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor pozvao je publiku da ustane i minutom ćutanja oda počast Divljanu. Prepuna sala utihnula je u znak poštovanja prema ovom velikom umetniku koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj muzici.

S njima je stekao slavu pre svega zahvaljujući sjajnim pesmama kao što su "Maljčiki", "Ona to zna" i objavio čuvenu kompilaciju Paket aranžman, a 1985. godine započinje solo karijeru. Divljan nikada nije mario za popularnost i kategorički je odbijao da ponovo okupi Idole, posebno nakon što su Srđan Šaper i Nebojša Krstić ušli u politiku.

Nakon izbijanja rata na prostoru bivše Jugoslavije 1991. godine, Vlada se preselio u Australiju i u Sidneju je živeo narednih šest godina, da bi se nakratko vratio, a potom se 1999. godine ponovo seli, ali ovog puta u mnogo bližu Austriju. U Beču je ostao do poslednjeg dana, iako je često boravio u Srbiji pa mnogi nisu ni znali da on zapravo živi u Austriji.

Rokenrol za decu

Pored brojnih hitova i saradnje sa muzičarima sa prostora bivše Jugoslavije Vlada je u saradnji sa Giletom uradio tri albuma za decu i to "Rokenrol za decu", "Rokenrol bukvar" i "Lutka koja kaže ne". Komponovao je muziku za filmove od kojih su najpoznatiji "Crni bombarder" u kome je imao i manju ulogu, potom za "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Sedam i po"... Nije zaboravljao ni prijatelje i kolege koji su preminuli, pa je pre 13 godina objavio "Kao da je bilo nekad" koji je posvetio Milanu Mladenoviću iz EKV.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online