Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.05.2015.
05:43
A. Vučićević, J. Oluić - Vesti A

Mladost dijaspore očarala prestonicu

Narodne pesme, igre i želja za očuvanjem srpskih korena je jedinstvena poruka koju su po ko zna koji put poslali matici učesnici jubilarne 20. evropske smotre srpskog folklora dijaspore održane u Beogradu.

M. Karović, V. Sekulić
Kolce i iza scene: Druženje folkloraša u Sava centru

Mladi iz zemalja zapadne Evrope kao da su se slili u Beograd sa svih strana na trodnevni takmičarski skup najrazigranije mladosti srpske dijaspore i na najbolji način odslikali svu svoju nostalgiju i ljubav, podsetivši Beograd da iskrenijih i sigurnijih čuvara srpskih korena i tradicije, Srbija - nema!

Nenad Milenković

- Zadovoljni smo kako je ovogodišnja Evropska smotra srpskog folklora dijaspore protekla. Mi smo se s druge strane, kao domaćini - gosti srpske prestonice potrudili da tokom našeg trodnevnog boravka u Beogradu podsetimo da je očuvanje srpskih korena najvažnije za opstanak jedne države. Predstavljanje smo počeli u petak uveče modnom revijom narodnih nošnji, Delta sitiju, a u subotu i nedelju je bio takmičarski deo u narodnim srpskim igrama. Maticu smo još jednom pokušavali da podsetimo da postojimo i da očekujemo samo malo uzvraćenog poštovanja i ljubavi. Ma gde bili u Evropi, mi dišemo i živimo za Srbiju - rekao je za "Vesti" domaćin ovogodišnje Folklorijade Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora iz Švajcarske, pokušavajući kroz nekoliko rečenica da prenese koliko Srbe u rasejanju boli loš odziv aktuelne vlasti prema njima.

Da je to tako uverila se i reporterska ekipa "Vesti", jer se umesto aktuelnog gradonačelnika Beograda na svečanom takmičarskom otvaranju u subotu pojavila samo zamenica gradonačelnika Andrea Radulović.

- Ovo je sjajna priliku da se na jednom mestu nađe i promoviše srpska istorija, kultura i tradicija, zato Grad Beograd podržava ove predivne mlade ljude koji noseći tradicionalnu srpsku nošnju pokazuju da su ponosni na svoje korene - rekla je Radulovićeva koja se već u narednom takmičarskom delu nije pojavila.

Promenljivo vreme, kiša i sunce su se smenjivali, ali razigranoj srpskoj mladosti to kao da nije smetalo.

- Prvi put sam u Beogradu i oduševljen sam. Rođen sam u Frankfurtu. Dete sam iz mešovitog braka. Majka Sabina je Nemica, a otac Srbin Ljubomir je Republike Srpske iz Novog Grada. Imam trojicu braće, dvojica su sa mnom u Beogradu i sve što ima veze sa našim srpskim korenima

Kristina Nikolić

istražujemo i učimo. Jednostavno ponosimo se našim srpskim korenima. Srpska istorija u kultura su riznica i u njoj uživamo kroz igru i pesmu. Zato nam je upoznavanje sa Beogradom dobrodošlo - kaže Mihajlo Dragutin Đurić student ekonomije.

O rodoljublju i želji da upoznaju svoje korene govori i podatak da su 3.500 mladih iz rasejanja tokom trodnevnog boravka u Beogradu iskoristila za obilazak svih turističkih atrakcija od Kalemegdana, preko Knez Mihailove do muzeja, ali i noćnog života.

- Živim u Hajlbronu igram u KUD Šumadiji, a ljubav prema našim korenima razvila sam uz roditelje i drugarice. Oduševljena sam Beogradom, a koliko sam oduševljena našim korenima možda najbolje govori podatak i da studiram slavistiku - rekla nam je 25-godišnja Adrijana i dodala da je naša prestonica od svih gradova koje videla najlepša.

Najvrednije što naš narod ima

- Ono što će se dešavati tokom ova tri dana u Beogradu pokazalo je ono najvrednije što ima naš narod, a to je srpska mladost. Sva društva na najbolji način neguju tradiciju, istoriju i kulturu srpskog naroda i Beograd treba da bude ponosan što je imao priliku sve da ugosti. Ova mladost i ako je došla izdaleka pokazala je koliko voli svoje korene. Iz Beograda odlaze srećni jer su se makar nijansu više upoznali sa srpskom prestonicom kulture i tradicije - kazao je za "Vesti" Mićo Ćetković predsednik udruženja Nemačke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online