Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.05.2015.
08:49
V. Tasić - Vesti A

Balkanski špijun stigao iz Japana

Kada je pre 35 godina pisao "Balkanskog špijuna" i kreirao lik Ilije Čvorovića, dramski pisac Dušan Kovačević nije ni sanjao da će posle nekoliko decenija, junak njegove drame progovoriti na japanskom jeziku.

V. Sekulić
Japanski Ilija i Danica Čvorović: Tetsu Tanaki i Henu Če

- To je za mene iznenađujuće. Lik Ilije Čvorovića je prevazišao sva moja očekivanja. Pre 35 godina sam pisao da se špijunskim poslovima bavi po tadašnjoj, sada bivšoj Jugoslaviji. On je ubrzo krenuo po Evropi, a eto, sad špijunira po Japanu. Ne znam šta i kako on tamo radi, jer nije bio obučen za takve poslove. Uspeo je da se prilagodi i adaptira u strukturu koja je potpuno drugačija od one u kojoj je nastao - kaže Dušan Kovačević, dramaturg i direktor Zvezdara teatra, kojeg mnogi nazivaju savremenim Nušićem.

Ovih dana, u Beogradu borave članovi japanske pozorišne trupe A la place, koji izvode predstavu "Balkanski špijun" na japanskom jeziku. Posle Beograda, umetnici iz Japana kreću na mini turneju po Srbiji. Kultnu predstavu će odigrati u Novom Sadu, Senti, Šapcu i Užicu. Japanski glumci Tetsu Tanaki i Henu Če su oduševljeni su ulogama bračnog para Čvorović.

- Oduševljena sam likom Danice Čvorović. Nije mi bilo lako da proniknem u suštinu njenog mentaliteta, koji je drugačiji od japanskog mentaliteta. Ali, uspela sam i sa velikim zadovoljstvom igram ulogu Danice - kaže glumica Henu Če.

Rađanje japanske verzije "Balkanskog špijuna" počelo je pre tri godine, kada je Dušan Kovačević upoznao gospodina Kamedu, savetnika u ambasadi Japana u Beogradu. Japanac je naš jezik govorio bez ikakvog akcenta. Kao veliki poznavalac naše kulture i mentaliteta, i poštovalac stvaralačkog opusa Dušana Kovačevića, počeo je da na svoj jezik prevodi "Balkanskog špijuna". U novembru prošle godine, režiser Sugijama Cjoši je ovaj komad postavio u pozorištu Breht Raum u Tokiju.

V. Sekulić
Dušan Kovačević sa japanskom ekipom Balkanskog špijuna

- "Balkanski špijun" je bio moj prvi susret sa srpskom književnošću. U tekstu je mnogo lokalnih elemenata. Trudio sam se da u predstavi sačuvam atmosferu Balkana, ali da je u isto vreme prilagodim našem načinu života. Bilo je dosta toga što nisam znao o srpskoj kulturi i što nisam razumeo. Ali, ovo delo ima i univerzalnost, pa zato svuda može da prođe - kaže Cjoši.

Juićiro Omori, ataše za štampu u ambasadi Japana u Beogradu, na odličnom srpskom jeziku se zahvalio Dušanu Kovačeviću što je napisao ovako lep komad.

- Sve je zasluga gospodina Kamede, koji je u ambasadi bio kao moj otac. Pre godinu dana se iz Srbije vratio u Japan i stalno priča o tome kako je u Beogradu super ambijent, kako su ljudi divni. Zahvaljujući njemu, i publika u Japanu uživa može da uživa u delu Dušana Kovačevića. Mnogo mi je drago što je širio japansku kulturu u Srbiji, a sad srpsku kulturu širi u Japanu - kaže Omori.

I "Profesionalac" na istoku

Ovo je već treća pozorišna predstava koja je iz Srbije stigla u Japan. U produkciji Blek Tent teatra, u Tokiju već su izvedene predstave "Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića i "Paviljoni" Milene Marković. U toku je prevođenje Kovačevićevog "Profesionalca".

- To znači da će se još jedan policajac prihvatiti posla u Japanu, što će biti još jedna promocija prijateljstva između Srbije i Japana - kaže Dušan Kovačević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online