Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.05.2015.
15:16
Tanjug A

Nobelovac Mario Vargas Ljosa u junu u Srbiji

Nobelovac Mario Vargas Ljosa posetiće Srbiju i družiće se sa čitaocima u knjižari Delfi (u SKC-u) 23. juna (od 18.30 sati).

wikimedia.org/Arild Vågen
U pripremi su memoari Vargasa Ljose na srpskom jeziku - "Riba u vodi"

Povodom dolaska Vargas Ljose, Lagunin književni klub organizuje tribinu koja je posvećena njegovom životu i stvaralaštvu.

Tribina će biti održana u petak, 5. juna u knjižari Delfi u SKC-u, a govoriće Gordana Mihajlović, prevodilac, Bojana Kovačević Petrović, asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Uglješa Šajtinac, pisac. Na tribini će biti reči o burnom životu Marija Vargasa Ljose, o značaju romana "Grad i psi" u kontekstu Latinoameričkog buma i začetka Novog romana.

- Razmatraćemo koliko ima autobiografskih elemenata u romanu, kakva je slika vojske koju predočava pisac, po čemu je ovaj roman izraz nezadovoljstva, pobune i neslaganja sa svetom, po rečima samog autora - navode iz Lagune.

Ljosini memoari na srpskom

Neposredno pre Noći knjige koja će se održati 12. juna prvi put na srpskom jeziku biće objavljeni memoari Vargasa Ljose "Riba u vodi" u izdanju Lagune.

Fonet/AP
Družiće se sa svojim čitaocima

Ova knjiga u naizmeničnim poglavljima, obuhvata sećanja na dve presudne etape u životu Marija Vargasa Ljose: s jedne strane, onu koja počinje krajem 1946, perioda njegovog detinjstva kada mu je rečeno da mu otac nije umro, već da se razveo od njegove majke, i kada ga je upoznao, do 1958. godine, u kojoj mladi pisac napušta Peru i odlazi u Evropu; s druge strane, predsedničku kampanju u Peruu koja se, posle njegovog poraza od Fuhimorija na izborima u drugom krugu, završava 13. juna 1990, drugim putovanjem u Evropu koje, kao i ranije, treba da označi drugi period u životu autora u kojem književnost ponovo "zauzima središnje mesto.

Nobelovac, kandidat za predsednika

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. Mario Vargas Ljosa rodio se 1936. godine u Peruu, u mestu Arekipa. Osnovnu školu je upisao u Koćamambi u Boliviji, vojnu školu "Leonsio Prado  u Limi u Peruu, srednju školu u peruanskom gradu Pjuri. Diplomirao je književnost na Univerzitetu "San Marko  u Limi i doktorirao na Univerzitetu u Madridu 1959.

Živeo je neko vreme u Parizu, radio kao nastavnik, novinar Frans presa i raznih hispanoameričkih časopisa.

Politički je na početku bio pristalica revolucionarnog režima Fidela Kastra, ali je kasnije postao veoma kritičan prema njemu i njegovom jednopartijskom režimu.

U Londonu je gostovao kao profesor, u Vašingtonu i u Portoriku predavao je na univerzitetu. Živeo je i u Barseloni, odakle se vratio i postao član PEN kluba, predavao na Kembridžu, postao član peruanske Akademije za jezik.

Vargas Ljosa je bio veoma politički angažovan i kandidovao se za predsednika Perua 1990.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online