Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 02.09.2015.
22:27
B. Grujić - Vesti A

Pesnik koji nije umeo da umre

"Nikog nemoj da pitaš šta znači neka izložba. Izložba nije ono što ti je pokazano. Ti se pokazuješ njoj. Dužnost je izložbe da te vidi. Stani pred delo i zahtevaj da ti objasni šta ti značiš", pisao je jedan od najvećih srpskih pesnika. Sledeće godine navršiće se 30 godina od smrti Miroslava Antića koji je napisao "Ako ti jave: umro sam - ne veruj, to ne umem."

Printscreen/youtube/AlkibijadNusa
Ah, taj čuperak plavi: Mika Antić

Za Miroslava Antića je Draško Ređep napisao da je bio pesnik, boem, umetnik reči, usmenjak, pevač, slikar, dramatičar, scenarista, veliki spavač, kapetan broda, putnik, pustolov, ljubavnik zavičaja, astronom, ali i astrolog, paor, dečak, Banaćanin, filmadžija, bostandžija, graditelj, džudista, majstor svakojakih veština, reporter, i to onaj koji nas budi obično petkom, zaljubljenik vozova, naročito ekspresnih, koji idu na sever, mag...

U Zrenjaninu je nedavno otvorena jedinstvena, dosad neviđena izložba posvećena stvaralaštvu Miroslava - Mike Antića. Mika je često boravio u Zrenjaninu, ali nikada u njemu nije izlagao za života i ovo je sad prvi put da Zrenjaninci imaju priliku da vide izložbu raznovrsnih radova čuvenog srpskog pesnika.

Izložba pod nazivom "Da li sam svuda gde su mi tragovi?" otvorena je u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu koji nije mogao odjednom da primi sve zainteresovane Zrenjanince. Izložba je nastala kao rezultat saradnje zrenjaninskog Muzeja i porodice Miroslava Antića, sinova Vuka i Juga i supruge Ljilje Antić. Na izložbi, prvi put su obuhvaćeni svi aspekti Antićevog rada - kao novinara, urednika novinskih listova, pesnika, slikara, režisera i scenariste, što ovu izložbu čini jedinstvenom.

Umetnička zaostavština Miroslava Antića raspoređena je u tri segmenta - književnost i novinarstvo, likovno i filmsko stvaralaštvo. Izloženi su njegovi rukopisi, publikacije i retka izdanja Antićevog književnog stvaralaštva, dokumenti i fotografija. Posebno je istaknut originalni rukopis zbirke pesama "Plavi čuperak", budući da se ove godine obeležava 50 godina od prvog izdanja ove zbirke stihova za decu.

Z. Dedić
Na otvaranju izložbe posvećene Antiću

U salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja izloženi su i Antićevi crteži, monotipije i iklus radova u kombinovanoj tehnici koje je stvarao pred sam kraj života, između ostalog, i ciklus "Suncokreti". Treći segment izložbe obuhvata Antićevo angažovanje na filmu, gde se istakao kao scenarista i režiser. Publika po prvi put ima jedinstvenu priliku da zaviri u knjigu režije filma "Doručak sa đavolom", za čiji scenario je Mika dobio Zlatnu arenu u Puli 1971. godine.

Kao zaseban deo izložbe predstavljen je njegov radni ambijent, sastavljen od njegovih ličnih predmeta, od pisaće mašine olimpija do teleskopa. U prostoru izložbe posetioci imaju priliku da pogledaju i video-materijal dobijen iz dokumentarnih arhiva Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Izložba, čije autorke su bibliotekar Bojana Vidović, i istoričar umetnosti Ivana Arađan, trajaće do oktobra 2015. godine, a tokom njenog trajanja planirane su promocije najnovijih izdanja Antićevih knjiga, večeri posvećene ovom umetniku, kao i projekcija dokumentarnih filmova o njemu.

- Osetio se vragolasti duh Mike Antića i večeras, ovde među nama. Zaista sjajna impresija i mislim da sam ovom rečenicom sve rekao - rekao je Dušan Milićev, pesnik i publicista.

Kubikaš i mornar

"Svakog jutra poželim da počnem jednu odličnu biografiju, koja bi poslužila, ako nikome drugom, bar đacima u školi jer oni, nažalost, moraju da uče i život pisca. Ja bih bio najgori đak jer ni svoj život nisam naučio. A radio sam svašta. Bio sam zidarski pomoćnik, fizički radnik u pivari, kubikaš na pristaništu, mornar, pozorišni reditelj, bavio sam se vodovodom i kanalizacijom, radio sa kompresorima, obrađivao drvo, umem da napravim krov, glumio sam u jednom lutkarskom pozorištu, pravio lutke, vodio televizijske emisije, bio konferansije... Imam i neke nagrade i priznanja... Najviše bih voleo da sami izmislite moju biografiju. Onda ću imati mnogo raznih života i biti najživlji među živima", napisao je Mika Antić u "Čistoj biografiji".

Učenje života

Prvoslav Zakovski, glumac, prvak zrenjaninskog Narodnog pozorišta Toša Jovanović, oduševljen je što je ovakva izložba otvorena u Zrenjaninu:

- Mika je jedinstven, voleo je Zrenjanin i imao sam nekoliko puta priliku da ga kao mlad glumac sretnem i učim od njega život, kako je znao da kaže... Zato sada sa velikim pijetetom govorim njegove stihove, osećam ih negde u najtananijem delu duše, baš kao da sam to ja...

POVEZANE VESTI

Sreda 02.09.2015. 22:38
Mika Antić srpska veličina-sve velikim slovom napisano-ali nije dozvoljeno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sreda 02.09.2015. 22:43
U meni večeras jedna reka razbila ogromna brda daleka, muči se, urliče, razmiče klance i kida svoje zelene lance, i rije kroz moje srce i peče, i kroz oči mi kipi i teče. U tebi večeras ta ista reka čudno je meka. I čas je srebrna. I čas je plava. U njoj se tisina odslikava. Svako u sebi reke druge pod istim mostovima sretne. Zato su nase sreće i tuge uvek drukčije istovetne
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online