Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.09.2015.
08:49
E. V. A

Nemanjići na TV ekranu?

Pune dve godine među glumcima i rediteljima se priča o mogućem snimanju serije o srpskoj dinastiji Nemanjića. Ovaj intrigantan deo srpske istorije, po mišljenju mnogih, kao da je stvoren za ekranizaciju, ali je ovakav projekat i poprilično skup, pa ne čudi što se niko nije usuđivao da se ozbiljnije uhvati u koštac sa ovom tematikom. Ali, kako pišu beogradski mediji, serija o Nemanjićima postaje sve izvesnija, čak je počelo i pisanje scenarija.

A. Čukić
Nemanjići sa fresaka mogu da se presele na male ekrane

- Konkurs još nije objavljen, a biće objavljen ovih dana - kratko je rekla Majda Ropert Filipović, iz PR službe RTS- a.

A, do zvaničnog objavljivanja konkursa malo ko će hteti da priča, jer je važno ispoštovati proceduru.

Prvi koji je poželeo da "oživi" Nemanjiće bio je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, koji je posle velikog uspeha sa filmovima i serijom "Montevideo, Bog te video" izjavio da bi rado snimao film i seriju o čuvenoj srpskoj dinastiji. On je objasnio da je veliki fan svetskog serijskog hita "Igra prestola", pa bi radio po ovoj matrici.

Kako pišu beogradski mediji Bjela je, između ostalih, bio nedavno na sastanku u RTS-u baš zbog Nemanjića, a za ovu tematiku svojevremeno su bili zainteresovani i Emir Kusturica i Zdravko Šotra, ali i Siniša Kovačević.

Da ekranizacija o najčuvenijoj srpskoj dinastiji u istoriji nije više samo priča potvrdio je i Miroslav Lekić, koji je već započeo pisanje scenarija.

- Serija se piše i radim je sa Rankom Božićem, koji je napisao scenario za "Montevideo, Bog te video". Čekamo da RTS raspiše konkurs i neće se sigurno raditi pre sledeće godine. Plan je da prva sezona ima 12 epizoda i da obrađuje živote Stefana Nemanje, Svetog Save i Stefana Prvovenčanog - rekao je Lekić za beogradske medije.

Kako su svojevremeno pisali mediji u igri za pisanje scenarija bio je i Dejan Stojiljković, autor romana "Konstantinovo raskršće" i "Duge noći i crne zastave", jedan od najtiražnijih srpskih pisaca. On se u "Zastavama" bavi periodom pred Kosovski boj, Bjelogrliću se dopalo kako je sve to sročio pa su već razgovarali na ovu temu.

S obzirom na obimnost tematike, ali i posla, ako i kada dođe do snimanja sage o Nemanjićima, možda će i biti angažovano više scenarista. U svakom slučaju posla će biti za sve, a po mišljenju mnogih stručnjaka RTS je jedina televizija u Srbiji koja bi i mogla da stane iza jednog ovakvog projekta koji bi bio ne samo interesantan za gledaoce, već bi i oživeo najslavniji period iz srpske istorije koji je danas, na žalost, gotovo potpuno potonuo u zaborav.

Zaboravljena istorija

Detalji buduće serije još nisu poznati, osim što se zna da bi prva sezona imala 12 epizoda. Serija bi se bavila periodom između 12. i 14. veka od Stefana Nemanje, Svetog Save i Stefana Prvovenčanog do despota Stefana Lazarevića. Iako su Nemanjići duboko ukorenjeni u istoriju srpske države i crkve danas se o njima malo zna. Čak i udžbenici iz istorije u osnovnim školama Nemanjićima se bave na svega nekoliko strana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online