Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.09.2015.
13:29
sputniknews A

Zbog čega se mit o "zlim Rusima“ vratio na film?

Zli Rusi, banditski obračuni, čudni običaji, špijuni i prostitutke, specijalci i glupe lepotice, agresija i neprijateljstvo, siromaštvo i porok - redak je zapadni film u kojem se Rusija spominje bez ovih neprijatnih klišea.

Reuters
U jeku krize odnosa Istoka i Zapada, ponovo se u propgandu uključila i filmska mašinerija Zapada

Lik agresivne Rusije i dalje se prikazuje u filmovima, serijalima i, naravno, u medijima. Rusofobija je novi trend informacionog prostora i stvaralačkih traganja.

I dalje nas iznenađuju likovi Rusa u holivudskim filmovima, naslađujemo se preterivanjima, "lapsusima“ u pisanju reči i čudnim akcentima glumaca. Ali razbibrigu zamenjuje uznemirenost, kao u slučaju norveškog serijala "Okupirani“.

Premijera će biti krajem septembra, a serijal se već smatra najskupljim u istoriji Norveške: svaka epizoda je koštala oko milion dolara.

Politički triler "Okupirani“ govori o napadu Rusije na Norvešku u ime spasavanja Evrope od energetske krize.

Prema sižeu serijala „Okupirani“ na vlast u zemlji dolazi partija radikalnih ekologa koji zaustavljaju sve radove na dobijanju nafte i gasa. Sledi napad iz Rusije, u dogovoru s Evropskom unijom, osvajaju se naftne platforme kako bi se obnovile isporuke. Što se tiče oslobađanja severa Norveške od nemačkih okupatora u vreme Drugog svetskog rata, sovjetska vojska je brzo napustila teritoriju te zemlje, na šta je u svom govoru tokom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja od fašista podsetila i norveška premijerka Erna Sulberg: „Oslobođenje severne Norveške uz pomoć Crvene armije bilo je neobično važan korak. Nije manje važno ni to što je sovjetska vojska tu teritoriju napustila odmah po završetku rata. Hoću da naglasim da je to za kraljevstvo bio veoma važan događaj, mi smo duboko zahvalni za ukazanu pomoć“.

U prvobitnoj varijanti scenarija Norvešku je okupirala evropska vojska – upravo su Evropi pre svih neophodni severnomorska nafta i gas. Ali kasnije su "okupatori“ postali Rusi: to je postalo poznato još 2013. godine, odnosno pre događaja u Ukrajini.

Zašto je to potrebno Rusiji i zbog čega ona ispunjava naredbe i molbe Evropske unije nije jasno, logika sižea ima očigledne nedoslednosti, ali je sve u stilu "Rusi dolaze!“

Moskva odavno ne reaguje na filmove u kojima su Rusi prikazani kao agresori, obično su svi oni antiheroji, usamljenici. Ali ovoga puta je bilo teško uzdržati se, suviše su očigledne sličnosti: u „Okupiranima“ se ruski napadači tiho iskrcavaju na norvešku teritoriju, učtivo pokazujući ko je sada tamo domaćin.

- Iako autori serijala brižljivo naglašavaju da je siže izmišljen, navodno nema ničeg zajedničkog sa stvarnošću, u tom filmu je reč o potpuno realnim zemljama, pri čemu je Rusija, nažalost, dobila ulogu agresora. Veoma je tužno što su u godini obeležavanja 70. godišnjice Pobede u Drugom svetskom ratu autori serijala, bukvalno zaboravivši na herojsku ulogu Sovjetske armije u oslobođenju Severne Norveške od nemačkih, fašističkih osvajača, odlučili da u najgoroj tradiciji hladnog rata naplaše norveškog gledaoca nepostojećom pretnjom s Istoka - navela je u komentaru ambasada Rusije u Norveškoj.

POVEZANE VESTI

Subota 05.09.2015. 17:35
Sad će se Putko malo zli Srbi odmorite.E brate i po ocu i po majci-šta snadje u ovom vremenu poštena čoveka!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online