Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.09.2015.
05:15
V. Tasić - Vesti A

Odlazak maestra na dugmetari

Vest o smrti čuvenog harmonikaša Jovice Petkovića, koji je u 88. godini preminuo u Beču, rastužila je mnoge na estradi. Mnogi pevači starije garde još se sećaju maestra na harmonici koga je pratio glas da nikada ne greši kada svira na svojoj dugmetari.

youtube.com/MELOS MARKETING
Muzika bez greške: Jovica Petković u vreme dok je još svirao harmoniku

Osim kao vrstan harmonikaš, Jovica je ostao upamćen i kao kompozitor sevdalinki koji je lepotu ovih pesama proneo širom sveta, a njegove najpoznatije kompozicije su "Sa Igmana pogledat je lijepo", "Da sam ptica", a numerama "Smederevo, grade od starina" i "Smederevska jesen dođe" odužio se rodnom gradu, koji mu je dodelio Svetosavsku povelju.

Dragan Pantić Smederevac, dugogodišnji prijatelj Petkovića, koga je posećivao svaki put kada bi se obreo u Beču, kaže da ga je vest o smrti prijatelja potresla, iako je dobro znao da je bolestan. Tužan je Smederevac, ali i ogorčen i ljut na mnoge...

Strpljiv učitelj

Jovica je bio veoma cenjen u Beču i svoje ogromno znanje rado je prenosio na mlade talente. On je u Politehničkoj akademiji Novi Beograd više godina predavao, a uz to se i privatno posvećivao mladim talentima od kojih su neki veoma cenjeni, kao što je harmonikaš Manuel Aranđelović. Petković je bio veoma strpljiv učitelj, koji je bio temeljan i od svojih đaka tražio da se posvete harmonici.

- Tužno je kako mi zaboravljamo ljude i muzičke veličine kao što je Jovica. On je bio takva veličina da su mu gradske vlasti u Beču dale stan. Bio je izuzetan čovek, to su shvatali i Austrijanci. Svi su ga voleli jer je bio običan, normalan čovek kojeg slava i uspeh nikada nisu poneli. Ali, kada je ostao polupokretan i završio u domu, leđa su mu okrenuli svi oni na estradi koji su se nekada busali u grudi da su mu veliki prijatelji. Za mnoge od njih, on je odavno umro - kaže sa setom Smederevac, koji je u kontaktu sa Jovičinom unukom Biljanom koja je preuzela brigu oko njegove sahrane, pa će Petković će biti sahranjen u Beču.

- Njegov sin ne želi da Jovica bude sahranjen u Sarajevu pored svoje pokojne žene. Strašno je to. Ali, u Beču će grob bar biti održavan, a ono što je ostavio, autorska prava i sve drugo ostaće zasluženo njegovoj unuci. Teške su bile njegove poslednje godine. Najbliži su se ponašali kao da ga više nema. U staračkom domu, o njemu je vodio računa pevač Ahmed Bajrić. On je malo radio sa Jovicom, ali ga je prihvatio i voleo kao da mu je otac. Često smo zajedno dolazili u dom po Jovicu, stavili bismo ga u kolica, pa u auto, pa smo ga vodili u kafanu jednog našeg zemljaka - priča Pantić i obećava da da će prijatelju napraviti spomenik koji će odneti u Beč.

Pantić želi da u Smederevu pokrene inicijativu da jedna ulica dobije ime po ovom muzičkom velikanu jer je on bio počasni građanin Smedereva. Kaže da će organizovati koncert u spomen na Petkovića, na kojem će se pevati njegove pesme.

Jovica Petković je svirao dugmetaru i tokom karijere promenio je svega tri harmonike. Svirao je majstorski, lepo i osećajno. Poznavaoci njegove muzike znaju da se fantastično snalazio na njoj i da skoro nikada nije grešio. U svoje vreme važio je za harmonikaša sa nedostižnom tehnikom i mnogi su ga kopirali.

Od boksa do harmonike

Jovica Petković rođen je 1. septembra 1927. godine u Smederevu. Malo je poznato da je pre svoje muzičke karijere bio sportista, izvrstan bokser, čak prvak u velter kategoriji. Tek kasnije zanela ga je čarobna harmonika uz koju ostvaruje svoj muzički san. Svirao je po uglednim restoranima u Beogradu, a saradnja sa Zaimom Imamovićem odvela ga je u Sarajevo gde je proveo 35 godina. Zbog rata u BiH preselio se u Austriju u Beč, a 2007. godine preživeo je težak moždani udar pa je do smrti živeo u jednom staračkom domu u Beču.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online